Anne indbetaler det samme i pension som mandlige kollegaer: Men får 50.000 mindre udbetalt

Seks kvindelige læger har trukket Lægernes Pension & Bank i Ligebehandlingsnævnet.

Siden Anne Poulsen i 1996 begyndte som læge, har hun indbetalt til sin pension i Lægernes Pension & Bank. I mange år gjorde hun det – som så mange af os andre – uden at tænke yderligere over det.

Men en dag gjorde en kvindelig kollega hende opmærksom på, at selvom hun indbetaler præcis det samme beløb til pensionen som sine mandlige kollegaer, får hun som kvinde et lavere beløb udbetalt om året, når hun går på pension.

Og den oplysning blev begyndelsen på en lang kamp for ligestilling.

- Jeg troede ikke på, at det var rigtigt. Så jeg ringede og tjekkede det og fik at vide, at det var det. Jeg troede, en kønsopdelt pensionsordning var noget, som rødstrømpebevægelsen og ligestillingen fik gjort op med, siger Anne Poulsen, der er overlæge på Anæstesiologisk Afdeling på Sjællands Universitetshospital.

Se Anne Poulsen fortælle, hvorfor hun ikke bare skifter til et andet pensionsselskab.

Ligesom 3.000 andre kvindelige læger er Anne Poulsen på en kønsopdelt pensionsordning. Det skyldes, at hun begyndte at indbetale til sin pension før 1998.

'Fordi vi lever en lille smule længere end vores mandlige kollegaer, skal vi have mindre udbetalt hvert eneste år. Det hører på ingen måde hjemme i dagens Danmark. Det er helt utilstedeligt.' - Helle Lund, overlæge på Kirurgisk Afdeling på Nordsjællands Hospital og en af initiativtagerne til klagen over Lægernes Pension & Bank.

Tilbage i 1998 blev de kønsopdelte pensionsordninger ellers afskaffet ved EU-lov for netop at undgå kønsdiskrimination.

Det fik Lægernes Pension & Bank til at ændre praksis - men kun for nye pensionsordninger. Alle de mænd og kvinder, som allerede var på den kønsopdelte ordning, fortsatte her, og sådan er det også i mange andre pensionsselskaber.

Forsikring og Pension oplyser, at der i alt findes 356.230 kvinder, der i dag er på en kønsopdelt pensionsordning.

- Ifølge Lægernes Pension & Bank selv vil en mand, der er lige så gammel som mig, som indbetaler det samme beløb over et helt arbejdsliv, og som går på pension på samme tidspunkt, få cirka ti procent mere udbetalt om året i pension, siger Anne Poulsen.

Hun har regnet sig frem til, at det for hende kommer til at betyde, at hun mister cirka 50.000 kroner om året, når hun går på pension.

Lægernes Pension & Bank ønsker ikke at stille op til interview, men pensionsselskabernes brancheorganisation Forsikring og Pension forklarer ordningen med, at kvinder i gennemsnit lever længere end mænd. Så set over hele pensionstilværelsen vil kvinderne i gennemsnit få lige så meget udbetalt som mændene.

- Fordi kvinder lever længere tid, bliver deres udbetalinger delt ud på flere år, og derfor får de mindre udbetalt per måned, men samlet set får de det samme som mændene, siger Karina Ransby, der er underdirektør i Forsikring & Pension.

Lægernes Pension & Bank forventer, at 50-årige kvindelige medlemmer bliver 90 år, mens 50-årige mandlige medlemmer forventes at blive 89 år.

'Jeg synes, det er urimeligt og uretfærdigt. Vi får mindre at leve for, når vi bliver pensionister. Der er ingen af os, der ved, hvor gamle vi bliver. Vores forventede levealder handler jo mest af alt om vores livsstil. Så dem, der ryger, burde måske have mere i pension. Man har så valgt at opdele efter køn, fordi det er nemt at måle på, det er meget urimeligt.' - Iben Sorgenfrei, overlæge på Anæstesiologisk Afdeling på Nordsjællands Hospital og en af initiativtagerne til klagen over Lægernes Pension & Bank. (Foto: © John Johansen- DR)

Den forklaring giver Anne Poulsen dog ikke meget for.

- Jeg synes, det er dybt uretfærdigt. Jeg kan ikke forstå, hvorfor jeg skal forskelsbehandles udelukkende på baggrund af mit køn. Jeg kunne forstå, hvis der var andre faktorer, siger hun.

Men kvinder lever jo længere, så alt i alt får I vel det samme udbetalt?

- Det ville være mere fair at sammenligne specielle undergrupper af læger. Jeg arbejder i et speciale, som er belastet med mange nattevagter. Det er kendt, at det giver en øget risiko for hjertekarsygdomme, stress og andre sygdomme. Gad vide hvor meget min restlevetid er? Hvorfor går jeg bare i en gruppe med den forventede levetid for alle kvinder? siger Anne Poulsen.

Se Karina Ransby, Forsikring & Pension, svare på, om der er ligestilling for de kvinder, der er på en kønsopdelt pensionsordning.

Anne Poulsen har derfor taget sagen i egen hånd, og sammen med fem andre kvindelige overlæger har hun klaget til Ligebehandlingsnævnet over Lægernes Pension & Bank.

Og de seks kvindelige læger får opbakning fra Institut for Menneskerettigheder.

- Ligestilling og ligeløn er et basalt princip i vores samfund, så på den måde stikker det jo helt af. Det er urimeligt, at kvinderne får mindre end deres mandlige kollegaer. Det er forskelsbehandling, og vi synes sagen er principiel, siger Louise Holck, direktør i Institut for Menneskerettigheder.

Derfor har Institut for Menneskerettigheder valgt at støtte kvindernes sag. De 3.000 kvindelige læger er nemlig ikke de eneste, der er på en kønsopdelt pensionsordning.

Se Louise Holck forklare, hvorfor Institut for Menneskerettigheder støtter kvindernes klage.

Det vides endnu ikke, hvornår Ligebehandlingsnævnet afgør sagen.