Anklager: Tiltalt Uber-chauffør kørte 319 ture

Anklagemyndigheden går efter at få skærpet bøden i den første af dagens to ankesager om Uber-chauffører.

To Uber-chauffører er i dag for retten i Østre Landsret, fordi de ikke vil acceptere bøder for pirattaxi-kørsel. (Foto: © Toby Melville, Scanpix)

Fronterne står fortsat stejlt i sagerne mod to Uber-chauffører, der i dag ruller i Østre Landsret. Fra morgenstunden har retten behandlet ankesagen fra den første af de to chauffører, der har anket sin dom fra byretten.

Her blev han idømt en bøde på 6.000 kroner for flere forhold, herunder ulovlig taxikørsel for den kontroversielle Uber-tjeneste. Manden nægtede at udtale sig i byretten, og vil heller ikke udtale sig i Landsretten.

I stedet måtte statsanklageren så afhøre de to politifolk der stoppede Uber-chaufføren i februar. Her havde han passagerer i bilen, og passagerne - og derefter også chaufføren, anerkendte at det var tale om en Uber-tur.

Passager: ja, det var en bestilt tur

Som noget nyt havde statsanklager Rikke Jensen denne gang indkaldt en af de personer, der var passager i Uber-bilen, da den blev stoppet.

- Jeg havde bestilt en Uber over appen, og så kom der en og samlede mig op. Jeg har brugt den (appen, red) et par gange. En gang om måneden måske, lød forklaringen fra passageren.

Han forklarede, at han kun nåede at køre 20 meter i bilen inden den blev stoppet af politiet. Alligevel blev han trukket 60 kroner for turen af Uber - de penge, fik han dog tilbage igen.

Det er ikke ulovligt at bruge Uber som passager - men en stor del af sagen har handlet om, hvorvidt der er tale om samkørsel, hvor passager og chauffør skal samme vej og deler omkostningerne, eller om chaufføren faktisk tjener på kørslen.

Vil give underskud

Det mente statsanklager Rikke Jensen var rimeligt bevist.

- Det er vigtigt at holde sig for øje, at der skal afregnes 20 procent af beløbet til Uber. Så hvis passageren kun betalte sin andel af omkostningerne, ville det give underskud for chaufføren, fremhævede Rikke Jensen i sin procedure.

Herefter hev hun en annonce frem, hvor Uber annoncer efter chauffører, der vil 'lave deres bil om til en pengemaskine'.

- Med den nuværende lovgivning i Danmark, må man ikke bare køre rundt i sin bil og samle folk op, og tjene penge på at køre dem hjem. Og hvad skulle incitamentet også være til at køre rundt om natten i sin bil og samle fulde folk op, hvis ikke det var for at tjene penge på det, sagde Rikke Jensen.

319 ture

Nyt i forhold til sagen i byretten var også, at den tiltalte chauffør har kørt 319 ture for Uber. Tallet stammer fra oplysninger om Ubers chauffører i Danmark, som Skat har modtaget fra det hollandske skattevæsen.

Disse oplysninger viser, at størstedelen af chaufførerne får småbeløb udbetalt for at køre for Uber, mens enkelte har fået udbetalt over 100.000 kroner.

Ganske som i byretten, slog forsvarer Betina Hald Engmark i sin procedure på, at hun finder sagen mangelfuld. Det skyldes blandt andet usikkerhed om Ubers priser, og omkostningerne for de konkrete ture.

Derfor er det svært at regne ud, om chaufførerne har tjent på kørslen - og om taxilovgivningen er overtrådt, lød det i hendes procedure.

Statsanklager Rikke Jensen opfordrede landsretten til at skærpe chaufførens bøde fra 6.000 til 10.000 kroner.

Der ventes ikke dom før klokken 11 fredag.