Der var ikke megen tvivl om, at dagen i dag i Retten i Glostrup ikke var en dag som alle andre. Klokken otte – mere end time før retten blev sat – var adskillige journalister linet op i kø i marts-kulden foran den anonyme retsbygning.
Det var nemlig i dag, at danmarkshistoriens største bedragerisag blev skudt i gang. Sagen mod Sanjay Shah, der har indrømmet, at han har hevet over ni milliarder kroner op af statskassen i refusion af udbytteskat i mellem 2012 og 2015.
Fuldt lovligt dog, da han ’udnyttede et hul’ i loven, lyder Shahs forsvarsskrift.
Et nøje planlagt og udspekuleret svindelnummer, der bør sende ham mange år bag tremmer, lyder det modsat fra den danske anklagemyndighed.
Hovedpersonen selv blev ført ind i retten iført håndjern lidt over klokken ni flankeret af to bevæbnede betjente.
’Good morning’, lød det med en lav stemme fra den formodede storsvindler, da han gik forbi de ventende journalister foran retslokalet.
Kort efter blev retten sat. Sanjay Shah sad og lyttede intenst. Ved siden af ham sad hans to forsvarsadvokater, Kåre Pihlmann og Mikael Skjødt. Og hvis man ikke vidste det, så havde man nok aldrig gættet hvem af dem, der var god for flere milliarder af kroner.
For hvor advokaterne var iklædt stramtsiddende jakkesæts, bar Sanjay Shah et par afslappende sorte træningsbukser og en tilsvarende sort sweatshirt.
Har fundet flere milliarder af kroner og adskillige ejendomme
Fra sin plads med siden af sine forsvarsadvokater på den ene side og to tolke på den anden, der oversatte alt, hvad der blev sagt, til engelsk, kunne Sanjay Shah lytte til anklager Marie Tullins indledende ord.
Og hvis man et sekund i tvivl om sagens omfang på dette tidspunkt, så havde anklageren hurtigt slået fast, at det ikke var nogen banal svindelsag.
7,2 milliarder kroner kræver anklagemyndigheden nemlig konfiskeret hos den 53-årige brite. Det er nemlig hans andel af den formodede svindel.
Om alle de penge ender tilbage i statskassen, hvis Shah findes skyldig, er til gengæld tvivlsomt. For indtil videre har dansk politi beslaglagt cirka to milliarder kroner i seks forskellige banker i forskellig valuta.
Det er penge fra konti direkte tilhørende Sanjay Shah eller virksomheder, som han kontrollerede. Desuden har de danske myndigheder beslaglagt 21 ejendomme, som enten er ejet af Sanjay Shah eller hans kone Usha. Størstedelen af dem ligger i London.
Forsvarer vil have sagen afvist eller udsat
Næsten en halv time tog den gennemgang fra Marie Tullin. Og derefter var det forsvarets tur, og det var med lidt af en anmodning.
For inden sagen nærmest var gået i gang, så vil de have den helt afvist. Ligeledes vil forsvaret have, at sagens to juridiske dommere skal skiftes ud, fordi de er inhabile.
Det bunder i et spørgsmål, som både byretten og landsretten allerede har afvist.
- Han er bekymret for, om han får en fair rettergang. Det er kernen i afvisningspåstanden, sagde advokat Mikael Skjødt.
Forsvaret mener nemlig ikke, at politikere og andre myndighedspersoner er kommet med udtalelser, som er med til at dømme Sanjay Shah ’på forhånd’.
Det mener forsvaret, at domstolen endnu engang skal tage stilling til, og det bør blive med helt nye dommere.
Det var nemlig selvsamme dommere, som ikke gav forsvaret medhold i deres afvisningspåstand i september sidste år og dermed lod sagen fortsætte. Derfor var de inhabile.
Det skulle dommerne - de to juridiske dommere og de tre domsmænd - bruge en lille halv time til at vurdere. Og svaret var klart. Sagen skal fortsætte med de samme dommere.
Men det juridiske slagsmål var ikke slut med det.
Forsvarer Kåre Pihlmann kærede nemlig den afgørelse og vil nu have landsretten se på om de to dommere, Nanna Bloch og Anders Thøgersen er inhabile. Og fordi landsretten nu skal tage stilling til det, så skal retssagen udsættes.
Den anmodning slog også fejl.
Herefter er det anklager Marie Tullin, der skal gennemgå hele sagen fra a til z. Det forventer hun at bruge omkring halvanden retsdag på.
Sanjay Shah nægter sig skyldig, men risikerer op til 12 års fængsel, hvis retten ikke køber hans forklaring. Der er afsat 58 retsdage frem mod juni næste år.
DR Nyheder følger sagen og du kan følge minut for minut med her.