Andelsboligkøbere advares: Lad jer ikke gribe af stemningen

Andelsboligerne går som varmt brød i øjeblikket, men det kan også gå for hurtigt, advarer to boligøkonomer.

Salget af andelslejlighederne går så stærkt, at ejendomsmæglerne er ved at bliver overflødige. Lejlighederne bliver handlet via for eksempel Facebook eller Den Blå Avis. (Foto: © MATHIAS BOJESEN, Scanpix)

Der skal ofte penge under bordet og en meget hurtig beslutning til for at få fingrene i en andelsbolig. Men pas på med at kaste dig for hovedkulds ind i et køb.

Det kan få alvorlige økonomiske konsekvenser, hvis boligrenten pludselig begynder at stige.

- Så vil der være en risiko for, at man ikke har råd til at bo i boligen, og det kan også blive svært at sælge den. For man kan spørge, om andre har lyst til at købe sig ind i en andelsboligforening, hvor det pludselig er blevet meget dyrere, siger Christian Hillingsøe Heinig, der er boligøkonom i Danske Bank.

Sandsynligheden for en rentestigning er ifølge Nordeas boligøkonom, Lise Nytoft Bergmann, stor, da renten ligger på et rekordlavt niveau. Derfor er det vigtigt at slå koldt vand i blodet og ikke lade sig stresse af, at der formentlig er mange andre mulige købere.

- Når man handler fast ejendom, skal man ikke lade sig gribe af stemningen, siger Lise Nytoft Bergmann.

Meldingerne kommer, efter Politiken mandag skriver, at 'København er støvsuget for andelslejligheder', og at kun 120 af de 114.000 andelsboliger, der er i Frederiksberg Kommune og Københavns Kommune, er til salg hos ejendomsmæglere. Avisen nævner blandt andet et eksempel med en andelsboligkøber, der har betalt 95.000 kroner under bordet for at få lejligheden.

Får mere for pengene

Efterspørgslen skal ses i lyset af, at man ifølge Christian Hillingsøe Heinig generelt får mere for pengene på andelsboligmarkedet, end man gør på markedet for ejerlejligheder. Men det er stadig vigtigt at se på papirerne, inden man skriver under.

- Grundliggende er det jo en ret irriterende situation at stå i som boligkøber, at man ikke har tid til at sætte sig ind i tingene. Så det gælder om at gøre hjemmearbejdet godt, siger Christian Hillingsøe Heinig.

Her er det ifølge boligøkonomen vigtigt at undersøge, hvordan økonomien i andelsboligforeningen ser ud, om der er større vedligeholdelsesprojekter i den nærmeste fremtid og ikke mindst, hvilken lånetype der er i andelsboligforeningen.

- Man køber ikke kun en andel, man køber også en andel af andelsboligforeningens gæld, og der bestemmer man altså ikke selv, om det skal være afdragsfrit eller ej, siger Lise Nytoft Bergmann.

Andelslejlighederne står for 36 procent af lejlighedsmarkedet i København, mens det i Aarhus kun er godt fire procent. Og der er - og har altid været - flere af de gamle andelsboliger, hvor prisen generelt er lavere end i nyere andelsboliger i hovedstaden.

Andelsboligerne er så eftertragtet, at sælgerne i stigende grad vælger at gå uden om ejendomsmæglerne for at sælge via for eksempel Facebook eller Den Blå Avis. Derfor går salget endnu hurtigere, hvorfor risikoen for at overse vigtig detaljer bliver større.

- Man skal ikke se spøgelser alle steder, men der kan være en ubehagelig overraskelse, og så er det en god idé at have et forbehold med i aftalen, så man kan komme ud af den, opfordrer Christian Hillingsøe Heinig.