Omkring 20.000 private aktionærer har samlet mistet millioner af kroner på OW Bunkers konkurs. Og aktionærerne har ikke udsigt til økonomisk godtgørelse foreløbig, for det vil tage lang tid at udrede konkursboet OW Bunker.
- Der skal føres en masse skriftlige beviser mod OW Bunker. Det vil tage år for sagerne at nå frem til domstolene. Først skal en kurator gennemgå selskabets struktur og opbygning, siger Thomas Svaneborg, DR Nyheders erhvervsanalytiker.
Aktionærer vil forsøge sig
3000 private OW Bunker-aktionærer har siden konkursen i fredags henvendt sig til Dansk Aktionærforening for at søge råd. De 3000 aktionærer har tilsammen tabt op mod 200 millioner kroner på OW Bunker-aktier.
En række sagsanlæg fra aktionærerne mod OW Bunker kan være på vej, men vejen til en eventuel erstatning er lang og sej.
- Jeg er ikke i tvivl om, at der kommer en række sager, men det er en meget svær juridisk balancegang, der skal startes. Når så mange har tabt så meget, vil det være mærkeligt, hvis der ikke er nogen, der forsøger sig, siger Thomas Svaneborg.
Erstatningssagernes kompleksitet består særligt i OW Bunkers børsprospekt. Prospektet er OW Bunkers egen redegørelse om virksomhedens tilstand forud for børsnoteringen i marts.
- Der har siddet højtbetalte jurister og lavet prospektet så skudsikkert som muligt, og det er svært at vinde en erstatningssag på et børsprospekt, vurderer erhvervsanalytikeren.
Brudte løfter
I børsprospektet lovede OW Bunker, at virksomheden ville føre en ansvarsfuld risikokontrol, som afskærmede selskabet mod livstruende tab. Men trods det købte OW Bunkers risikochef én million ton olie, som OW Bunker tabte 900 millioner kroner på.
- På side fem i prospektet er der en meget detaljeret beskrivelse af OW Bunkers evne til at styre virksomhedens egen risiko. Det er den side, man givetvis vil slå ned på i søgsmålene. For noget tyder på, at OW Bunker ikke har været så konservativ (i sine investeringer, red.), som man påstår, siger Thomas Svaneborg.