Analytiker: Boligejerne skal ikke regne med en hjælpende hånd fra Sass

Selvom gebyrerne til realkreditselskaberne er fordoblet på kort tid, vil ministeren ikke gribe ind, vurderer Thomas Svaneborg.

Populært sagt vil Venstre, Liberal Alliance og Dansk Folkeparti forsøge at grille Henrik Sass Larsen i et samråd om stigende gebyrer. (© DR)

Hvis man er boligejer, kan det næsten ikke have gået ens næste forbi, at udgifterne til gebyrer er steget meget de seneste år.

Reelt er der tale om, at realkreditselskaberne på bare seks år har fordoblet de såkaldte bidragssatser fra 9 til 18 milliarder kroner.

Det, mener flere af Folketingets partier, kan ikke være rigtigt, og derfor har de indkaldt erhvervsminister, Henrik Sass Larsen, i samråd i dag, fredag, klokken 11:30.

Men de skal ikke regne med, at få ham ned med nakken, vurderer DR's erhvervsanalytiker, Thomas Svaneborg.

- Henrik Sass Larsens eneste kritik til realkreditselskaberne gælder deres evne til at kommunikere, hvorfor priserne er steget så meget. Da Realkreditforeningen holdt sit årsmøde i marts kritiserede han kun deres kommunikation omkring de voldsomt stigende priser på realkreditlån, siger Thomas Svaneborg.

Forsvarer prisstigninger

Således beskyttede erhvervsministeren verbalt realkreditselskaberne.

- Han forsvarede prisstigningerne og gentog i høj grad branchens retorik, som først og fremmest handler om, at det er blevet dyrere at drive realkreditselskaberne, fordi kravene til, hvor godt pengetankene skal polstres, er blevet skærpet, siger Thomas Svaneborg.

Partierne, der har hevet erhvervsministeren i samråd er Venstre, Liberal Alliance og Dansk Folkeparti. Og at det netop er de partier, giver Sass Larsen ikke meget for.

- Han sagde lige ud, at det var opportunistisk, når liberale partier efterlyser indgreb om prisforhøjelser, når de partier normalt hylder den frie prisdannelse, fortæller Thomas Svaneborg.

Det er kommunikationsfolkenes skyld

Der har den seneste tid været fokus på netop de stigende gebyrer i realkreditverdenen, men det vil den socialdemokratiske erhvervsminister ikke gøre noget ved. Aben ligger derimod hos selskabernes kommunikationsafdelinger, som ifølge Sass Larsen altså ikke har været dygtige nok.

- Det er faktisk en interessant pointe, for i dag indrømmer Nykredits direktør, Michael Rasmussen, netop, at man ikke har været god nok til at forklare prisstigningerne. Det gør han på baggrund af en undersøgelse, som Nykredit selv har lavet, men Michael Rasmussen vil ikke sige mere om undersøgelsen i dag, og Nykredit vil heller ikke udlevere hele undersøgelsen. Og den kommunikationsstrategi tror jeg ikke vil få topkarakter i branchen, siger Thomas Svaneborg.

DRs erhvervsanalytiker Thomas Svaneborg vurderer, at erhversministeren ikke vil kritisere realkreditselskaberne for at hæve priserne på bidragssatserne