Ikke en enkelt gang. Heller ikke to gange. Men hele tre gange har en af Danmarks mest respekterede virksomheder udledt miljøskadelige kemikalier i Nordsøen – uden Miljøstyrelsens tilladelse.
Sådan lyder det i et opsigtsvækkende notat fra Miljøstyrelsen, der blev sendt til Folketinget onsdag. Mærsks ulovlige kemikalieudslip fra 2015 til 2017 kalder miljøminister Esben Lunde Larsen (V) ”alvorlige”.
Og Miljøstyrelsen har sendt tre indskærpelser til Mærsk om at få kemikalieforbruget bragt i orden.
Styrelsen forlanger også en redegørelse og en handlingsplan fra Mærsks side. Der skal ryddes op nu. For der skal styr på sagerne, når Mærsk Oil hælder over 15.000 ton kemikalier i havet om året.
Myndighedens kritik er et rap over nallerne til de ansvarlige Mærsk-chefer. Men det mest ydmygende for Mærsk-toppen er nok den afsluttende bemærkning i notatet fra myndigheden: ”Miljøstyrelsen vil som konsekvens af vilkårsoverskridelserne øge tilsynsfrekvensen med Mærsk”.
Med andre ord: Mærsk kommer under skærpet tilsyn.
Det skærpede tilsyn er sat i værk, fordi tilliden til A. P. Møller – Mærsk har lidt et knæk. Myndigheden ved groft sagt ikke, om den nu fuldt ud kan stole på de oplysninger, den får fra Mærsk Oil om kemikalieforbruget langt ude på Nordsøen.
At man kan stole på ord og handlinger fra børsnoterede A. P. Møller – Mærsk er vigtigt. For uden aktiemarkedets tillid, kundernes tillid - og ikke mindst politikernes tillid, var Mærsk ikke blevet det ikon i erhvervslivet, som firmaet er i dag.
Lukrative skattefordele
Så sagerne bliver taget alvorligt hos Mærsks direktører på Esplanaden og på havnen i Esbjerg, hvor Mærsk Oil Denmark hører hjemme.
Hvis der ikke er fuldstændigt styr på de tonsvis af kemikalier, som bruges på Nordsøen i dag. Så vil der helt sikkert komme det.
For Mærsk vil igen og igen få brug for tillid og velvilje fra det omgivne samfund.
Som flere vil huske, medførte politikernes tillid til Mærsk, at selskabet så sent som i marts fik bevilget nye lukrative skattefordele i Nordsøen til en værdi af flere milliarder kroner.
Politikerne er så glade for Mærsk, at de hellere ser Mærsk beholde sine aktiviteter i Nordsøen - frem for at overlade olien til et tilfældigt udenlandsk firma, som måske er mere ligeglad med miljølovgivning og ordenlighed.
Milliardhåndslag med danske politikere og embedsmænd vil Mærsk gerne kunne opnå igen, og det kræver om ikke et pletfrit image, så et forsøg på at være ordentlig.
Så der bliver kigget indad hos Mærsk i disse dage, og der bliver med stor sandsynlighed ryddet op i kemikaliesagerne, så en ny myndighedskritik kan undgås.
Mon ikke også, at en Mærsk-chef eller to minder hinanden om den virksomhedsfilosofi, som Mærsk-familien er blevet landskendt på: Glem aldrig at udvise rettidig omhu.