ANALYSE: Overraskende stigning i hussalget

ANALYSE: Salget af huse er steget de seneste måneder. Deed er den væsentligste bremseklods for dansk økonomi, nemlig liggetiden, på vej nedad.

Faktisk er det helt ligegyldigt om huspriserne stiger. For det er ikke selve husprisen der afgør Danmarks økonomi lige nu. Det er omsætningen, skriver Karsten Engmann. (© DR)

Endelig ser det ud til, at der igen sælges flere huse i Danmark. Det viser en opgørelse, som DR Nyheder har bestilt på boligsiden.dk.

Opgørelsen viser, at der i løbet af de seneste måneder konkret er solgt godt 10 pct. flere huse end sidste efterår, da gældskrisen i Sydeuropa lagde et nyt slør af nervøsitet over det danske boligmarked.

Tallene bygger på konkrete handler, som er registreret og samlet ind af boligsiden.dk. Det positive billede understøttes af flere større ejendomsmæglerkæder, som DR Nyheder har kontaktet.

Forsigtig optimisme

Der er afgjort ikke tale om en markant vending tilbage til 2007, hvor husene blev revet væk til meget høje priser. Men det er heller ikke hverken nødvendigt eller ønskværdigt.

Den væsentligste bremseklods for dansk økonomi har længe været lange liggetider på huse til salg. Hvis folk ikke kan sælge deres hus, er de fastlåst til deres bolig. Så kan de ikke søge bredt efter nyt job, og de tør ikke bruge penge. Forbruget holdes nede og det hæmmer jobvæksten.

Lige nu sidder potentielle huskøbere på hegnet og afventer, at huspriserne falder endnu mere. Hvis der kommer bare lidt mere gang i hussalget - sådan som de nye tal indikerer - kan det slå de negative forventninger i stykker. Så tør folk igen købe hus, og så er der måske nogle forbrugere der igen tør købe noget af alt det de har sparet op til gennem de seneste tre år.

Stigende priser

De seneste opgørelser vi har set fra ejendomsmæglerkæderne vidner om, at huse måske også handles til stigende priser.

Faktisk er det helt ligegyldigt om huspriserne stiger. For det er ikke selve husprisen der afgør Danmarks økonomi lige nu. Det er omsætningen.

Desuden giver selve prisstatistikkerne kun et ringe billede af, hvordan boligmarkedet udvikler sig. De steder hvor det går godt med handlerne, kan vi nemlig forvente at priserne også stiger en anelse. De steder hvor det går skidt, er situationen imidlertid så alvorlig, at priserne kommer til at falde endnu mere uden at der kommer gang i boligsalget.

Meget stor forskelle

Boligmarkedet er desværre præget af meget store forskelle i udviklingen mellem land og by. I en længere periode har huskøbere i nærheden af større byer været tilbageholdende, fordi de følte sig usikker i deres job, var usikker på deres bank og var forsigtige med at optage huslån.

På landet er det meget værre. Her flytter folk væk, og der kommer ikke nye folk til egnen. Det kan betyde, at udbuddet af boliger vil være større end efterspøgslen mange år ud i fremtiden. Det er uretfærdigt, men ikke desto mindre et faktum.

Byerne oplever til gengæld af der kommer nye folk til - ikke mindst fra landet - hvorfor efterspørgslen efter huse vil være større end udbuddet langt ud i fremtiden. Spørgsmålet er blot, hvornår det manifesterer sig i huspriserne igen.

Hvis og hvis

Medier og bankøkonomer kappes om hvis-og-hvis historier om konsekvenser af stigende renter, stigende ledighed og alverdens andre ulykker. Det er imidlertid meget svært, at finde dokumentation for disse eventualiteter. Selvsamme økonomer taler om, at renten kan forblive lav længe endnu, og at der så småt er tegn på at ledigheden vil falde svagt.

Hvis man ønsker at købe hus, er der masser af gode nyheder at gribe fat i for tiden. Ifølge Nationalbanken sælges huse lige nu til for lave priser, hvis man ser på, hvordan det går med danskernes privatøkonomi, jobudsigter og ikke mindst låneomkostningerne ved køb af hus. Renten er rekord lav, og stort set ingen økonomer kan skimte stigende renter så langt ud i fremtiden, deres kikkertsigte rækker. Faktisk skal man i dag lægge den samme andel af sin indkomst til finansiering af det nye hus, som man skulle hvis han havde købt tilbage i 1998.

Betyder det så at huspriserne skal stige voldsomt over de kommende år? Svaret er helt klart nej. De høje huspriser i 2007 byggede på, at folk købte huse, der var over fire gange så dyre som deres årlige indtægt, hvilket var klart højere end den historiske tommelfingerregel om at familien kan købe hus, der koster omkring 2,5 gange indkomsten. I 2007 var huskøbere desuden parat til at læge langt over hver anden krone de tjente til boligen, hvilket er langt over hvad en privatøkonomi kan bære. Endelig er huspriserne steget ekstra meget frem til 2007, som følge af nye lånemuligheder og en relativt høj økonomisk vækst i forhold til, hvad vi kan forvente os over de kommende år.

Men det gør heller ikke så meget. Danskerne kan spare op i andet end deres hus. Desuden er det langt vigtigere, at der kommer gang i salget af huse end det er at loppe priserne op til niveauer, hvor mange danskere ikke kan være med.

Det store problem er imidlertid fortsat. Hvad kan man gøre for at hjælpe de mange husejere i landzonerne, som ikke kan komme af med deres hus og videre med deres liv. Det findes der desværre ikke svar på lige nu.