ANALYSE Davos er slaraffenland for Danmark

Det er ingen tilfældighed, at direktører og ministre valfarter til Schweiz en gang om året.

Bjergbyen Davos er vært for topmødet for virksomheder og politikere. (Foto: © Arnd Wiegmann, Scanpix)

Lego, Vestas, Ørsted, Danfoss, A.P. Møller – Mærsk, Carlsberg.

Nogle af dansk erhvervsliv tungeste virksomheder er til stede med de øverste direktører til World Economic Forum i Schweiz i disse dage.

Det samme er en række af S-regeringens ministre: Udenrigsminister Jeppe Kofod, erhvervsminister Simon Kollerup og beskæftigelsesminister Peter Hummelgaard.

Når de går gennem Davos, hvor mødet finder sted hvert år, kan de gøre det med rank ryg og salgsargumenterne for deres virksomheder og den danske stat siddende løst i jakkeærmerne.

I årtier har World Economic Forum hyldet lige præcis de værdier, som store dele af dansk erhvervsliv har satset benhårdt på. Det gør alpebyen til et værdifuldt udstillingsvindue for såvel pengeinteresser som politiske interesser.

50 år for samfundets bedste

Allerede fra det første møde i Davos i 1971 handlede det for stifteren Klaus Schwab om at ændre virksomhedernes fokus fra bundlinjens bedste til samfundets bedste. Fra ikke kun at tænke snævert på aktionærerne, men mere bredt på det omkringliggende samfund.

I de senere år er klimadagsordenen også blevet afgørende for World Economic Forum, der har gjort netop klimaet til årets vigtigste tema - godt hjulpet på vej af Greta Thunbergs deltagelse sidste år og i år.

At den danske måde at gøre tingene på repræsenterer meget af det, som World Economic Forum gerne vil fremme, trådte tydeligt frem, da Ørsted tirsdag blev kåret til verdens mest bæredygtige virksomhed – og flere andre danske virksomheder lå i top ti på samme liste.

I naturlig forlængelse af det finder man Søren Skou, øverste chef for A.P. Møller – Mærsk, i en paneldebat om at gøre tung industri mindre klimabelastende under mødet.

Og når direktørerne så er trådt ud af mødets scenelys og ind i de private gemakker for at speeddate investorer, kunder, partnere og andre vigtige forbindelser, så kan de fortsætte med at tale om den styrkeposition, som Danmark har opbygget gennem årene og er anerkendt for internationalt.

Den nordiske model fremhæves

Også politisk er der interesse for Danmark, der er global duks, når det gælder en lang række af de dominerende problemer på dagsordenen i Davos: klimaet, ulighed, sundhed, uddannelse.

I et af hovedoplæggene til dette års Davosmøde fremhæver World Economic Forum 'Den nordiske model' med en velfærdsstat med gratis uddannelse, socialt sikkerhedsnet, et fleksibelt arbejdsmarked og åbne handelsvenlige økonomier.

"Resten af verden kan lære meget den nordiske model," hedder det.

Den danske beskæftigelsesminister Peter Hummelgaard finder man følgelig i en paneldebat om fremtidens arbejdsmarked og efteruddannelse i en verden, hvor jobfunktioner forsvinder hurtigt, mens nye kommer til som følge af den rivende teknologiske udvikling.

Peter Hummelgaard er i Davos med flere af sine ministerkolleger. (Foto: © Niels Christian Vilmann, Scanpix)

Den forrige regering var så overbevist om Davosmødets fortræffeligheder fra dansk side, at den indgik et formelt samarbejde med World Economic Forum om den såkaldte fjerde industrielle revolution.

Prisen for en privat virksomheds deltagelse i World Economic Forum begynder ved en halv million kroner og kan – hvis man vil have mere end bare en enkelt person med – løbe op i mange millioner kroner.

World Economic Forum finder sted hvert år i Davos

  • Det officielle formål er at få ledere inden for politik, erhverv og samfund til at finde løsninger på verdens udfordringer.

  • Blandt de knap 3.000 deltagere på den officielle deltagerliste er statsledere, topdirektører og trendsættere fra hele verden.

  • Mødet arrangeres af den private organisation World Economic Forum.

  • Midlerne til mødet kommer fra private virksomheder – danske virksomheder med tilknytning er blandt andre A.P. Møller - Mærsk, Danfoss, Ørsted, Vestas og Lego.

  • Mange deltagere bruger mødet som en eksklusiv mulighed for at komme tæt på og knytte forbindelser til magtfulde ledere på tværs af politik og økonomi.

  • Det første møde blev afholdt i Davos i 1971.