Da OW Bunker skulle på Børsen i marts, fremstod selskabet i prospektet - salgsmaterialet - som et stabilt og fornuftigt firma, der ikke løb store risici.
Og datterselskabet DOT, Dynamic Oil Trading, der endte med at være stærkt medvirkende til, at bunkervirksomheden gik konkurs, stod slet ikke nævnt med et ord.
Men dokumenter i form af rapporter, regnskaber og mails, som DR er kommet i besiddelse af, viser, at sælger - kapitalfonden Altor - udmærket godt kendte til risikoen ved OW Bunker.
Papirerne viser blandt andet, at OW Bunker i en femårig periode op til børsnoteringen i marts 2014 tjente 30 procent af sine penge på spekulation i olieprisen.
6.500 investorer har mistet pengeMen det harmoner meget dårligt med OW Bunkers præsentation af selskabet på en række møder forud for børsnoteringen, fastslår direktør i Dansk Aktionærforening, Jens Møller Nielsen.
- Det er jo rystende. Det tegner et helt andet billede af det selskab end det selskab, som vi blev præsenteret for tilbage i marts, da de gik på Børsen, siger han.
6.500 investorer har tabt penge på OW Bunkers konkurs.
Altors ansvar
Forud for børsnoteringen gjorde OW Bunker ellers meget ud af at fortælle, at de sikrede sig mod udsving i olieprisen og kun tjente penge på at sælge olieskibe. Derfor er de nye papirer belastende, mener Jens Møller Nielsen.
- Hvis det viser sig, at det selskab, der blev solgt, var et helt andet end det, vi fik at vide, det var – altså at varedeklarationen var fuldstændig forkert, som jeres dokumentation jo ser ud til - så lægger det jo et stort ansvar over på sælgeren, Altor, siger direktøren.
I den svenske kapitalfond Altor, som sendte OW Bunker på Børsen, afviser man kritikken.
DR Nyheder har forgæves forsøgt at få et interview med repræsentanter fra kapitalfonden Altor, der har afslået og i stedet har sendt en række svar på mail.
I mailen beklager kapitalfonden udviklingen i OW Bunker, men afviser kritikken. Blandt andet afviser de, at OW Bunker var baseret på spekulation.