Aktionær tabte 100.000 kr. på OW Bunker-konkurs: 'Vigtigt med straf, der kan mærkes'

Tidligere direktør får fem års fængsel for sin rolle i sag om kuldsejlet olieselskab, der har kostet aktionærer dyrt.

På grund af olieselskabet OW Bunkers konkurs mistede Ejvind Steen Sørensen selv 100.000 kroner, som han havde investeret i aktier.

Vestre Landsret i Viborg har i dag afsagt dom i ankesagen mod en tidligere direktør i det skandaleramte olieselskab OW Bunker, som gik konkurs i 2014.

Straffen mod Lars Møller skærpes af landsretten fra halvandet til fem års fængsel.

Det er en dom, der tilfredsstiller Ejvind Steen Sørensens retfærdighedsfølelse. Som tidligere OW Bunker-aktionær har han fulgt straffesagen mod den tidligere direktør tæt.

- Man kan ikke have en mand siddende som direktør sådan et fjernt sted som Singapore, og han så ikke passer sine opgaver, siger den forhenværende aktionær i OW Bunker.

Mistede 100.000 kroner

Den nu dømte direktør stod i spidsen for OW Bunkers datterselskab Dynamic Oil Trading i Singapore. Her gav han uhørt store kreditter til et selskab, selvom han vidste, at kunden ikke kunne betale gælden tilbage.

Det endte ifølge dommen i dag med at koste OW Bunker cirka 645 millioner kroner, og var en væsentlig medårsag til, at selskabet gik konkurs.

- Det her med, at han har givet meget mere kredit, end han har lov til, og det så viser sig, at firmaet ikke kan betale, det gør mig godt nok skidt tilpas, siger Ejvind Steen Sørensen.

På grund af konkursen mistede Ejvind Steen Sørensen selv 100.000 kroner, som han havde investeret i aktier.

Dagens dom på fem år er derfor væsentligt mere retfærdig end de halvandet års fængsel, som Lars Møller i første omgang blev dømt til i byretten, mener den forhenværende aktionær.

- Jeg synes, det er vigtigt, at man får en straf, så det kan mærkes, siger Ejvind Steen Sørensen.

Foruden Ejvind Steen Sørensens egne tabte investeringer har personer i hans omgangskreds også mistet penge på sagen, fortæller han.

- Jeg er selvfølgelig stadigvæk irriteret over, at jeg har givet råd til venner og bekendte, og at de så har mistet deres penge, siger han.

Erstatningskrav venter

Nu venter erstatningskravene fra vrede investorer i sagen om OW Bunker. I alt er der anlagt erstatningssager for knap fire milliarder kroner.

Sagerne er rettet mod såvel kapitalfonden Altor, der sendte OW Bunker på børsen, samt mod dele af OW Bunkers tidligere ledelse og bestyrelsen. Men også mod selskabets revisor og de banker, der var med til at sende OW Bunker på børsen.

Dagens dom mod Lars Møller vil sandsynligvis blive brugt af forsvaret i erstatningssagerne, fortæller DR Nyheders erhvervskorrespondent, Jakob Ussing.

- Dagens dom placerer meget ansvar på Lars Møllers skuldre og slår fast, at han gav urigtige og vildledende oplysninger videre til ledelsen i Aalborg, hvilket utvivlsomt vil blive brugt af Altor og den tidligere ledelses forsvarere i erstatningssagerne, siger erhvervskorrespondenten.

Men omdrejningspunktet i erstatningssagerne er dog et andet. Nemlig at der i det store juridiske dokument om firmaets børsnotering, det såkaldte prospekt, ikke stod ét eneste ord om datterselskabet i Singapore, som Lars Møller var direktør for, fortæller Jakob Ussing.

- Med andre ord købte investorerne aktier i OW Bunker, uden at ane noget om et ganske risikabelt forretningsben i Singapore.

- Så erstatningssagerne har et andet hovedfokus, men dagens dom ligner ikke umiddelbart en hjælp for de aktionærer, der kræver erstatning, siger erhvervskorrespondent Jakob Ussing.