Aktienedtur: Når Kina nyser bliver resten af verden forkølet

Den kinesiske aktieboble er bristet, men fordi Kina er verdens næststørste økonomi, drypper det uundgåeligt på os andre.

Det går for økonomisk skidt for tiden for kineserne. Men ikke mere, end Kinas økonomi stadig er i fremgang og vokser med det, der svarer til hele Hollands på et år. (Foto: © colourbox)

Med kursstigninger på 150 procent på det kinesiske aktiemarked det seneste år, så trak det helt naturligt op til et ordentligt tordenvejr, hvor kursen med lynets hast buldrer nedad.

Det er det, vi oplever nu. For der er ikke noget i Kinas økonomi, der kan begrunde så de voldsomme kursstigninger.

Det mener Peter Lundgreen, der er direktør i Lundgreens og ekspert i Kinas økonomi. Han kalder det seneste års udvikling på det kinesiske aktiemarked for en spekulativ boble, der er bristet.

- Kineserne søger hurtigt afkast, så en af årsagerne til, at denne spekulative boble er opstået, er, at mange folk bare er hoppet med på vognen. Men man skal huske på, at de kinesiske aktiemarkeder stadig ligger 40 procent højere end for et år siden. De har så tabt et par procent i år, men alle render efter den samme hurtige profit, og det har givet bagslag, forklarer Peter Lundgreen.

Overraskelse at aktienedtur ramte hele verden

Især i går blev markeder over hele verden ramt af den kinesiske aktienedtur. Herhjemme lukkede aktiemarkedet efter det største fald på kurserne nogensinde.

Men selv om det var ventet, at aktierne i Kina skulle have en korrektion, så var det en overraskelse for Peter Lundgreen, at det gik så hårdt ud over resten af verdens aktiemarkeder.

- Det, der foregår i Kina, er nærmest et indenrigsøkonomisk fænomen, for det kinesiske aktiemarked er rent faktisk meget lukket land fra vestlige investorer. Det er åbnet op, men vestlige investorer er typisk ikke eksponeret mod aktier inde i Kina, siger Peter Lundgreen, som mener, at det er sundt, at de kinesiske aktier får et større tilbagefald.

- Det vi ser nu, vil være en tilbagevenden til de fundamentale regler, hvor investorerne skal se på, om et firma er ordentligt drevet og leverer et ordentligt afkast. Det vil ikke længere være sådan, at alle aktier bare stiger, siger Peter Lundgreen.

Kinas økonomi vokser stadig

Selv om Kinas aktienedtur kan virke voldsom, vurderer Kjeld Erik Brødsgaard, der er professor ved CBS, at Kinas økonomi ikke for alvor får kommer til at gå i stå.

- Selv om Kina kommer ned på en vækstrate på syv procent om året, så betyder det, at der hvert år bliver lagt en økonomi til den kinesiske økonomi på størrelse med Hollands, og den proces, tror jeg ikke, bliver standset, siger han.

Professoren peger på, at når Kinas aktiemarked kan sende chokbølger ud til resten af verdenen, som det skete i går med kæmpe kursfald verden over, så understreger det, at Kina stadig er verdens næststørste økonomi, og langt fra har udspillet sin rolle.

- Når Kina nyser, bliver resten af verden forkølet. Det viser den her situation. Den kinesiske økonomi er større end alle de andre BRIKS-landes (Brasilien, Rusland, Indien og Sydafrika, red.) økonomier lagt sammen, påpeger Kjeld Erik Brødsgaard.

Væksten i Kina falder langsomt

Peter Lundgreen er helt enig og tror heller ikke, at den nuværende aktiekrise vil give Kina et større økonomisk tilbageslag.

- Kina er verdens næststørste økonomi, og hvis den fortsat skulle vokse med ti procent om året, så ville økonomien være overophedet, siger Peter Lundgreen.

Han fortæller, at der er mindre end ti procent af de kinesiske husholdninger, der har aktier.

- Samtidig skal man huske, at den vækst, der er i Kina, og den købekraft, der er i Kina og som vokser måned for måned ved at private forbrugere kan købe flere varer, overstiger langt hvad den negative effekt fra aktiemarkedet vil være, vurderer Peter Lundgreen.