Afsløring: Danmark har slået til mod to af Ruslands rigeste mænd

De danske myndigheder har indefrosset enorme mængder stål og millioner af dollars.

Den 56-årige russiske forretningsmand Alexei Mordashov er god for 23,3 milliarder dollars og 50-årige Andrey Melnichenko har en formue på 17,4 milliarder dollars ifølge mediet Bloomberg.

Flere end 10.000 ton stål ligger lige nu opmagasineret i Danmark, efter at de danske myndigheder har sat kløerne i det.

De enorme mængder stål kommer fra et selskab, der har en af Ruslands rigeste mænd som hovedejer, og som på grund af invasionen af Ukraine er underlagt sanktioner af EU.

Det viser en aktindsigt, DR Nyheder har fået fra Erhvervsstyrelsen, over, hvilke økonomiske ressourcer Danmark har indefrosset som følge af de aktuelle Ruslands-sanktioner.

Manden hedder Alexei Alexandrovits Mordashov og er ud over at være medejer af rejseselskabet TUI blevet mangemilliardær i dollars af sit stålselskab Sevarstal, som han i dag ejer hovedparten af.

Det er dog ikke i hans egenskab af stålmastodont, at EU har sat hans person og virksomheder under den særdeles kritiske sanktionslup.

28. februar kom han på EU's sanktionsliste på grund af sin rolle som bestyrelsesformand i den russiske investeringsvirksomhed Severgroup, der ejer 5,4 procent af Bank Rossiya.

Banken bliver nemlig betragtet som flere højtstående myndighedspersoners personlige bank siden annekteringen af Krim i 2014.

Severgroup har også en stor del af aktierne i National Media Group, der ifølge EU kontrollerer tv-stationer, som ”aktivt bliver brugt til at vise støtte til den russiske regerings plan om at destabilisere Ukraine”, lyder det i begrundelsen for sanktionerne.

Det var med dette mandat, at de danske myndigheder over to gange få dage senere slog til mod den russiske rigmands forretningsimperium, viser oplysninger, DR Nyheder har fået aktindsigt i.

7. marts indefrøs myndighederne i alt cirka 8.200 ton uforarbejdet stål og cirka 30 ton forarbejdet stål. Med andre ord har man tilbageholdt stålet, så det ikke er kommet ud til den eller de virksomheder, der har købt det.

Blot én dag senere slog de til igen og indefrøs yderligere 2.000 ton stål. Ifølge stålbørserne har de mere end 10.000 ton stål samlet set en markedsværdi på lige over 50 millioner kroner.

Af aktindsigten fremgår det ikke, hvilken virksomhed der har købt stålet, og om det var meningen, at det skulle blive i Danmark eller videre til et andet land.

Ifølge Rasmus Corlin Christensen, der er postdoc ved Institut for Organisation på CBS og ekspert i blandt andet international politik, økonomi og skatteregler, så er det langt fra tilfældigt, at Mordashov er blandt de russiske rigmænd, der er underlagt sanktioner.

- Alexei Mordashov er en central spiller i det russiske regime. Han er også tidligere afsløret ved forskellige skattelylæk, der har været i de senere år.

- Han er tæt på det russiske styre og bruger nogle af de her uigennemsigtige ejerskabsstrukturer til at undgå sanktioner, siger han.

Alexei Mordashov har tidligere været betragtet som Ruslands rigeste, men har ifølge finansmediet Bloomberg mistet adskillige milliarder under krigen mod Ukraine. (Foto: © pool, Scanpix Denmark)

Ud over indefrysningerne i Danmark har Alexei Mordashov også mærket restriktionerne flere andre steder i verden.

Blandt andet har de italienske myndigheder slået kløerne i hans yacht Lady M Yacht, der har en værdi på næsten en halv milliard kroner.

Til gengæld har man ikke fået fingrene i hans superyacht - det flydende palads Nord - som han har fået sejlet fra Seychellerne til den russiske havneby Vladivostok for få dage siden.

Og så er der ifølge The Guardian en mulighed for, at det er lykkedes ham at undgå at få indefrosset værdier på i alt én milliard euro - 7,44 milliarder kroner - ved at sælge aktier i det tyske rejseselskab TUI til en virksomhed i skattelyet De Britiske Jomfruøer.

Mordashov har kun ganske kort udtalt sig om de internationale sanktioner til det russiske nyhedsbureau Tass.

- Jeg har aldrig være involveret i politik, og jeg har altid fokuseret på at bygge økonomisk værdi i de selskaber, jeg har arbejdet for - både i og udenfor Rusland.

- Jeg er ikke lykkedes med at forstå, hvordan sanktionerne mod mig vil medvirke til at løse den skrækkelige konflikt i Ukraine, lyder det fra den russiske rigmand.

Milliardær på gødning

Industrimogulen Andrey Melnichenko er grundlægger af gødningsproducenten Eurochem Group. Han har fået indefrosset i alt 4,3 millioner dollars af de danske myndigheder. (Foto: © Maxim Shemetov, Ritzau Scanpix)

Mordashov er ikke den eneste rigmand, som har mærket de internationale sanktioner i Danmark.

De har også ramt den russiske forretningsmand Andrey Igorevich Melnichenko, der er grundlægger af gødningsproducenten Eurochem Group, som er en af verdens største og placeret i den schweiziske by Zug.

Derudover står han bag virksomheden Suek, der ifølge selskabets hjemmeside er storleverandør af kul. Hermed er han blandt de rigeste russere.

Ifølge EU er han en del af inderkredsen af russiske forretningsmænd, der har forbindelse til Putins Kreml.

Det bygger unionen blandt andet på, at han var en af 36 forretningsmænd, der 24. februar var til møde med Putin, hvor de diskuterede betydningen af de forventede internationale sanktioner.

Derfor kom Melnichenko på sanktionslisten 9. marts, og blækket var knap tørt, før de danske myndigheder gjorde deres del af arbejdet.

11. marts indefrøs de danske myndigheder cirka 4,3 millioner dollars af milliardærens midler, fremgår det af oplysningerne, DR Nyheder har fået aktindsigt i. Det svarer til cirka 29 millioner danske kroner.

Sanktionerne har dog haft langt mere vidtrækkende konsekvenser for kulkongen. Han har nemlig forladt sine poster i begge sine milliardvirksomheder, lød det fra begge virksomheder, dagen efter sanktionerne trådte i kraft.

Fra kulvirksomheden Suek lyder det desuden, at Melnichenko har solgt alle sine aktier og dermed er helt ude af selskabet.

Italiensk politi har også slået til mod Melnichenko. 14. marts beslaglagde de hans 142 meter lange yacht, som menes at være blandt andet verdens største. Den har en værdi på 578 millioner dollars - 3,9 milliarder kroner. (Foto: © STEFANO RELLANDINI, Ritzau Scanpix)

I lighed med oligarken Mordashov mener han ikke, at sanktionerne rammer plet, har hans talsmand tidligere udtalt til Business Insider.

Det er nemlig 'absurd' at drage en parallel mellem hans og 35 andre forretningsmænds møde med Putin i februar og det, der finder sted i Ukraine, lyder det.

- Han har ingen forbindelse til de tragiske begivenheder i Ukraine. Han har ingen politiske forbindelser, lød det.

Melnichenko har sidenhen overfor nyhedsbureauet Reuters taget kraftigt afstand til invasionen.

- Det er virkelig tragisk, det der sker i Ukraine. Vi har brug for fred med det samme, lød det 15. marts i en skriftlig kommentar.

Samme dag, hvor Melnichenko fik indefrosset sine penge, slog de danske myndigheder faktisk også til mod yderligere en russisk forretningsmand.

Den administrerende direktør i flyselskabet Aeroflot, Mikhail Igorevich Poluboyarino, fik indefrosset et noget mindre beløb på i alt 5.000 kroner.

Desuden har den russiske bank Promsvyazbank fået indefrosset 101.000 euro som følge af sanktionerne.

Det fremgår ikke af aktindsigten, hvorfor Melnichenko, Poluboyarino og den russiske bank har aktiver i Danmark, og hvor de danske myndigheder har indefrosset pengene.

Ekspert: Man vil ramme eliten og det russiske regime

Den russiske præsident, Vladimir Putin, og hans inderkreds er et oplagt mål for de internationale sanktioner, fortæller ekspert. (Foto: © MIKHAIL KLIMENTYEV, Ritzau Scanpix)

De to russiske rigmænd er langt fra de eneste, der er på de internationale sanktionslister.

Her er der adskillige af Ruslands rigeste, virksomheder, man mener har direkte forbindelse til Kreml og Putin, og så er der adskillige politikere og personer i Putins inderkreds.

- Det er for at forsøge at ramme kernen af det russiske regime og eliten. Folk, der er tæt på Putin og den politiske magt, og forretningsejere, som er vigtige i Rusland. Det er for at lægge pres på dem og prøve at få nedtrappet krigen og konflikten i Ukraine, siger Rasmus Corlin Christensen, der er postdoc ved Institut for Organisation på CBS.

Eksperten har set oversigten over, hvad de danske myndigheder indtil videre har indefrosset, og han er ikke overrasket over, at der ikke figurerer flere personer og større beløb:

- Dels så er det ikke Danmark, hvor man forestiller sig, at sanktionerede russere tæt på Putin-styret vil koncentrere deres aktiver. Dér ved vi, at der er andre steder i verden, der er mere attraktive, siger Rasmus Corlin Christensen og fortsætter:

- Og dels er det svært at finde de her aktiver, som man gerne vil sanktionere, på grund af uigennemsigtige ejerskabsstrukturer. Det kan være svært rent faktisk at finde ud af, hvor de her aktiver faktisk er, og hvem der egentlig kontrollerer og ejer dem.

Hvad er det så, vi måske ikke ser på listen over indefrosne aktiver?

- Det kan også være mere fysiske aktiver som kunst, jetfly og superyachts, som, vi ved fra tidligere, kan blive skjult bag uigennemsigtige skuffeselskaber. Og det kan være noget af det, som kan være svært at finde, siger postdoc'en fra Copenhagen Business School.