Onsdag kan blive Thomas Borgens sidste dag som administrerende direktør i Danske Bank.
Her offentliggør banken nemlig en intern undersøgelse af, hvordan mistænkelige pengeoverførsler for milliarder kunne strømme gennem filialen i Estland, uden at det blev stoppet.
DRs erhvervskorrespondent, Jakob Ussing, peger på to argumenter for og imod, at Thomas Borgen må forlade Danske Bank.
- Helt grundlæggende så reagerede han ikke hurtigt på en række advarsler om problemerne med de udenlandske kunder i Estland. Han burde have lukket den afdeling ned meget før, hvilket det danske finanstilsyn også allerede har konkluderet, siger han.
Jakob Ussing understreger, at tilliden til Danske Bank er tyndslidt på grund af hvidvask-skandalen, og at det også kan blive en udfordring for direktøren. Forholdet til kunderne, Finanstilsynet og politikerne er nemlig blevet belastet af skandalen.
- Det er helt uholdbart for en bank af Danske Banks størrelse, der er dybt afhængig af, at der er tillid til banken. Fordi Thomas Borgen er så involveret i hvidvask-skandalen, er det en næsten uoverkommelig opgave for ham at genoprette tilliden, og det taler også for, at banken vælger at ansætte en ny topchef, vurderer Jakob Ussing.
Hvidvask for milliarder
Bankens egen undersøgelse har været undervejs i et år og skal give svar på omfanget af de mistænkelige pengeoverførsler gennem Danske Banks filial i Estland i perioden 2007-2015. Undersøgelsen skal også svare på, hvem der vidste hvad i banken hvornår, og om det får konsekvenser for Thomas Borgen, bestyrelsesformand Ole Andersen eller andre.
I mere end et år har Berlingske afdækket mistænkelige transaktioner for minimum 53 milliarder kroner, som er blevet sendt gennem Danske Banks estiske filial i perioden 2007-2015 af alt fra russiske kriminelle til den russiske sikkerhedstjeneste, FSB.
Og den internationale erhvervsavis Wall Street Journal kunne tidligere på måneden supplere med oplysninger om, at Danske Bank i alt har undersøgt pengeoverførsler for næsten 1.000 milliarder kroner i perioden. Det forventes, at Danske Bank onsdag løfter sløret for, hvor stor en andel af disse overførsler, der har været mistænkelige.
En økonomisk succes
Danske Bank har holdt sig tavs siden juni, og derfor er det uvist, hvordan bankens bestyrelse forholder sig til resultaterne af den færdige undersøgelse.
Mens der er to forhold, som taler for, at Thomas Borgen må forlade jobbet, er der samtidig to forhold, som kan føre til, at topchefen bliver siddende på sin toppost, mener Jakob Ussing.
- Hvis man ser bort fra hvidvask-skandalen, er Thomas Borgen en kæmpe økonomisk succes, der har genoprettet kundetilfredshed og indtjening i kølvandet på finanskrisen, siger han og påpeger, at Danske Bank sidste år tjente flere penge end nogensinde før, hvilket isoleret set har gjort Borgen til en populær mand i bestyrelsen.
Ingen oplagt afløser
Det også blive svært at finde den rigtige afløser. For der er ifølge Jakob Ussing ingen helt oplagte kandidater til en toppost som direktør i Danmarks største bank internt i banken.
- Man satte et nyt hold om Thomas Borgen i april. Det er bygget op om ham som styrende topchef. Og der er heller ikke så mange oplagte eksterne kandidater, og en ekstern kandidat vil i alle fald næppe kunne begynde lige med det samme på grund af andet ansættelsesforhold.
- Danske Bank har også i alarmerende grad brug for at komme i gang med en genopretning af tilliden med det samme – til såvel kunder som Finanstilsynet og politikerne, siger Jakob Ussing.
Se med og hør mere, når DR sender live fra Danske Banks pressemøde.