Den store skandale om Skats forsvundne milliarder tager nu en ny drejning.
Et af Danmarks største advokatfirmaer Bech-Bruun har været dybere involveret i skandalen end hidtil antaget.
Ikke alene har firmaet rådgivet en af de helt centrale aktører, som har været med til at tømme den danske statskasse for over 12 milliarder, så sent som i år har firmaet rådgivet to canadiske pensionskasser, som er i Skats søgelys i forbindelse med udbyttesagen.
Det er kommet frem her til aften, hvor Bech-Bruun for første gang kommenterer skatteministerens anklage om en mulig dobbeltrolle, idet Bech-Bruun først leverede rådgivning til en central bank i sagen om udbytteskat og efterfølgende udarbejdede den store advokatundersøgelse i 2017 om hele udbytteskandalen for Skatteministeriet.
Sagen har allerede fået personalemæssige konsekvenser, da to topadvokater ifølge DR Nyheders oplysninger i denne uge har forladt firmaet, herunder en af Bech-Bruuns mest profilerede skatteadvokater.
Bech Bruun siger til DR Nyheder, at havde man vidst, hvad man ved i dag, havde firmaet ikke budt på opgaven hos Skatteministeriet, hvor det kulegravede, hvordan skandalen overhovedet kunne ske.
Derudover tager firmaet nu afstand fra deres rådgivning, der blev givet i 2014 og 2015.
- Vi kender ikke til den pågældende aktørs omfang og medvirken i svindel, men det er rådgivning, som Bech-Bruun ikke ønsker at bidrage med.
- Vi tager klart afstand fra, hvad der er svindel eller misbrug af danske skattemidler og skatteregler, siger Steen Jensen, der er næstformand for Bech-Bruuns bestyrelse.
Beklager over for minister
Rådgivningen skete i 2014 og 2015, da en daværende partner hos Bech-Bruun rådgav en tysk bank om udbytteskat.
Oplysningerne om advokatfirmaets rolle i sagen fik skatteminister Karsten Lauritzen (V) til at afkræve et svar fra Bech-Bruun om, hvad der er foregået, og om firmaet har levet op til krav om habilitet, da de lavede deres store undersøgelse af udbytteskandalesagen.
I svaret fra Bech-Bruun til skatteministeren, som DR Nyheder er i besiddelse af, skriver næstformand Steen Jensen, at rådgivningen i 2014 og 2015 ikke skulle være sket, da den 'ikke lever op til Bech-Bruuns standarder for rådgivning'.
- Det er kommet meget bag på os, at det er sket, og det beklager vi stærkt, lyder det i svaret til Karsten Lauritzen.
Firmaet skriver desuden, at udbyttesagen 'ikke blot er ulykkelig, men også stærkt forargelig'.
Næstformand Steen Jensen siger dog til DR Nyheder, at firmaet på trods af rådgivningen, har været habil til at kunne undersøge skandalen for Skatteministeriet.
Bech-Bruun fastholder derfor, at firmaets advokatundersøgelse til Skatteministeriet stadig er troværdig.
- Skatteministeren har fået et fint produkt, og der kommer ikke fejl i det produkt af, at vi historisk kan konstatere, at der har været en rådgivning i Bech-Bruun, som vi i dag kan sige, at vi ikke ville have lavet, siger han.
Betaler ikke millioner tilbage
Det offentlige har brugt 3,5 millioner kroner på denne her advokatundersøgelse fra jer, som I ikke burde have lavet. Betaler I pengene tilbage?
- Det kan jeg ikke forestille mig. Men det er også en hurtig konklusion at sige, at vi ikke burde have lavet undersøgelsen, siger Steen Jensen og fortsætter:
- De mennesker, der har lavet advokatundersøgelsen, har ikke været vidende om et tidligere rådgivningsforhold til den pågældende tyske bank. De har været urørt af den information, og skatteministeren kan være helt tryg ved, at han har fået et grundigt og rigtigt arbejde, der ikke er beklikket af en tidligere klientrelation i Bech-Bruun, lyder det fra næstformanden.
ARTIKLEN ER RETTET 12. november. Se tekst på Fejl & Fakta.
Forstå Bech-Bruuns rolle i sagen
- •
Firmaet stod i 2017 bag en stor advokatundersøgelse for Skatteministeriet, som afdækkede, hvordan skandalesagen om udbytteskat kunne ske. 12,7 milliarder blev taget fra den danske statskasse af udenlandske aktører.
- •
I 2014 rådgav en topadvokat i Bech-Bruun den tyske bank North Channel Bank, som har spillet en central rolle i at få milliarder ud af den danske statskasse.
- •
Et år senere I 2015 bad North Channel Bank-Bech Bruun om at bekræfte, at den juridiske vurdering stadig var brugbar. Den rådgivning udførte Bech-Bruun. Det skete vel at mærke få dage før, Skat opdagede hele svindelsagen og skandalen rullede.
- •
Så sent som i 2018 har Bech-Bruun haft to canadiske pensionskasser som kunder. De har begge en mulig forbindelse til skattesvindlen. Bech-Bruun siger nu selv, at det var en fejl at arbejde med dem Og det har medført, at to skatteadvokater - den ene højt profileret i firmaet - i denne uge har forladt deres stillinger i Bech-Bruun.
- •
Den advokat, der rådgav North Channel Bank, er i dag ansat i et andet stort dansk advokatfirma.
- •
Bech-Bruun er en af Danmarks største advokatvirksomheder med 515 medarbejdere, hvoraf 263 er jurister og 40 er sagsbehandlere.