Advokat for hjemsendt Skattedirektør: Vi er blevet holdt i mørket

Der er lettelse men også undren over, at det skulle tage et år at finde frem til, at de hjemsendte chefer i Skat ikke har gjort noget forkert i forbindelse fejlagtige udbetalinger for 12,3 milliarder.

Advokat Stine Gry Johannesen kritiserer, at der skulle gå et år, før Richard Hanlov og de øvrige chefer blev renset.

Der lyder et lettelsens suk fra såvel advokater som hjemsendte skattechefer ovenpå et år, hvor de har været mistænkt for at have skyld i den omfattende svindel med udbytteskat for 12,3 milliarder kroner.

Richard Hanlov var underdirektør i Skat, da han i september sidste år fik at vide af den nu fyrede direktør i Skat, Jesper Rønnow Simonsen, at han var mistænkt for at have begået tjenstlige forseelser og derfor blev hjemsendt.

Hans advokat er ikke overrasket over udfaldet, at der ikke bliver et tjenstligt forhør.

- Det kommer ikke som en overraskelse, for det tog mig ikke lang tid at gennemskue den her sag, så jeg synes, det er meget glædeligt men også trist, at det har taget dem et år at komme frem til et ret åbenbart resultat, siger Stinne Gry Johannesen, der er partner i advokatfirmaet Koch Kristensen.

Formelt set er Richard Hanlov stadig ansat i Skat. Men siden hjemsendelsen er hans stilling blevet nedlagt.

Hvordan og hvorvidt han skal vende tilbage i en ny stilling i Skat, skal nu drøftes på efterfølgende møder med Skat.

- Vi skal have holdt nogle møder og se, hvad vi kan blive enige om, siger Stine Gry Johannesen.

Hun er meget skuffet over forløbet og kritiserer Skat for lukkethed i hele processen:

- Vi har været holdt i mørket. Vi har ikke vidst, hvad de har tænkt før. Vi har ikke fået at vide, hvad de mente. Vi har ikke vidst, hvad Richard Hanlov har lavet af tjenstlige forseelser, selv om vi har forsøgt at få det at vide gennem det sidste år.

- Det, vi har fået at vide nu, er, at Kammeradvokaten ikke har vurderet, der er noget at bebrejde Richard Hanlov, siger Stine Gry Johannesen.

Hendes kollega Jacob Aaes, der er advokat for en anden hjemsendt chef, Jens Sørensen, der ind til september sidste år var inddrivelsesdirektør i Skat, er også skuffet over, hvordan sagen er blevet håndteret:

- Vi er ikke overraskede. Vi har hidtil haft den opfattelse, at det her var en systemfejl og et sammenfald af en række uheldige omstændigheder. Men samlet set er vi selvfølgelig lettede og lidt skuffede over, at Jens blev sendt hjem uden grundlag, og at man offentligt sagde, at det her var Jens' ansvar, siger Jacob Aaes.

Ingen af advokaterne vil komme nærmere, om sagen vil blive fulgt op med et erstatningskrav. Nu skal der først holdes nogle møder:

- Vi skal have et møde med Skat. Lige nu er Jens Sørensen kun ansat som hjemsendt. Men han er en hårdtarbejdende embedsmand med et stort hjerte for Skat, så jeg vil tro, hvis der kan findes en plads igen, så vil han gerne det, siger Jacob Aaes.