De mange milliarder i indefrosne feriepenge er snart på vej ud til lønmodtagerne. Du kan søge om pengene fra marts, men allerede nu kan du se, hvor meget du kan få udbetalt.
Arbejdsgiverne har nemlig indberettet til LD-fonde, der står for de indefrosne feriepenge, hvor mange penge de enkelte lønmodtagere har stående i feriepenge. Derfor kan du nu tjekke, hvor mange feriepenge du har mulighed for at få udbetalt, når der bliver åbnet for anden runde.
Du kan tjekke, hvor mange penge du kan få udbetalt ved at logge ind på borger.dk og vælge ’Tjek dine feriemidler.’
52 milliarder er udbetalt
Danskerne har i alt opsparet 108 milliarder kroner i de indefrosne feriepenge. I efteråret var det muligt at få udbetalt tre af de i alt fem ugers feriepenge. Dengang valgte lønmodtagerne at få i alt 52,2 milliarder kroner. Det efterlader 55,8 milliarder kroner til udbetalingerne i anden runde.
Der skal betales skat af feriepengene, når de udbetales. I gennemsnit fik de lønmodtagere, som valgte at få udbetalt feriepenge i første runde, 13.570 kroner udbetalt.
Hvis du valgte ikke at få feriepengene udbetalt i første runde, kan du få alle fem uger udbetalt i denne omgang.
Hjælp til pressede brancher
Allerede i december blev regeringen, Venstre, Radikale, SF, Konservative, Enhedslisten og Alternativet enige om, at lønmodtagerne skal have resten af deres feriepenge ubetalt i marts i år. Men med udsigt til at Danmark muligvis ikke er åbnet helt til den tid, kan det være for tidligt at udbetale feriepengene.
- Det smarteste for samfundsøkonomien vil være, hvis feriepengene kommer ud på et tidspunkt, hvor man kan bruge dem på alle de ting, man gerne vil. Altså et tidspunkt hvor der ikke er restriktioner for, om restauranter, hoteller og forlystelsessteder har åbent, siger Michael Svarer, der er professor i økonomi ved Aarhus Universitet.
De brancher, der er lukkede lige nu, har nemlig hårdt brug for en hjælpende hånd.
- De har behov for et boost, fordi de har været langt nede. Hvis feriepengene kan hjælpe til at sikre, at vi ikke får stigende ledighed og et stigende antal konkurser i de brancher, så vil det være rigtig god timing, siger Michael Svarer.
Bliver pengene udbetalt, inden samfundet igen er åbent, risikerer man, at forbruget bare stiger i de brancher, som har glæde af nedlukningen.
- Man risikerer at få nogle flaskehalse i for eksempel bygge- og anlægssektoren, hvis efterspørgslen bliver meget for høj, og det er ikke hensigtsmæssigt for arbejdsmarkedet, siger Michael Svarer.
Regeringen holder dog fast i, at der kan søges om at få feriepengene udbetalt fra marts.
- Vi har aftalt med folketings partier, at pengene skal udbetales i det tidligere forår, og så skal de selvfølgelig også ud der. Vi har en forhåbning om, at vi er sted i vores kamp mod corona, der gør, at vi kan have mest muligt åbnet på det tidspunkt, siger beskæftigelsesminister Peter Hummelgaard.
Han er overbevist om, at det meste af samfundet vil være genåbnet, når feriepengene udbetales.
- Men skulle vi være i en situation, hvor natklubber endnu ikke er åbnet, må vi leve med at pengene kommer ud, inden de åbner, siger Peter Hummelgaard.
Opdateret kl. 15:16 med udtalelser fra Peter Hummelgaard.