Hver syvende dansker i arbejde står uden indtægt, hvis de skulle blive fyret.
Det skriver avisen.dk med henvisning til nye tal fra Arbejderbevægelsens Erhvervsråd, som viser, at 300.000 danskere hverken er berettiget til dagpenge eller kontanthjælp, hvis de skulle miste deres arbejde.
Intet sikkerhedsnet
- For nogle er det et bevidst valg om, at de kan klare sig selv. Men for mange kommer det som et chok, at der ikke er noget sikkerhedsnet fra samfundets side. Det tror de fleste, siger chefanalytiker Jonas Schytz Juul fra AE-Rådet.
De udsatte står i den penible situation, fordi de ikke er medlem af en a-kasse, som giver ret til dagpenge, og samtidig ikke opfylder kravene til kontanthjælp.
Det kan skyldes, de har en formue på over 10.000 kroner eller har en ægtefælle, der tjener nok til at forsørge to personer.
Unge uden arbejdsløshedsforsikring
Det er især de unge, der fravælger arbejdsløshedsforsikringen, og finanskrisen synes ikke at have skræmt dem til at genoverveje beslutningen.
Men den kortsigtede besparelse på kontingentet vil give økonomiske bøllebank ved en fyring.
- Især unge, lavtlønnede og ufaglærte arbejdere har valgt at spare penge på den korte bane. Men det er faktisk dem, der har den største ledighedsrisiko, fremhæver arbejdsmarkedsforsker Flemming Ibsen fra Aalborg Universitet.
Fare for gældsspiral
Især de boligejere, der står uden for a-kasserne, bør være opmærksomme på risikoen. Ni ud af 10 af disse står nemlig til en indtægt på nul kroner, hvis de skulle blive fyret.
- Man risikerer at ende i en gældsspiral, hvis man har købt på toppen og er tvunget til at sælge nu, og kommer ud med gæld eller i en tvangsauktion, siger Flemming Ibsen
- For boligejere er den helt store udfordring at finde et job, inden det går så galt. Det er ikke nemt i øjeblikket, påpeger han.