DR Nyheder beklager historien om teleselskabet 3. Læs hele beklagelsen her.
Der er ikke noget mærkværdigt ved, at teleselskabet 3 aldrig har betalt skat i Danmark, når virksomheden ikke har haft overskud i regnskaberne endnu.
Sådan siger 3' direktør, Morten Christiansen, efter Politiken har afsløret, at selskabet på trods af at have tjent 1,5 milliarder på danske kunder ikke har lagt en eneste krone i den danske statskasse. Selskabet kom til Danmark i 2003.
- Der er ikke nogen, der skal betale skat af penge, de ikke har tjent endnu. Det ville ikke være rimeligt, og det vil ingen virksomheder eller lønmodtagere skrive under på. Før indtægterne krydser det samlede underskud, skal vi ikke betale skat. Og det gør vi heller ikke, siger Morten Christiansen i et interview med DR Nyheder.
Historien om 3's manglende skattebetalinger har vakt voldsom forargelse blandt 3's egne kunder og flere folketingspolitikere, som nu vil have skattereglerne på området ændret.
Vil betale skat for 2015
3 har hele dagen været tavse omkring de mulige skattespekulationer, der ifølge Politiken sender de danske kunders betalinger ud af landet og til Luxembourg, hvor 3's udenlandske ejere har betalt en minimal skat på 5,2 procent.
Men tirsdag aften afviser direktør Morten Christiansen over for DR Nyheder ethvert kendskab til særlige skatteaftaler i det velkendte skattely.
- Det er korrekt, at vi har haft et overskud i Danmark, men man skal tænkte på, at vi i de første år investerede uafsindig mange milliarder, som gav underskud. Jeg blev kaldt Danmarksmester i underskud to år i træk, siger teledirektøren.
Han henviser til 3's milliardinvesteringer i at udbygge 3G og 4G netværk.
Morten Christiansen fortæller, at 3 snart har tænkt sig at betale skat i Danmark. Og jo før, jo bedre, lyder det fra direktøren.
- For det viser bare, at vi er på rette vej (økonomisk, red.). Hvis alt går vel, kommer vi til at betale skat baseret på regnskabet for 2015. Så overholder vi budgetterne, og jeg vil meget gerne betale skat.
Men, siger han:
- Man skal passe på med at blande et skattemæssigt regnskab sammen med et driftsregnskab. Når man lægger alle vores underskud sammen, så er de stadig større end, hvad vi har tjent, og det er derfor, vi ikke har betalt skat. Det er fuldstændig i overensstemmelse med lovgivningen, og alt er, som det skal være.
Kender ikke til ejeres aftaler
Men uanset at det er i overensstemmelse med skattelovgivningen, kan du så afvise, at I spekulerer i underskud, så I får skattefordele.
- Ja, det kan jeg, siger Morten Christiansen.
Kan du afvise, at der eksisterer en aftale med skattemyndighederne i Luxembourg, så 3 eller 3's ejere kan tage danske 3-kunders betalinger ud af landet og derved få en skattefordel?
- Altså jeg vil overhovedet ikke udtale mig om, hvad der foregår i Luxembourg, og hvad andre gør. Jeg kan kun sige noget om det danske selskab, jeg er direktør for. Og når vi lægger underskuddene sammen, er de stadig større end overskuddene. Derfor har vi ikke betalt skat endnu. Det har intet at gøre med skattetænkning eller skatteplanlægning, gentager direktøren.
'Overholder alt til punkt og prikke'
Men har du kendskab til den aftale, som 3's ejere har med Luxembourg?
- Jeg har ikke mere kendskab til det, end du har, svarer Morten Christiansen.
3 er ejet af Hongkong-selskabet Hutchison Whampoa, som ifølge Politikens afsløringer har en hemmelig skatteaftale med Luxembourg, hvor milliardindtægter fra mobilforretningerne i blandt andet Østrig, Italien, Irland, Sverige og Danmark kan strømme ud af EU mod at betale skat af blot 1/64 procent - altså 0,0156 procent - af renteindtægterne, før de lander hos ejerne i Hongkong.
- Hutchisoner er en kæmpe, global koncern, som har bunker af selskaber. Jeg kan kun udtale mig om det danske selskab, og der overholder vi alt til punkt og prikke, understreger den danske direktør.
Ekspert: Forklaring er plausibel
Ifølge lektor i skatteret ved Aalborg Universitet Thomas Rønfeldt er 3' forklaring plausibel, forklarer han til Ritzau.
- Det er sådan i Danmark, at når et teleselskab investerer penge i infrastruktur, så kan man enten fradrage det straks, eller også kan man afskrive på investeringerne over en årrække, siger han og fortsætter:
- Det kan godt være, at selskabet ikke betaler skat isoleret set, fordi det foretager store investeringer. Men det er jo igen investeringer i Danmark. Man skal passe på med at sætte de her store selskaber på skafottet, mener Thomas Rønfeldt.
VIDEO Kunder om teleselskabet 3's skattefifleri: Føj!
http://mu.net.dr.dk/admin/programcard/get/?id=urn:dr:mu:programcard:54be465ca11f9d0f809c6283