Danskerne skulle lige have banket rusten væk, da vi i sidste uge skulle finde tilbage til de gode el-sparevaner fra 2022.
Her mangedobledes elprisen nemlig landet over på grund af en vejrudsigt uden sol og vind.
Nogle steder kom prisen over 11 kroner for en kilowatt-time.
Men der kan være en god grund til, at vi ikke sparer helt så meget på strømmen som tidligere - ifølge en opgørelse fra Green Power Denmark har strømmen nemlig været rekordlav i år.
53 øre per kilowatt-time - 180 procent afgift
53 øre har det i gennemsnit kostet at bruge en kilowatt-time strøm i 2024. Det er det laveste i fire år.
- Den rene elpris inklusive transport og handelsomkostninger ligger langt under det europæiske gennemsnit, fortæller Kristian Rune Poulsen, energianalytiker i interesseorganisationen Green Power Denmark.
Hvis du alligevel ikke føler, du rigtigt har kunnet mærke den lave gennemsnitspris på elregningen, er en del af forklaringen, at Danmark har Europas højeste elafgift.
Afgiften er på 95,13 øre pr kilowatt-time, og har altså dermed i 2024 svaret til knap 180 procent af den gennemsnitlige rå elpris.
- Hvis politikerne vil hjælpe forbrugerne til lavere elpriser, er det mest oplagt at sænke elafgiften. Det er en afgift, som virker mod hensigten, og gør det dyrere at bruge grøn strøm, siger Kristian Rune Poulsen.
60 procent grøn strøm
Vindmøller og solceller har leveret over 60 procent af den strøm, vi har forbrugt i Danmark i løbet af 2024, lyder det fra Green Power Denmark.
I et elsystem baseret på sol og vind svinger prisen mere, end den gjorde i gamle dage, hvor man justerede mængden af kul i ovnen på kraftværkerne alt efter forbruget af strøm.
Og på dage, hvor solen ikke skinner og vinden ikke blæser - den såkaldte dunkelflaute - der vil vi få situationer som i sidste uge, hvor priserne stiger eksplosivt, fordi vi er nødt til at importere dyr el fra udlandet eller bruge dyrere kul, olie eller gas.