Skattevæsenet kradser gæld ind med helt ny fart.
Det viser et notat, som Gældsstyrelsen har sendt til Folketinget.
Ved at trække penge direkte fra titusindvis af indkomster har Gældsstyrelsen i årets første seks måneder kradset knap 1,8 milliarder kroner ind til statskassen.
- Til sammenligning var provenuet for hele 2023 på cirka 2 milliarder kroner, skriver styrelsen.
Tip os:
- •
Kender du noget til sagen, eller har du oplevelser med inddrivelse? Alle tip behandles seriøst og fortroligt. Skriv til ahec@dr.dk eller fra en krypteret mail til tipdr@proton.me
175.000 trukket i indkomst
Årsagen, til at der på få måneder er kommet væsentligt flere penge i kassen, er ifølge skattevæsenet, at man nu i højere grad kan indeholde de skyldige beløb.
Gældsstyrelsen beskriver selv lønindeholdelse som "et af de mest effektive" værktøjer, som skattevæsenet har i sit arsenal.
Her kan styrelsen trække en del af indkomsten direkte fra borgere, inden beløbet udbetales.
I alt er mere end 175.000 borgere blevet trukket i deres indkomst fra januar til juni i år, og det er væsentligt flere end tidligere år, skriver Gældsstyrelsen.
- Til sammenligning var der ved udgangen af 2023 cirka 122.000 borgere i lønindeholdelse.
Sigter nu efter gammel gæld
Sidste år kom der nye regler for, hvor meget af indkomsten som skattevæsenet automatisk kan trække for gæld til det offentlige.
Tidligere var det 40 procent af den samlede indkomst, men med de nye regler kan skattevæsenet snuppe helt op til 60 procent af en indkomst.
I årets første seks måneder var det især ubetalte underholdsbidrag, der blev inddrevet med metoden.
- Derudover udgjorde gæld til restskat, SU-gæld, politibøder og B-skat top fem over gældstyper, der blev inddrevet gennem lønindeholdelse i årets første seks måneder, skriver Gældsstyrelsen.
Her kan du læse mere om, hvordan du selv tjekker, om du har nyere gæld i systemet:
Det er dog typisk inddrivelse af gæld fra styrelsens nyeste inddrivelsessystem, PSRM, som skattevæsenet nu har sat turbo på.
Men som noget nyt vil skattevæsenet fra tredje kvartal i år også kunne gå efter borgere med gæld i det ældre system, DMI.
Det vil ifølge styrelsen betyde, at endnu flere skyldnere vil blive trukket i indkomst, og at mere af den gamle gæld dermed kan blive kradset ind i fremtiden.
- Det betyder, at borgere fremover vil kunne lønindeholdes, uanset hvilket inddrivelsessystem deres gæld er placeret i, såfremt de har A-indkomst og betalingsevne, skriver Gældsstyrelsen.