Det var ingen hemmelighed, da den unge franske greve Henri de Monpezat en regnfuld septemberdag i 1966 landede i København for at besøge sin kæreste, prinsesse Margrethe.
Allerede dagen inden havde Ekstra Bladet bragt den første historien om prinsessens store kærlighed, og da han steg ud af flyet i Kastrup Lufthavn, havde han ifølge dagbladenes reportager i første omgang svært ved at få øje på prinsessen i mylderet af fotografer og journalister på landingsbanen.
- Han smilede lidt forlegent og blev et øjeblik stående på trappen, som om han endnu ikke havde fået øje på tronfølgeren, der på det nærmeste var begravet i fotografer og paraplyer, skrev Politiken i deres reportage, hvor ingen detalje var for lille til at blive nævnt:
Greven fløj med flyet Alf Viking. Maskinen landede til tiden. Da dørene gik op, kom først en helt almindelig familie ud. De så lidt forundrede ud, da de så opbuddet ved flytrappen. Greven kom ud af flyet som nummer fire, og han smilede altså ”lidt forlegent”.
- Men da det gik op for ham, at der også var et kendt og elsket ansigt nede i mylderet, kastede han sig fortrøstningsfuldt og med et stort smil ud i det. Han fik sig boret frem til Margrethe og kyssede hende på god fransk manér på begge kinder, mens han gav en rigtig knusetur. Hun smilede lykkeligt, skriver journalisten i Politiken.
Flere hundrede danskere oplevede selv øjeblikket fra de store vinduer i ankomsthallen og fra et repos ved landingsbanen, hvor de nysgerrigt havde fulgt prinsessen gå ud mod flyet i øsende regnvejr under en stor paraply.
Og de råbte hurra og klappede, da hun lidt efter gik turen tilbage med Henri i hånden og satte sig ind på førersædet i sin Volvo Amazon og kørte sin gæst til Fredensborg Slot.
Garden måtte udkommanderes
Parret gav den dag ingen interviews, og SAS-direktør Johs. Nielsen nåede slet ikke at overrække de 25 lyserøde roser, han havde håbet blev den første officielle hilsen til greven af Monpezat.
Da parret kom frem til slottet i Fredensborg, var der så stor trængsel af mennesker, der ville se giraffen, at garden måtte udkommanderes for at holde vejen fri. Margrethe og Henri gav sig god tid til at vinke til dem alle, og begejstringen over den franske greve så ikke ud til at ville tage ende.
- Greven synes allerede nu at have alle betingelser for at blive populær. Han er høj dog en anelse mindre end prinsessen, når hun er i højhælede sko - slank og har et karakterfast ansigt. Når han smiler, dukker der to store smilehuller op, og de viste sig mange gange i går, ikke mindst når han så på sin forlovede, skrev Politiken.
De citerede også en teenager i menneskemylderet, der ved synet af greven højlydt udbrød:
- Neeej, hvor er han altså en flot fyr.
Også i Ekstra Bladet udtrykte skribenterne begejstring for Henri de Monpezat.
- Vi, der har haft nogle få stunders mulighed for at mødes med den unge franskmand, kan skrive under på, at han som dansk prinsgemal tilgiv en forslidt vending - vil gå ind i vore hjerter med træsko på. Han er allerede en af vore. Ikke fordi han af udseende er mere nordisk end fransk, men navnlig fordi han virker umådelig sympatisk og tiltalende, og hans nydelige fremtoning vil gøre sig repræsentativ, lyder det i en af de mange artikler dagen efter.
I Tivoli og hos ærkebiskoppen
Den efterfølgende dag var det forelskede par (og en del pressefolk) en tur I Tivoli, hvor de spiste på restauranten Belle Terasse. I aviserne kunne danskerne dagen efter læse, at prinsesse Margrethe til hovedret spiste kyllingebryst med gåseleverpostej, mens Henri fik grilleret kalvenyre.
Pressen endevendte, diskuterede og overvejede alle aspekter af begivenheden. Skulle tronfølgerparret giftes på Frederiksborg Slot?, spekulerede Ekstra Bladets journalist, som havde bemærket prinsesse Margrethe skæve op til tårnet på slotskirken og sige noget lavmælt til Henri, da de gik hen over slotspladsen i Hillerød. Hvem fik rettighederne til bogen om Margrethe og Henri? Og der blev spurgt i øst og vest - sågar hos Skives borgmester, Woldhardt Madsen - hvad man egentlig mente om prinsesse Margrethes valg af ægtemand?
Resten af grevens femdages besøg i København gik med et par køreture i prinsessens mørkeblå Volvo Amazon, et høflighedsvisit på den franske ambassade, et besøg fra statsminister Jens Otto Krag og et besøg hos den katolske ærkebiskop, som Henri de Monpezat meddelte sin beslutning om at skifte tro og søge om optagelse i den danske folkekirke.
Helt til Henri de Monpezat igen steg om bord på et fly til London, fulgte både danskerne og pressen parret rundt, hvor de kunne komme til det.
De sidste ord i Ekstra Bladets reportage lød:
- Greven blev fulgt til lufthavnen af prinsesse Margrethe, hvor afskeden fandt sted i overværelse af mange københavnere, der i anledningen var taget til lufthavnen. Der blev råbt til lykke til det unge par, der lykkeligt smilede og vinkede til de mange fremmødte.