Danskere om Henriks farvel: Idéen passer godt til ham

Prins Henrik skal mod traditionerne bisættes fra Christiansborg Slotskirke og kremeres.

Det bliver historisk set en højst usædvanlig ceremoni, når det endelige farvel skal siges til prins Henrik, der sov stille ind tirsdag aften.

Efter prinsens eget ønske skal han ikke begraves i Roskilde Domkirke, som ellers er kongefamiliens normale gravsted. I stedet skal han bisættes ved en lille, privat ceremoni i Christiansborg Slotskirke.

Herefter skal prinsen kremeres, og halvdelen af asken skal spredes i de danske farvande. Den anden halvdel skal nedlægges i den private slotshave på Fredensborg Slot i en urne.

Beslutningen møder respekt fra de danskere, der tidligere i dag var mødt op ved Amalienborg og Fredensborg Slot:

- Det er en idé, der passer godt til ham. Han har bedt om det, der er mest rigtigt for ham, og ikke efter hvad der er mest rigtigt eller mest forkert. Det, synes jeg, er dejligt, siger Nadia Christiansen, som var mødt op ved Amalienborg.

Hun roste også dronning Margrethe for at støtte sin mands ønske om ikke at blive begravet i Roskilde Domkirke ved hendes side. En ros, som også Lone Duch, er enig i:

- Jeg synes, det er fint, at dronningen vil gøre det. For det er nok ikke hendes ønske. Men jeg synes, man skal tage de ønsker alvorligt. Men det er fint, at man lader hinanden få plads til det, man gerne vil, siger hun.

Stærk knyttet til Fredensborg

Frits Vingum var troppet op ved Fredensborg, hvor prins Henrik sov ind i aftes. Og han er ligeledes positiv overfor prinsens begravelsesønsker:

- Han har virkelig været tilknyttet stedet her (Fredensborg, red.). Jeg synes, det er helt fantastisk, at man kunne finde den ordning. Det er alletiders. Jeg tror, det vil glæde alle mennesker, at det kan ende på den måde, siger han.

Plejer at være Roskilde Domkirke

  • Siden Margrethe 1.s begravelse i 1413 har Roskilde Domkirke ellers været kongehusets gravkirke, og siden Christian 3. døde i 1559 er alle regenter blevet begravet i kirken.

  • Traditionen går dog endnu længere tilbage. Man ved med sikkerhed, at Svend Estridsen - også kaldet Svend den Yngre - blev begravet i kirken ved sin død i 1074.

  • Middelalderlige kilder peger på, at også Harald Blåtånd, der døde omkring 988, og hans søn Svend Tveskæg ligger begravet her. Det er dog aldrig blevet fastslået.