Landmand løfter sløret for mystisk fænomen: Derfor står vores vindmøller bomstille, når det blæser

Vindmølleejere scorer flere hundrede millioner kroner på at stoppe produktion af grøn strøm.

De seneste to år har danske vindmølleejere tilsammen fået mere end en halv milliard kroner for at lade møller stå stille, viser tal fra Energinet.

Hos landmand og vindmølleejer Kristian Lundgaard-Karlshøj begynder det typisk med en besked, der tikker ind på telefonen.

- Jeg får en sms, som fortæller, at om lidt bliver møllerne stoppet, siger han.

Beskeden betyder, at der er penge på vej fra Tyskland ind på Kristian Lundgaard-Karlshøjs bankkonto.

Pengene får den vestjyske vindmølleejer for at lade være med at lave grøn strøm, som der ellers er stor efterspørgsel på.

Her kan du se Kristian Lundgaard-Karlshøj forklare, hvad der sker, når hans møller stopper:

Får millioner for at stoppe møller

Forklaringen på den lidt mystiske tendens med stillestående møller i ellers fint blæsevejr findes i en aftale om at sende dansk vindmøllestrøm til Tyskland.

For når der herhjemme blæser en frisk vind, så laver vindmøller i Nordtyskland også nogle dage så meget strøm, at tyskerne ikke kan tage imod ekstra dansk strøm som aftalt.

Derfor betaler tyskerne de danske vindmølleejere millioner for helt at standse vindmøller i Danmark.

På Kristian Lundgaard-Karlshøjs telefon tikker der især beskeder ind på tidspunkter, hvor der ikke er så mange, som har brug for strømmen fra hans møller.

- Når det er helligdag, så er det tit, at de lukker ned, fordi der er mindre efterspørgsel på el, siger han.

Men den vestjyske vind er ligeglad med feriedage og weekender. Den blæser videre. Derfor er det efterhånden meget strøm, hans møller ikke producerer.

- Hvis den ordning ikke var der, så kunne vi nok have lavet 25 procent mere strøm sidste år, siger han.

Vil stoppe ordning

Vindmølleejeren mener selv, det er en usund ordning.

Kristian Lundgaard-Karlshøj ser hellere, at hans vindmøller får lov at dreje, og at den ekstra, grønne strøm bliver handlet med vores nordiske nabolande, når strømmen ikke kan lagres eller bruges i Danmark og Tyskland.

Det vil dog give ham en lavere pris for strømmen, end det som tyskerne lige nu vil betale ham.

Men Kristian Lundgaard-Karlshøj mener, at det værd at forsøge at sælge til Norge og Sverige, selvom det på den korte bane risikerer at give ham færre penge på kontoen.

- Hvis det går ud over min pengepung, så tror jeg alligevel, det er det rigtige. Jeg tror på, at vi alle sammen skal løfte i flok, siger han.

Det samme mener det statslige selskab Energinet, som ejer de store forsyningskabler herhjemme.

I alt står danske møller stille så længe, at den mængde strøm, som 300.000 husstande om året kunne have brug for, lige nu ikke bliver produceret. Det viser beregninger, som Energinet har lavet.

Vicedirektør Jeppe Danø vil have ordningen med Tyskland lukket, så møllernes vinger igen kommer i sving.

- Vi synes simpelthen, det er uholdbart at stoppe vindmøllerne i en tid, hvor vi mere end nogensinde har brug for al den vedvarende energi, vi overhovedet kan få ind i energisystemet, siger han.

Vindmøllebranche siger nej

Energinet vil have ændret den måde, vi handler vindmøllestrøm, så overskudsstrøm fra de danske møller i højere grad kan sælges til andre nordiske lande.

På den måde kan flaskehalse i Tyskland ikke stoppe produktionen af strøm fra danske vindmøller, lyder argumentet.

Men det er vindmølleejernes interesseorganisation, Green Power Denmark, lodret imod.

Foreningen mener, at det vil koste ejerne penge, fordi de lige nu får mere i lommen gennem den tyske ordning, end man kan forvente at få, hvis ejerne i stedet lader møllerne dreje og sælger strømmen.

Green Power Denmark holder derfor fast i ordningen, hvor mølleejerne kan forvente at tjene mere, forklarer produktions- og handelsdirektør Kamilla Thingvad.

- Man bliver betalt for ikke at producere. Og når det er en bedre forretning end at producere strøm, så gør man så det, siger hun.

Ved at sælge strømmen vil man blot skubbe problemet, så det er producenter i andre lande, der i stedet må holde igen, mener Kamilla Thingvad.

- Vi skal i stedet løse det grundlæggende problem med at få udbygget elkablerne ned gennem Tyskland. Men også få øget forbruget af el ved at omstille transport- og varmesektoren, så vi bruger mere el, siger hun.

Hvad vil du sige til dem, der undrer sig over, at vindmøller står stille, mens vi samtidig taler om, at vi skal have mere strøm fra vedvarende energi?

- Jeg forstår udmærket folks frustration. Vi er også frustrerede over, at det her er løsningen. Men det er bare heller ikke løsningen at bede svenske producenter om at lukke i stedet for. Vi skal have bygget større kabler sydover, så vi kan få stoppet tyske kulkraftværker, siger Kamilla Thingvad fra Green Power Denmark.