- Vores normalitetsbegreb trænger til at gå Gaga

Kønsforsker mener, at vi hænger fast i gamle mønstre, selvom alt om køn og seksualitet tydeligvis har forandret sig.

Conchita Wursts sejr tyder på, at vi i dag har accepteret nogle helt andre markører for køn og seksualitet end for bare ti år siden, mener queerforsker. (Foto: © Milenko Badzic, ORF)

Vi lever i en tid, hvor homoseksualitet er alment accepteret i store dele af den vestlige verden. Hvor en smuk, skægget dame vinder en international sangkonkurrence med en sang om at transformere sig til den man er.

Hvor man på amerikansk facebook kan vælge mellem op mod 50 forskellige kønsidentiteter, når man opretter sin profil. Og hvor man i svenske daginstitutioner praktiserer kønsneutralitet ud fra tanken om, at der ikke findes biologisk køn, men at alt er kulturelt bestemt.

Alt er brudt ned og sat sammen påny

De seneste ti år er der sket så mange forandringer i vores opfattelse af sex og køn, at vi bør stoppe op og spørge os selv, om det overhovedet giver mening at bruge vores hidtidige opfattelse af normalitet.

Det mener professor og queerforsker Jack Halberstam, der i sin seneste bog lancerer begrebet "Gaga Feminisme".

- Gaga Feminisme er et forsøg på at forklare, hvordan vi opfatter sex og køn i dag. Alt har forandret sig, fortæller han til Eksistens på P1.

Jack Halberstam, der i øvrigt før hed Judith, men nu er transkønnet mand, uddyber, at alt er brudt ned, kastet op i luften og sat sammen på nye gakkede måder, sådan som vi fx ser det hos Lady Gaga i hendes sammenstykning af identitetselementer der leger med både sex, køn og personlighed.

Den gravide mand

I bogen "Gaga Feminisme" illustreres pointen ved hjælp af den gravide mand, Thomas Beatie, som i 2008 medvirkede i Oprah Winfreys talkshow.

Thomas Beatie var engang kvinde og har stadig sin livmoder. Men da han i alle øvrige henseender ligner en mand og optræder som sådan, kunne han optræde som Den gravide mand, til stor opstandelse for en masse seere.

For Jack Halberstam er opstandelsen et meget godt billede på, hvor forvirrede vi alle sammen er i en tid med reagensglasbørn, sædbanker, viagra og regnbuefamilier.

Alle de traditionelle markører for kønsstabilitet og familie og hjem har ændret sig.

Mand og kvinde kan sagtens undvære hinanden

For vi har ikke engang brug for hinanden som mand og kvinde for at reproducere os længere.

- Reproduktion har altid været en stor del af vores alibi for samliv, ægteskab og familie og for vores behov for, at folk er heteroseksuelle. Sex er løsrevet fra familien og bliver nogle steder forbrugt næsten som fitness eller fastfood, og selv i heteroseksuelle par er det jo faktisk de færreste gange, folk har sex med graviditet som mål, siger han.

Noget tyder da også på, at de homoseksuelle familier eller regnbuefamilier er en succes, der er kommet for at blive.

Hvis man for eksempel går et eller to årtier tilbage i tid, så var homoseksuelle forældre ikke noget normalt fænomen. Det er det blevet både i Europa og USA.

Ifølge Jack Halberstam viser sociologisk forskning endda, at børn af især lesbiske forældre klarer sig bedre i skolen, er mere harmoniske, gladere og roligere osv.

- Lesbiske mødre er nærmest blevet rollemodeller for godt forældreskab, hvilket havde været utænkeligt for ti år siden, fortæller Jack Halberstam.

Vi hænger fast i gammel normalitet

Men der er ikke kun grund til jubel, mener han.

For homoseksuelle ægteskaber reproducerer de heteroseksuelle, konservative mønstre, i stedet for at lave familier på en helt anden måde.

Så Gaga-idéen handler simpelthen om at være mere kreativ i forhold til de sociale mønstre, som vi ønsker at leve og fungere i, snarere end bare at tage homoseksuelle og transkønnede og presse dem ind i eksisterende modeller.

Ifølge Jack Halberstam hænger vi fast i et normalitetsbegreb der er i overhængende risiko for ikke bare at ramme men måske ligefrem overskride sidste salgsdag.

- Slip det løs! Find nye måder i denne her nye verdensorden. Go Gaga!!