Vidt forskellige biblioteksbudgetter deler Danmark

Der er stor forskel på, hvor mange penge kommunerne bruger på bibliotekerne.

Der er stor forskel på, hvor mange penge kommunerne bruger på folkebiblioteker. Helt i top ligger sjællandske kommuner som Tårnby, Helsingør og Albertslund – i bund ligger jyske kommuner som Odder, Hedensted og Haderslev. Her må folkebibliotekerne nøjes med 2-3 gange mindre pr. borger end de sjællandske kommuner. Samme billede tegner sig, hvis man ser på, hvor meget folkebibliotekerne fylder i kommunernes samlede regnskab.

Det viser tal fra Danmarks Statistik, som DR Kultur har fået lavet.

Skævvrider Danmark yderligere

Den store forskel i kommunernes bevillinger er med til at skabe et meget ulige Danmarkskort. Det mener Henrik Jochumsen, der er lektor på Det Informationsvidenskabelige Akademi på Københavns Universitet.

- Der kan være langt fra Odder, der bruger ca. 300 kr. pr indbygger, til Albertslund, der bruger næsten 1000 kr. pr indbygger. Der er altså nogle kommuner, der bruger rigtig få penge på bibliotekerne. Det, som kan være det uheldige i det her, er, at afstanden mellem centrum og periferi – eller det, som nogle kalder Udkantsdanmark – bliver endnu større. Nu nedprioriterer man ikke bare sygehuset, skolen, kasernen, nu nedprioriterer man altså også biblioteket. Og så får vi en afstand på Danmarkskortet, som bliver endnu større, siger Henrik Jochumsen.

Kulturminister Bertel Haarder (V) afviser kategorisk, at det er noget, han skal blande sig i:

- Jeg har i almindelighed ikke nogen bebrejdelser imod kommunerne. De prioriterer lidt forskelligt. Nogle gør mere ud af det ene og nogen gør mere ud af det andet, og det vil jeg under ingen omstændigheder blande mig i, siger Bertel Haarder.

Sportshaller frem for biblioteker

Hedensted i Østjylland var den kommune, der gav færrest penge pr indbygger til folkebibliotekerne i 2014.

286 kr. pr. indbygger blev det til.

Borgmester Kirsten Terkilsen (V) forklarer, at Hedensted Kommune generelt har et lavt kulturbudget. I stedet bruger den østjyske kommune pengene på sportshaller og på at undgå at lukke de lokale folkeskoler.

- Der, hvor vi har valgt at lægge nogle flere penge ind, det er blandt andet på hele halområdet og på de sportslige aktiviteter. Vi er en af de kommuner, der ligger sådan geografisk, at der i vores kommune er mange kulturelle tilbud inden for rækkevidde. Jeg tror, at vores borgere faktisk kan komme til hele fem teatre inden for en halv til en hel time. Så vores kulturbudget generelt er ikke ret højt, men det betyder ikke, at vi er kulturløse. Det er, fordi vi udøver kulturen på en lidt anden måde, siger Kirsten Terkilsen.

Så der lukrerer I så på, at jeres nabokommuner bruger flere penge?

- Man kan kalde det lukrere, man kan kalde det så meget. Man kan også sige, at vi er det opland til de aktiviteter….hvis der ikke er et opland til dem, så vil de jo økonomisk også have det svært. Hvis vi alle sammen skal have det samme, bliver det økonomisk svært at "drifte" det, fordi der simpelthen ikke er det antal borgere, der skal til for at understøtte det, siger borgmester Kirsten Terkilsen.

Investering i biblioteker batter

Ifølge lektor Henrik Jochumsen, Københavns Universitet, er tendensen, at bykommuner prioriterer folkebibliotekerne højere, end landkommuner gør. Det samme gør sig gældende, når man sammenligner tæt og tyndt befolkede kommuner.

- Det er med til at skævvride et i forvejen skævt Danmark yderligere, mener Henrik Jochumsen.

Faktisk burde politikerne i yderkommunerne gøre det helt modsatte, mener både Henrik Jochumsen og Steen Andersen, der er formand for Danmarks Biblioteks Forening.

- Hvis man investerer på det her område, kan man sikre både et højere uddannelsesniveau, man kan tiltrække borgere, og man kan holde liv i den demokratiske samtale og gøre den levende. Og det må være nogle af de ting, som man sidder og spekulerer på som politiker ude i kommuner, der er trængt i forvejen – og ikke mindst er trængt på en lærings- og tiltrækningsdagsorden. Så det (folkebibliotekerne, red.) er faktisk et af de steder, hvor man kan få rigtig meget valuta for pengene, siger Steen Andersen, formand for Danmarks Biblioteks Forening.

I grafikken øverst på siden kan du se, hvor mange penge de enkelte kommuner brugte på biblioteker i 2014.