Den sydkoreanske pigegruppe Girls' Generation hitter lige nu med sangen Galaxy Supernova i nabolandet Japan. På 13 dage er musikvideoen blevet afspillet over seks millioner gange. Men hittet er ikke kun en sydkoreansk succes.
Bag nummeret står nemlig tre danske sangskrivere. Martin Hedegaard, vinderen af X Factor 2008 og brødrene Fridolin Nordsø og Frederik Nordsø.
- Sydkoreanerne vil gerne have så vildt og ekstremt som muligt. Selvom det er ekstremt, så er det ikke noget, der skal tages for sjovt. Det er en stor ære at være med, siger Fridolin Nordsø, der selv spiller i rockbandet The Mountains.
I K-pop skabes en fantasiverden, hvor kunstnerne er grænsende til det overnaturlige.
- Pigerne i Girls' Generation har lige lange ben alle sammen, og drengene spyr ild. De er ikke mennesker, de er meget mere, siger Fridolin Nordsø.
Arbejder med visuelle udtryk
Historien om K-pop begynder med sydkoreanske tv-seriers succes i sluthalvfemserne i først Taiwan og siden resten af Østasien. Spredningen af den sydkoreanske kultur blev kaldt 'bølgen' eller Hallyu på sydkoreansk, og en driftig pladeselskabsdirektør øjnede muligheden for at få musikken med på bølgen. Han skabte som den første akademier for lovende talenter, hvor de dagligt fik mange timers træning i sang, dans og skuespil.
I K-pop arbejder man særligt med musikvideoers visuelle udtryk. Genren blander traditionel pop-lyd med audiovisuelle effekter kendt fra tegneseriens og filmens verden. I dag er K-pop en kæmpe eksportsucces til ikke kun lande som Japan og Kina, men også til USA og i stigende grad til Europa. Musikvideoen Gangnam Style har særligt bidraget til at gøre K-pop mere kendt i vesten.
Se hele DR2 Dagens indslag om Galaxy Supernova og K-pop i videoen foroven. Og se hele musikvideoen her