Den canadiske skuespiller Elliot Page ryddede forsiderne, da han i december sidste år offentliggjorde, at han nu skal tiltales som "han, "dem" og "Elliot" – og ikke længere "hun", "hende" eller Ellen, som han hidtil var blevet.
Nu gør han det igen – denne gang i mere end én forstand.
For som den første transkønnede mand nogensinde kommer han til at pryde forsiden af den kommende udgave af amerikanske Time Magazine.
Inde i magasinet giver den 34-årige skuespiller desuden sit første store interview, siden han valgte at annoncere sit nye navn og pronominer på sin Instagram-profil sidste år.
Det er også på Instagram, at den Oscar-nominerede skuespiller har delt forsiden af Time Magazine med ordene:
- Med dyb respekt for dem, der kom før mig, taknemmelighed til dem, der har støttet mig og stor bekymring for generationen af unge transkønnede, som vi må beskytte – hjælp mig med at slå ned på antitranslovgivning, had og diskrimination i alle dens former.
En overraskende respons
I interviewet, der allerede kan læses online, fortæller Elliot Page om oplevelsen af at stå frem foran ikke bare sine egne Instagram-følgere, men også hele verden.
- Jeg forudså, at jeg ville opleve en masse støtte og kærlighed og en massiv mængde had og transfobi. Hvilket også var det, jeg modtog, fortæller han i dag.
Men det, Elliot Page ikke havde forudset, var, at han ville skabe overskrifter verden over.
At han pludselig ville blive en af de mest kendte transkønnede i verden.
At han samme dag ville få 400.000 nye følgere på Instagram, hvor der i dag nu er 4,8 millioner, der følger med.
At hans navn ville trende på Twitter i mere end 20 lande – eller at hans manager ville blive kimet ned af Hollywood-castere, der gerne ville caste ham til deres næste filmprojekter.
Tegn på forandring
Herhjemme kalder sekretariatschef for LGBT+ Danmark, Susanne Branner Jespersen, magasinforsiden for "et tegn på forandring":
- Det er stort. Det er en meget rørende artikel, som jeg tror, vi er mange i miljøet, der har læst. Han beskriver meget fint vejen til at stå frem, som den han er, og beskriver, hvordan han har oplevet det, siger hun.
- Jeg håber, at hans historie kan give håb til nogle unge, men også forklare folk, der har svært ved at forstå det, hvad der er på spil og give dem en indsigt.
I interviewet fortæller Elliot Page åbent om fra en tidlig alder at ønske, at han var født som dreng. Et ønske, der ikke blev mindre kompliceret, da han allerede som tiårig blev castet som datter i en tv-serie, hvilket kickstartede hans skuespilkarriere.
En karriere, hvor han - af gode grunde - blev tilbudt roller som pige eller kvinde. Roller som han ikke kunne spejle sig i.
Da han i 2010 medvirkede i biografhittet 'Inception', led han af depression, angst og panikanfald som en reaktion på ikke at føle sig set af verden, som det menneske han følte sig som indeni, forklarer han i interviewet med Time Magazine:
- Jeg vidste ikke, hvordan jeg skulle forklare folk, at selvom jeg var en skuespiller, så bare det at tage en T-shirt på, der er syet til en kvinde, fik mig til at føle mig meget dårligt tilpas.
Og den beskrivelse vækker genklang hos Susanne Branner Jespersen:
- Han beskriver, at han ikke har haft forbilleder og ikke kunne se sig genkendt nogen som helst steder. Han sætter fingeren præcist på et super ømt punkt, som handler om positiv repræsentation – i det her tilfælde om transmænd, siger Susanne Branner Jespersen.
- For mig at se er forsiden et tegn på en bevægelse, som vi i LGBT-bevægelsen har skabt – særligt indenfor transbevægelsen. Jeg tror ikke, artiklen bliver årsagen til, at alting bliver anderledes, men den er et tegn på en forandring, der er undervejs, og som vi hilser meget velkommen.