Kulturminister Per Stig Møller har forbarmet sig over en af Danmarks vigtigste nationalsymboler, Dybbøl Mølle ved Sønderborg.
Møllen er plaget af en anstrengt økonomi, men ministeren lover nu et tilskud på 400.000 kroner fra tipsmidlerne fordelt over to år. Det skal sikre, at møllen fortsat kan køre rundt. I hvert fald økonomisk.
Kulturhistorisk symbol
- Dybbøl Mølle står for mig som et stærkt kulturhistorisk symbol på grænselandets omtumlede historie. Det er naturligvis centralt, at møllen også vedligeholdes, så den fremover kan stå som det stærke symbol, den udgør, hedder det i et brev fra Per Stig Møller til til Dybbøl Mølle.
Og der er bestemt hårdt brug for pengene, siger formanden for Dybbøl Mølle, Jens Møller.
- Vi har i bestyrelsen spændt økonomien til det yderste gennem de sidste to års restaurering. Men Danmarks mest kendte nationale symbol skulle simpelthen stå smuk og værdig. Pengene giver os mulighed for igen at kunne se fremad, siger han.
Ødelagt og genopbygget
Møllen blev opført i 1744 og var centrum for voldsomme kampe i både 1848-49 og 1864. Under begge de slesvigske krige blev møllen ødelagt, men på ny opbygget. Dybbøl Mølle er også to gange nedbrændt og genopbygget. Det var i 1800 og 1935.
Indtil 1990 blev møllen drevet af en række forpagtere. Siden 1995 har Museet på Sønderborg Slot brugt møllen og kornmagasinet til udstillinger.