Det er for nemt bare at skyde på de traditionelle medier, på Facebook og andre sociale platforme, når det gælder udbredelsen af falske nyheder.
De senere års voldsomme vækst i udbredelse af falske nyheder er alles ansvar, siger Jimmy Maymann, tidligere direktør for det succesfulde amerikanske netmedie Huffington Post.
- Vi skal alle sammen som individer tænke over, hvad vi deler på sociale medier. Vi er jo alle sammen blevet distributører af nyheder og har derfor et ansvar for, hvad der bliver spredt, siger Jimmy Maymann i et interview i ”Mennesker og medier” på P1.
Maymann står i spidsen for et FN-projekt mod misinformation, som lanceres til næste år med base i København.
- Det er i højere grad os selv som individer, der står for spredningen. Og det stiller krav til at være opmærksom på, hvad det er, vi deler; har vi tjekket kilden, ved vi, hvem forfatteren er og er historien faktisk ny eller tre år gammel, siger han.
Udgangspunkt i videnskaben
FN-projektet mod misinformation skal hjælpe både medier og brugere til bedre at kunne vurdere, hvad der er fakta og hvad er usandt.
Med adgang til vidensbaser, der dækker FN’s 17 verdensmål, skal det være muligt hurtigt og enkelt at vurdere sandhedsværdien.
- Vi skal tage udgangspunkt i videnskaben; kan vi ikke blive enige om det, så er det svært at have fornuftige debatter om, hvordan vi indretter vores samfund, siger Maymann.
Men selv om alle har ansvar, så er der en særlig vigtig opgave til de klassiske nyhedsmedier, der kan gøre som eksempelvis britiske The Guardian.
For et par år siden besluttede avisen at udelukke kilder og indlæg, der hævder, at klimaforandringerne ikke er menneskeskabte.
- Den slags metoder bliver man nødt til at tage i brug. For når de fremmeste forskere har påvist, at der er hul i ozonlaget, så kan vi være uenige om midler og løsninger, men ikke om, at der er hul, mener Jimmy Maymann.