Mange af eleverne havde det ikke godt. Flere sultede sig selv, kastede op og overtrænede. Og i perioder udeblev nogle af pigernes menstruation helt.
- Vi var jo alene. Vi havde en følelse af, at hvis man kritiserer skolen, så risikerer man sin fremtid. De sked eleverne et langt stykke.
Sådan lyder kritikken af Det Kongelige Teaters Balletskole fra Klara Maj Stockmarr.
Hun er en af de 30 tidligere elever på balletskolen, der nu står frem i Politiken og fortæller om et usundt miljø, hvor ansatte i perioden 2010-2020 kontinuerligt pressede normalvægtige elever helt ned til niårsalderen til at tabe sig.
17 af de tidligere elever fortæller desuden, hvordan skolens hårde pædagogik resulterede i, at de udviklede spiseforstyrrelser.
Det gjaldt også for Klara Maj Stockmarr, der var elev på skolen fra hun var 11 til 14 år. Presset fra skolen om at tabe sig blev til sidst for meget.
- Jeg begyndte at træne rigtig meget. Jeg løb, cyklede og svømmede, så jeg kunne komme tilbage, og de ville sige, at nu var jeg okay, fortæller hun til DR.
I dag er hun 24 år, og har siden hun stoppede på skolen i 2014 været plaget af en spiseforstyrrelse, som hendes psykolog vurderer udspringer af Klara Maj Stockmarrs tid på Det Kongelige Teaters Balletskole. Det skriver Politiken.
Hun har også været nødt til at sætte sin uddannelse på pause for at gå i et otte måneder langt behandlingsforløb i psykiatrien.
'Et kæmpe svigt fra skolen'
Direktør for Børns Vilkår, Rasmus Kjeldahl, kalder beretningerne i Politiken for et "kæmpe svigt fra skolens side".
- Det pres, som børnene er blevet udsat for, er jo med til at nedbryde børnene - ikke at bygge dem op, og det er hverken godt for børnene eller balletten, siger han.
Rasmus Kjeldahl understreger, at det er problematisk, at de voksne på skolen ikke har passet godt nok på børnene og de unge teenagere, men tværtimod selv deltaget i at presse dem ud over en grænse.
- Det fortæller noget om en usund kultur, som har været meget elitær, men som også har manglet forståelse for at udvikle balleteleverne som hele og sunde mennesker, samtidig med at man har udviklet den elitesport, som ballet jo er.
Og den følelse genkender Klara Maj Stockmarr.
- Man får at vide og bliver indprentet i hovedet, at denne her kropstype er idealet. Og hvis ikke man passer ind, er det skamfuldt, siger hun.
Men skal man ikke forvente et stort pres, når man går på en eliteskole, som balletskolen jo er?
- Jo, men de lagde jo yderligere pres på os ved at udskamme os, siger Klara Maj Stockmarr.
Spøgelser fra fortiden
Kasper Holten, der er teaterchef på Det Kongelige Teater, siger, at det er uacceptabelt, at børnene på balletskolen ikke har trivedes.
- Det er voldsom læsning. Der er ingen børn, der skal mistrives, og da slet ikke, når vi har ansvaret for dem. Så det skal vi naturligvis sikre ikke sker.
I de seneste år er der ifølge Kasper Holten sat en række initiativer i gang på balletskolen med psykologer og kostvejledere - ligesom det er blevet mere klart, hvordan man skal stå frem, hvis man har problemer.
Er du sikker på, at der ikke er nogen ansatte på teaterskolen i dag, der opfordrer børn til at tabe sig?
- Ja, det håber jeg sandelig ikke. Det kan jeg ikke forestille mig, men er der det - og skulle det vise sig, at der var det - så skal vi selvfølgelig handle på det. Men det har jeg sandelig svært ved at forestille mig, for det ville selvfølgelig være totalt uacceptabelt, siger teaterchefen.
Han opfordrer desuden tidligere elever til at kontakte teateret, hvis de har brug for hjælp.
Hvad der ellers føltes som en drøm, der gik i opfyldelse, da Klara Maj Stockmarr blev optaget på skolen, har i dag efterladt hende med både fysiske og psykiske ar.
- Min menstruation er uregelmæssig. Jeg har kroniske rygproblemer, og jeg har ikke danset siden, selvom jeg er udannet. Det er spøgelser fra fortiden, siger hun.