'Strisserne kom, før vi ventede dem': Danskerne sagde farvel med fakler og fadøl

I København, Aarhus og Odense har tusinder af unge som gamle hyldet Kim Larsen med optog.

Sådan så der ud på Langebro i København, da menneskemængden bevægede sig mod endestationen i Indre By, hvor der var mindekoncert.

Da Kim Larsen gik ud over Langebro en tidlig mandag morgen, stod der en og græd.

Tårer blev der også fældet her til aften på Langebro i København, da mellem 25.000 og 30.000 mennesker gik mindeoptog for at hylde den afdøde sanger.

Danskernes verden føles kold og forladt, og de fandt her til aften trøst i Kim Larsens kæreste sangskat. Hånd i hånd med hverandre.

Faktisk havde så mange valgt at fejre Kim Larsens musik, at strisserne kom, før de ventede dem og advarede folk mod at komme helt hen til optogets endestation på Gammeltorv/Nytorv.

Det var smukke unge mennesker, damer og herrer, nogle forklædt som voksne, gamle plebejere, hvileløse hjerter, mig og mine venner og alle andre typer danskere, som med øl, sangtekster og fakler i hænderne ærede Kim Larsens minde.

- Det er helt inde i mit hjerte, at jeg er vokset op med Kim Larsens sange. Som ung med murerskjorter og røde træsko og Rabalderstræde. Nu er jeg blevet ældre, og mine børn synger ham og skriver stile om ham.

- Han er simpelthen, hvad PH var for mine forældre. Kim Larsen er endnu mere poetisk og menneske i forhold til den verden, der er ved at falde sammen. Vi sidder her, og vi kysser, og vi smiler, fortalte Jannie Adserballe, da DR Nyheder mødte hende på en bænk ved Christianshavns vold.

BILLEDER Danskere sagde farvel til Kim Larsen

  • I Aarhus lagde folk blomster og hyldede Kim Larsen på ruten fra Rådhuspladsen, gennem Strøget til Store Torv og til slut ved Aarhus Domkirke. (Foto: © Bo Amstrup, Scanpix)
  • Nytorv var fyldt til bristepunktet. Politiet advarede folk mod tage dertil, fordi området ikke har kapacitet til så mange mennesker. (Foto: © Claus bech, Scanpix)
  • Glade Kim Larsen-fans i Aarhus. (Foto: © Bo Amstrup, Scanpix)
  • Omkring 10.000 dukkede op til optoget i Aarhus. (Foto: © Bo Amstrup, Scanpix)
  • Omkring 10.000 mennesker hyldede Kim Larsen i Odense, hvor sangeren boede. Af hensyn til familien gik mindeoptoget ikke forbi hans lejlighed i det centrale Odense. (Foto: © Sophia Juliane Lydolph, Scanpix)
  • Men gaderne i den fynske by var propfyldt. (Foto: © Sophia Juliane Lydolph, Scanpix)
  • Mindeoptog i København begyndte på Christianshavn og sluttede i indre by med koncert og fællessang. (Foto: © Claus bech, Scanpix)
  • De første gik, mens det var lyst, og de sidste nåede frem, da mørket kom. (Foto: © Claus bech, Scanpix)
  • En kæmpe menneskeslange bevægede sig over Langebro. (Foto: © Claus bech, Scanpix)
  • Omkring 25.000-30.000 mennesker sagde farvel til Kim Larsen i København. (Foto: © NILS MEILVANG, Scanpix)
1 / 10

Gåsehud og fællessang for alle pengene

Optoget i København startede på Christianshavn, hvor Kim Larsen og Gasolin boede, spillede musik og drak øl gennem flere år.

De sang fællessang og dansede kun for ham. Da de først var begyndt, så ku' de ikke holde op.

I Aarhus var der gåsehud og fællessang for alle pengene, fortalte DR Nyheders reporter i Smilets By.

Og alting stod stille i netop det sekund, da aarhusianerne holdt et minuts stilhed.

Ifølge politiet var mindst 5.000 mennesker mødt op for at deltage i det jyske mindeoptog, der gik ad Strøget og sluttede ved Domkirken.

Anne Lüffer var en af de fremmødte i Aarhus, og hun var ikke i tvivl om, hvorfor Kim Larsen skulle hyldes.

- Det er årtiers største sangskat, vi har mistet. Vi havde Grundtvig, HC. Andersen, og så havde vi Kim Larsen. Selv min gamle far nynnede med på hans sange og kunne dem alle. Jeg vil gerne hylde ham for al den gode musik og de gode tekster, han har præsteret. Det er dejligt at møde så mange mennesker her, der også har nydt hans sange, det er fantastisk, fortalte hun.

Han var hele min barndom

Karoline Justesen var en af de smukke unge mennesker, som også deltog i Aarhus, selvom hun ikke engang var født, da mange af de kendte sange blev skrevet.

Men som så mange andre af deltagerne, er hun vokset op med Kim Larsens musik.

- Han har været en stor del af os altid. Han er jo et symbol på Danmark. Jeg har hørt ham hele min barndom. Det er voldsomt, så mange mennesker, der er, man bliver glad af at se det, fortalte hun.

Blomster, øl, smøger og hilsner er lagt foran det portræt, der er blevet malet på hegnet ind mod Christiania på Prinsessegade i København til ære for danskernes nationalskjald Kim Larsen, der døde 72 år gammel i søndags. (Foto: © Mads Claus Rasmussen, Scanpix)

Morten Andersen fra Odense, hvor mindst 10.000 deltog i mindeoptoget, var temmelig klar i spyttet, da han blev spurgt, hvad Kim Larsen har betydet.

- Alt, lød det kort og godt.

- Hans musik er kanon, og alle kan synge med på den. Selv min dreng på 17 år har sunget med på hans musik hele barndommen.

Han ville gerne have stillet en øl foran Kim Larsens lejlighed i Odense, men nåede det ikke i dag.

- I Kim Larsens ånd så drikker jeg den selv, sagde Morten Andersen.

Ingen tvivl om, at de titusindvis af danskere med Kim Larsen i hjertet her til aften fik set det, de ville og hørt hans melodi.

Og de vil synge hans sange til evig tid. Til evig tid.

VIDEO Fællessang med 'Kvinde min' til optoget i København

VIDEOVi hylder en stor, stor sanger i dag

Folk render rundt med tårer i øjnene og har det perfekt, lød det fra en af de fremmødte i København.

Tak fra enken

  • Tidligere i dag sendte Kim Larsens enke en hilsen til alle danskere på Kim Larsen & Kjukkens Facebookside:

  • Jeg og alle Kims seks børn vil herigennem gerne takke dybt for den kæmpe kærlighed, der fra alle steder i landet er strømmet mod min elskede mand og børnenes elskede far.Intet kan hjælpe med at hele den altoverskyggende store sorg der har ramt os, men alle de smukke ord og hilsner, alle de smukke blomster, arrangementerne til ære for Kim rundt i landet og ikke mindst den dybe respekt og den smukke stilhed, der er blevet udvist os foran Kims og mit og drengenes hjem, har varmet os alle og har været meget, meget smukt at opleve. Også selvom Kim selv ville have råbt “STOOOOP NU” for længst, og så tilføjet: “Man giver ikke en mand blomster”.Tak. Kærligst Liselotte