Stine Sandermann står midt i stalden med en flok får på Dybegaarden, som er et lille økologisk landbrug, ikke langt fra Herning.
De er skræmte over den fremmede i stalden og har klumpet sig sammen i et hjørne.
Undtagen fåret Pernille. Hun er anderledes og søger Stines opmærksomhed.
Stine Sandermann står lidt og snakker med hende samtidig med, at hun klør hende på ryggen og undersøger hende.
Stine er tøjdesigner og er forbi for at besøge en af sine tætte samarbejdspartnere, der leverer uld til de striktrøjer og kjoler, som hun selv designer og producerer i sin systue i Ikast.
Hun har nemlig fundet ud af, at spildulden fra får, som ellers ville være blevet brændt, sagtens kan bruges til tøjproduktion.
'Det gjorde et eller andet ved mig'
Som det er i dag, bruges uld fra slagtefår sjældent. Tøjindustrien bruger mest uld fra får, der er avlet for deres fine uld, såsom sorten merino.
Det hele startede en dag, Stine Sandermann tog med sin mor ud til en gård, hvor moren hentede uld direkte fra landmanden.
- I 2012 var jeg med min mor ude og hente råuld ved en fåreavler ved Skive, fordi min mor havde en fase, hvor hun godt kunne lide at hente uld selv og sidde hjemme i stuen ved sin trærokke og spinde garn. Jeg synes, det var håbløst gammeldags, fortæller Stine Sandermann.
- Da vi kørte hjem derude fra, spurgte jeg, hvad der skete med al den uld, vi ikke tog med, og der var mange sække. Hun fortalte mig, at det meste blev brændt af. Det kunne jeg bare mærke, det gjorde et eller andet ved mig. Jeg tænkte: "Det kan bare ikke passe."
Noget af det mest bæredygtige
Stine Sandermann læste fashion design på VIA Design i Herning, og i 2014 lavede hun sit bachelorprojekt om uld fra danske slagtefår for at bevise, at den kunne bruges til tøjproduktion.
Hun fandt også ud af, at det ikke kun var et lokalt fænomen, men at det foregik i flere andre lande. Ulden blev i mange tilfælde ikke brugt til noget.
- Når det sources på den rigtige måde, så er uld noget af det mest miljømæssigt bæredygtige, du kan bruge, fordi det er nedbrydeligt. Og fordi det selvfølgelig er en vedvarende kilde, så længe du har får. Og det holder i så mange år, hvis du passer rigtigt godt på det. Førhen der havde man jo uldtrøjer i 10, 20, 30 år. Jeg håber, at vi er på vej tilbage til den indstilling til tøj.