(Foto: © Andreas Bro, DR)

Stine har ikke købt nyt tøj i halvandet år: Nu vil hun hjælpe dig med at gøre det samme

Stine Højland har succes med at forvandle gamle dynebetræk til modetøj.

Hvad gør du, når du har besluttet dig for, at du ikke må købe nyt tøj?

Måske vælger du at gå i den lokale genbrugsforretning i stedet. Men du kan også gøre som Stine Højland: Hive din gamle symaskine frem og lære at sy dit eget tøj.

Stine Højland er uddannet folkeskolelærer, men arbejder i dag med at sy tøj til sig selv og andre under navnet Atter.

- Årsagen til, at jeg fandt på at starte Atter, var, at jeg for halvandet år siden besluttede mig for ikke at købe mere nyt tøj. Det var mit bidrag til klimakampen, siger den 33-årige skanderborgenser.

Samtidig besluttede hun sig for, at hun heller ikke måtte købe nyproduceret stof.

- At købe nyt stof er jo det samme som at købe nyt tøj, så det var også et no-go. Men i stedet for at det blev en hindring, har det på en eller anden måde pirret min kreativitet.

Stine Højland kom derfor på idéen om at sy tøj af dynebetræk. Det viste sig at være en god idé. Lige siden hun begyndte sin forretning, har der været godt gang i den.

Hun er derfor begyndt at arrangere workshops for andre, der er interesseret i at sy deres eget tøj.

- Jeg synes, det er virkelig tilfredsstillende. Jeg kunne ikke have et arbejdsliv, hvor jeg kun sad derhjemme og syede tøj til folk. Jeg har brug for at komme ud og have mennesker i mine hænder samt inspirere dem og lære dem noget. Det her giver bare vildt god mening for mig.

  • Stine Højland sidder i sit hjem og syr tøj. Hun er meget aktiv på Instagram, hvor hun annoncerer nyt tøj, som er til salg og fortæller om kommende workshops. Stine Højland er særligt glad for sæt og syr rigtig mange af dem. Generelt syr hun tøj, som hun selv godt kan lide at gå i. - Jeg kunne mærke, at det påvirker mig mere og mere, at det står så skidt til (med klimaet), og så får jeg lyst til at handle. Det var det, der var nemmest for mig. Det var nemmere for mig ikke at købe nyt tøj end at droppe kød, for eksempel. (Foto: © Andreas Bro, DR)
    1 / 12
  • Stine Højlund foretrækker så lidt spild som muligt. Hun fortæller, at hun ikke har smidt stofrester ud de sidste seks måneder. Hun syr genbrugelige te- og kaffeposer og forskellige små poser og muleposer af de rester, som ikke kan blive til tøj. - Det ligger mig meget på sinde at bruge det hele. Jeg synes, det er rigtig fedt, at alt det, jeg syr af, har været brugt før. Noget af det har jo en lang fortid og er måske helt tilbage fra firserne. Det har været brugt før, men får nyt liv i min systue. Det synes jeg er vildt tilfredsstillende. (Foto: © Andreas Bro, DR)
    2 / 12
  • Stine Højland syr tøjet af dynebetræk. De er kraftige nok til at lave tøj af. Lagnerne bruger hun ikke, da de er for tynde. Hun køber dynebetrækkene hos genbrugsforretninger, men hun får også leveringer fra venner og familie, som holder øje og køber til hende, hvis de falder over noget. Hun er glad for den løsning. Det gør det nemmere at arbejde mere frit, og det gør ikke så meget, hvis hun kommer til at ødelægge et 20 år gammelt dynebetræk i modsætning til et splinternyt dyrt stykke stof. (Foto: © Andreas Bro, DR)
    3 / 12
  • Stine Højland elsker at holde workshop for interesserede. Hun forklarer, hvordan hun arbejder. Hun fortæller ærligt, at hun ikke er uddannet skrædder eller designer. Men at hun har fundet metoder til at sy tøj, som er enkle og nemme at udføre, så alle, der har lyst, kan følge med. Den enkle måde at arbejde på var også det, der gav hende en succesoplevelse i starten. - I virkeligheden er det dét, der har gjort, at jeg er begyndt at sy nu. Hver gang jeg har kastet mig over et mønster, som har været svært, var jeg ved at dø over det, og jeg orkede ikke processen. Jeg kunne ikke gennemskue de der mønstre. Derfor skal det være enkelt, det jeg laver. (Foto: © Andreas Bro, DR)
    4 / 12
  • Stine Højland er ved at instruere en af de mindre øvede kursister i, hvordan hun skal sprætte dynebetræk op. Aftenens workshop foregår på Værdicentralen, der ligger i Skanderborg. Det er en genbrugsbutik, der hører under Reno Syd, der står for al affaldssortering i Skanderborg kommune. Alt det som borgerne indleverer på Reno Syds genbrugsplads, og som stadig kan bruges, samles sammen og bliver solgt i genbrugsbutikken. De får især meget sengetøj ind.
    5 / 12
  • Et af Stine Højlands nyeste design. Hun er blevet så glad for genbrug, at hun ikke har købt nyt tøj i halvandet år. Hun kan godt forstå, hvis nogen ikke har lyst til at gå i genbrugsbutikker, men for hende er det en fornøjelse. Det er til gengæld svært for hende, når hun går i Skanderborg og ser de store tøjkæder, hvor masseproduceret tøj hænger i store mængder. (Foto: © Andreas Bro, DR)
    6 / 12
  • En af de helt store fordele ved at bruge brugt sengetøj er, at der er så mange forskellige mønstre. Samtidig ved du nøjagtigt, hvad du har at arbejde med, da sengetøjet er blevet vasket mange gange. Det krymper ikke, og det ændrer ikke farve, forklarer Stine Højland. Hun ville rigtig gerne gå i matchende sæt, men det var svært at finde i genbrugsbutikkerne, fortæller hun. - Jeg så et sæt med matchende top og buks og gik og drømte om, hvordan jeg skulle anskaffe mig et. Så en dag slog det mig, at jeg måske kunne sy det selv af sengetøj. (Foto: © Andreas Bro, DR)
    7 / 12
  • Workshoppen er i fuld gang. Kursisterne har fundet det stof, som de vil lave en bluse eller kjole af. Stine går rundt og giver gode råd og hjælper, hvor hun kan. Der er stort spænd i, hvor meget erfaring kursisterne har. Nogle når at blive færdige, mens andre skal hjem og arbejde videre med tøjet. (Foto: © Andreas Bro, DR)
    8 / 12
  • Stine Højland har i løbet af de seneste år fundet inspiration fra sin mormor, fortæller hun. - Min mormor gjorde jo præcis det her. Hun syede også af genbrugsmaterialer, da hun var ung. Men det var nok mere ud fra et økonomisk perspektiv, fordi der manglede penge. Det var en nødvendighed. (Foto: © Andreas Bro, DR)
    9 / 12
  • Her er et udvalg af det tøj, som Stine Højland selv har syet. Det er alt sammen produceret af dynebetræk. Når der er et meget markant mønster i, prøver hun at få det til at passe sammen. Hun syr både bukser og bluser samt kjoler og anorakker. Når snakken falder på hendes stil, så mener hun, at man godt kan tale om en Atter-stil. - Jeg kan ramme meget forskelligt, fordi der findes virkelig mange slags sengetøj. Så jeg rammer mange forskellige stilarter, men det får alligevel nok et Atter-look. Jeg laver jo det tøj, som jeg synes er fedt. (Foto: © Andreas Bro, DR)
    10 / 12
  • Energien til workshoppen er god, og der bliver talt ivrigt om erfaringer med at sy tøj eller mangel på samme. Kursisterne skal ofte have lidt hjælp til at komme i gang eller komme videre, hvis de har lavet en fejl. Stine Højlands mål er at give dem nok værktøjer til, at de har lyst til at fortsætte derhjemme. (Foto: © Andreas Bro, DR)
    11 / 12
  • Genbrugsbutikken er lukket for i dag, men de holder åbent for kursisterne, hvis de falder over noget, de gerne vil købe. De har også sat deres sengetøj frit til rådighed for kursisterne. Det er et krav, at man tager sin egen symaskine med, også selvom den har stået i skabet i mange år. Det er netop Stine Højlands mission at få folk i gang med at sy igen, siger hun. - Det, jeg drømmer om, er, at de hiver deres symaskine ud af skabet og tager den med til min workshop. Jeg inspirerer dem og booster dem alt, hvad jeg kan, og lærer dem simple teknikker, og så skal de gå hjem og have lyst til at fortsætte. Symaskinen skal ud af skabet. (Foto: © Andreas Bro, DR)
    12 / 12