Sten Hegeler er død: Sex, kærlighed og provokationer siden 2. Verdenskrig

Igennem otte årtier sparkede Sten Hegeler døren ind til danskernes soveværelser.

Sexolog og psykolog Sten Hegeler er død, 98 år gammel. (Foto: © UNGER JAN)

Siger man noget, som alle synes er helt vidunderligt, så er der ikke megen grund til overhovedet at sige det. Siger man derimod noget, som der er uenighed om, så har man måske fat i noget af det rigtige.

Igennem hele sin karriere levede sexolog, forfatter og psykolog Sten Hegeler efter ovenstående filosofi.

I dag er han død, oplyser familien ifølge Ritzau. Han blev 98 år gammel.

Da han i 1948 udgav noget så usædvanligt som en seksualoplysningsbog til børnehavebørn, blev han mødt med både lovprisning og organiseret bogafbrænding.

I 1961 erklærede han sammen med hustruen Inge krig mod det kropsforskrækkede Danmark og oplyste om alt fra analsex til klitoris og kærlighed i den ikoniske ’Kærlighedens ABZ’.

Hjemme hos ægteparret Inge og Sten Hegeler i København. (Foto: © Storløkken)

Med sin kompromisløshed og praktiske og ligefremme beskrivelser af seksuallivet er Sten Hegeler blevet kaldt en knaldekspert, underlivets talsmand, frisindshøvding og den seksuelle revolutions fadder. Hele sit liv var han i krig med tabuer og delte til det sidste vandene.

Bastarden Sten Hegeler

I en nekrolog, et sidste og opsummerende kapitel om en persons liv, giver det ofte god mening at gå helt tilbage til første side for at finde ud af, hvordan personen kom fra a til b til c. Og det gælder om nogen for Sten Hegeler.

Han blev født i 1923 i København som søn af en kriminalbetjent med et konservativt livssyn og en moderne kvinde, der var optaget af tanker om fri vilje og religiøst og seksuelt hykleri.

Sten Hegeler undrede sig dog til tider - for det var lidt som om, han ikke havde meget til fælles med sin fader eller faderens familie.

Sidst i 20’erne opdagede han, at han i virkeligheden var ”lavet i en høstak i Roskilde” af moderen og den berømte arkitekt og samfundsrevser Poul Henningsen (PH). Dermed var hans farmor forfatterinden og kvindeforkæmperen Agnes Henningsen, der som sin søn og barnebarn var en provokatør med sit syn på kønsroller og seksualitet.

Debatmøde om Poul Henningsen og seksualiteten. Professor Hans Bonde (til venstre) og forfatter og psykolog Sten Hegeler. (Foto: © Lars Hansen)

Hvordan, mor?

Sten Hegeler var tæt på at blive læge, for selvom han var blevet til i en høstak i Roskilde uden for ægteskab, havde moderen store ambitioner på sønnens vegne. Men lægestudiet var moderens drøm, og ikke Sten Hegelers.

Det var “nyttesløst” og “hæsligt” terperi, sagde han senere i Gitte Løkkegaards biografi ’Dobbeltbastarden’. Han hang dog på i seks år, før han sprang fra og skiftede til psykologi.

Samme år, i 1948, udgav Sten Hegeler den banebrydende bog om seksualoplysning til børn ‘Hvordan, mor’, og med den tog han som 25-årig sit første skridt som seksuel pioner.

Bogen blev kaldt et pædagogisk pletskud og en bog med en stor mission, men skabte også opstandelse. Da lederen af en børnehave uddelte bogen til forældrene, troppede forældrene op og brændte bøgerne af foran børnehaven.

Da Sten Hegeler søgte om optagelse i Dansk Forfatterforening, spændte Morten Korch ben for optagelsen på grund af bogen, som han kaldte noget svineri.

Med sin filosofi om at skabe lige dele begejstring og opstandelse havde Sten Hegeler med ‘Hvordan, mor’ fat i noget af det rigtige.

I 1953 kom fortsættelsen ‘Peter og Marianne i skole’, hvor Sten Hegeler som en af de første satte ord på, at onani altså ikke kunne være skyld i sindssyge.

Kærlighedens ABZ

Da Sten Hegeler opgav moderens drøm om at blive læge, startede han på psykologistudiet. Her mødte han hustruen Inge, der står som medforfatter på ’Kærlighedens ABZ’ - endnu et banebrydende værk om seksualitet fra Sten Hegelers hånd.

Bogen ramte, otte år før pornoen blev frigivet, og i 1961 var Danmark langt fra det seksuelt frigjorte samfund, som vi senere er blevet kendt for i udlandet.

Sten og Inge Hegeler på en skitur i Norge. (Foto: © NTB scanpix / Laurvik)

Kærlighedens ABZ gjorde Sten og Inge Hegeler til en slags kendispar, og de fik blandt andet deres egen brevkasse i Femina. Spørgsmålene blev hurtigt meget intime, og selvom parret forsøgte at gå på listefødder, blev det for meget for Femina, der til sidst fyrede dem - dog med en anden forklaring.

Efterfølgende fik parret en brevkasse på Ekstrabladet, men samarbejdet stoppede efter et skænderi med chefredaktionen om en artikel.

Den seksuelle frigørelse havde endnu ikke ramt Danmark, og parret fik adskillige breve og telefonopringninger med trusler om tæv og ildebrand. En enkelt skrev, at ægteparret burde spærres inde i et bur på Rådhuspladsen og tisses på.

En dag dukkede der endda en mand op på adressen med oversavet jagtgevær. Det endte dog lykkeligt, og manden begyndte at græde, da Sten Hegeler fik talt ham til ro.

Pædofili og prostitution – opgøret med nypuritanisme

Sten Hegeler. (Foto: © UNGER JAN)

Fyringer og dødstrusler stoppede aldrig Sten Hegeler, der både i konsultationen på Frederiksberg og i offentligheden gjorde sit for at præge danskernes syn på sex og kærlighed.

Langt op i årene kunne han skabe stormvejr og heftig debat. Blandt andet med sine holdninger til pædofili og prostitution.

I 2007 blev han medstifter af Seksualpolitisk Forum, der kom på banen, fordi ”seksualdebatten er blevet kuppet af tvære feminister, kristne organisationer og politisk korrekte.”

En af mærkesagerne var blandt andet anerkendelse af sexarbejde som lovligt erhverv med rettigheder. Sten Hegeler mente, at det var noget sludder at forbyde prostitution, og han troede ikke på, at størstedelen af kvinderne var ulykkelige. Det mest traumatiserende for de frivillige prostituerede måtte være, at ”velmenende damer stempler deres erhverv som undertrykkende og fornærmende.”

Sten Hegeler ærgrede sig også højlydt over, at den kontroversielle ’Foreningen Pædofiligruppen’ blev nedlagt, og har udtalt at man kan undgå visse overgreb på børn ved ikke på samme måde at jagte og kriminalisere pædofile.

Som provokatør og foregangsmand i 3. generation blev Sten Hegler et stykke kulturhistorie som både sin far og farmor.

Dødsannoncen kender vi allerede nu, for den havde den seksuelle pioner længe til at ligge i skuffen – ikke fordi han troede på liv efter døden, men som en påmindelse til hans efterladte om, at de også en dag skal dø.

”Kære venner. Meget modvilligt er jeg gået i forvejen. Håber inderligt, at vi ses igen.”