Spærret inde i lejligheden? Sådan holder du dig sund under corona

En daglig gåtur gør underværker for din sundhed under lockdown.

Det behøver slet ikke at være så svært at holde sig i gang under corona. (© Anne Vestergaard Olsen/DR)

Fitnesscentrene er lukket, vejret er gråt og koldt, og sofa og Netflix frister klart mere end både en god gang hjemmetræning eller en rask gåtur.

Kan du nikke genkendende til ovenstående beskrivelse? Så er du næppe alene.

Men der er faktisk råd at hente. Og nej, de indbefatter hverken, at du skal ud at købe hjemmetræningsudstyr i dyre domme eller i gang med et besværligt 12-ugers løbeprogram.

Noget så simpelt som daglige gåture kan faktisk gøre underværker for din krop og dit sind. Det fortæller Mathias Ried-Larsen, seniorforsker og lektor ved Center for Aktiv Sundhed i København.

- Det er ubetinget godt, hvis man kommer ud og får noget frisk luft og eventuelt mødes med andre til en gåtur med behørig afstand. Vi er flokdyr, og dét at være sammen med andre er lige så vigtigt som selve bevægelsen – det er tydeligt på tværs af aldersgrupper.

Det gælder ikke mindst under den nuværende corona-lockdown, hvor mange af os ikke blot sidder meget stille foran vores hjemmearbejdsskærme, men også sidder meget alene.

- Og isolation kombineret med manglende bevægelse vil uden tvivl have en meget stor negativ indflydelse på din generelle sundhed, uddyber Mathias Ried-Larsen.

'Hvis bare du kommer udenfor...'

Men er det så virkelig nok med en gåtur, som vi skrev i indledningen? Ja, det er det faktisk, hvis man spørger Mathias Ried-Larsen. Så længe man bare kommer ud og får bevæget sig.

- Hvis bare du kommer udenfor og bevæger dig to gange om dagen, så er du rigtig godt på vej.

Det meste tæller, når man skal holde kroppen igang under corona, siger Mathias Ried-Larsen, der er seniorforsker og lektor ved Center for Aktiv Sundhed i København. (© Anne Vestergaard Olsen/DR)

Består din daglige bevægelse derimod af at rykke fra sengen til hjemmearbejdspladsen, og derefter fra hjemmearbejdspladsen til sofaen, så kan det hurtigt gå galt.

- Når raske, unge mennesker går fra at have gået 10.000 skridt om dagen til i to uger blot at gå 1.500 skridt om dagen, så ser vi ifølge videnskaben en stor nedgang i konditionen på fem til syv procent, siger Mathias Ried-Larsen og uddyber:

- Vi ser en betydelig forøgelse af det farlige fedt omkring organerne, kroppen bliver dårligere til at optage sukker, og muskelmassen bliver reduceret betydeligt. Og det er altså bare på 14 dage! Så det går hurtigt ned ad bakke, hvis vi ikke bevæger os.

Og det er ikke kun fedt omkring organerne og en reduceret muskelmasse, der kan ende som de langvarige konsekvenser af manglende bevægelse. Det kan også have en negativ indflydelse på dit humør, hvis du ikke bevæger dig.

- Det kan simpelthen medføre flere negative tanker, hvis du ikke bevæger dig, lyder Mathias Ried-Larsen.

Men hvad i alverden gør man så, når man for længst er sunket ned i sofaen, har tændt for fjernsynet og åbnet dagens tredje sodavand?

Jo, du kunne jo slukke fjernsynet for en stund, læse Mathias Ried-Larsens fem simple råd – og så ellers snøre dine sko og komme en tur ud i luften. Rigtig god fornøjelse!

Gode træningsråd under corona

  1. 1

    Alt tæller: - Det vigtigste er at undgå at sidde for meget stille. Bare det at rejse sig fra sin stol eller sofa for at hente en vask tøj eller tage en opvask er bedre end at sidde kontinuerligt stille foran skærmen. Så længe du ikke sidder ned, er du fysisk aktiv. Så er det faktisk ikke sværere.

  2. 2

    Gå en tur: - Hvis du har været vant til at gå 8-9.000 skridt per dag inden lockdown, så prøv også at ramme det niveau nu. Det handler ikke nødvendigvis om at ramme præcis 10.000 skridt; det handler om at holde kroppen igang på den måde, du er vant til. Det kan du for eksempel gøre ved en morgen- og aftengåtur – ligesom du måske er vant til at gå eller cykle til og fra dit arbejde.

  3. 3

    Variér intensiteten: - Det er godt at variere intensiteten i den aktivitet, man laver. Gå for eksempel alt, hvad du kan, i tre minutter, og gå derefter langsommere i tre minutter. Og fortsæt sådan. Hvis du er vant til at løbe, kan du også overveje at gøre din løbetur kortere, men så skifte tempo undervejs – så du skifter mellem spurt og et langsommere tempo.

  4. 4

    Træn derhjemme: - Hjemmetræning er også en god mulighed for at holde kroppen igang. Der findes et væld af YouTube-tutorials – blandt andet laver den tidligere professionelle håndspiller Rikke Hørlykke morgentræning. Det er bare med at kaste sig ud i det, der lige tænder én.

  5. 5

    Kend forskel på træningsformerne: - Grundlæggende er høj-intensitetsmotion – for eksempel en cykeltur, hvor du virkelig tramper i pedalerne eller en løbetur – med til at træne din kondition. Vil du stimulere muskelvækst, skal du i stedet lave en aktivitet – for eksempel squats – indtil du er udmattet og bare ikke kan mere. Når man bliver udmattet, arbejder musklerne.

Læs mere på Center for Aktiv Sundheds hjemmeside: Det kan du gøre her.