- Sex er godt. Sex er sundt. Sundhedsstyrelsen går ind for sex.
Ordene tilhører Sundhedsstyrelsens direktør Søren Brostrøm, og de faldt sidste forår, da coronapandemiens første bølge skyllede ind over Danmark.
Nu – under anden bølge – er forsamlingsforbuddet i skrivende stund helt nede på fem personer. Det anbefales, at man aflyser alle aftaler. Og man bør kun se folk, man bor sammen med.
Men hvad gør man så, hvis man er single og bor alene, men stadig gerne vil på en date eller have et aktivt sexliv?
Tja, det er ikke så lige til, hvis man spørger Jeppe Hald, der er projektleder i Sex & Samfund og blandt andet har rådgivet unge om sex, krop og køn på 'Sexlinien for Unge'.
- Vi står i en situation lige nu, hvor vi ser nye varianter af coronavirus sprede sig, og Statsministeriet siger, at vi bør aflyse alle unødvendige aftaler. Dér må vi spørge os selv, hvor længe vi skal leve med, at en date eller sexaftale er unødvendig, siger Jeppe Hald og uddyber:
- Det nytter ikke noget, at vi i sidste ende er rigtig gode samfundsborgere, hvis vi bukker under og kommer ud på den anden side af corona med rigtig dårlig trivsel. Der er mange, der risikerer at blive isolerede og ensomme. Så det er en balancegang, hvor man også er nødt til at tilgodese sine egne sociale og seksuelle behov.
'Som ungt menneske er du dybt optaget af at have sex'
Han bakkes op af Henrik Høgh-Olesen, der er professor i social- og personlighedspsykologi ved Aarhus Universitet. Han har blandt andet beskæftiget sig med evolutionær psykologi og skrevet om menneskelig seksualitet og moral.
- Som ungt menneske er du dybt optaget af at have sex. Er man ung og uden partner, så er man opsat på at få det. Derfor er det allermest irriterende for de unge, at der ikke er nogen fester, og at man ikke må være sammen lige nu, forklarer han.
- Jeg synes ikke, man skal sætte livet i stå, men man skal være forsigtig og lade sig teste ofte. Man har både et ansvar for sig selv og sine drifter, men man har også et ansvar for at passe på de svage i vores samfund.
Henrik Høgh-Olesen kalder det et paradoks, at vi i øjeblikket bliver opfordret til at lade være med "alt det, der er naturligt for os – og især for unge mennesker".
- Vi vælger ikke, at nu bliver vi seksuelt begærlige, men vi kan vælge, hvad vi gør med den begærlighed, vi alle oplever, siger han og understreger det individuelle ansvar:
- Det må være op til den enkelte at finde vej i moralens labyrint. Men man skal være klar over den risiko, man løber, når man er sammen med andre – uanset hvordan det foregår.
Corona har ramt os lige midt i dating- og sexlivet
Jeppe Hald fra Sex & Samfund maner også til forsigtighed, uanset hvordan man har tænkt sig at gribe coronaisolationen an.
- Det er og bliver dog det vigtigste våben mod corona at begrænse mængden af kontakter, og derfor bør man også begrænse mængden af personer, man går på date eller har sex med.
Han mener dog også, at coronanedlukningen især rammer de unges sociale og seksuelle liv hårdt.
- Hvis man er ung og ikke deler husstand med nogen, eller man er single og på udkig efter en ny partner, så er det nok ekstra hårdt lige nu. Corona har ramt os lige midt i dating- og sexlivet, og det har varet ved længe nu, siger Jeppe Hald – og gentager i samme åndedrag Søren Brostrøms nu så berømte pointe:
- Sex er både godt og sundt. Det er ofte et parameter på trivsel. Har man en god trivsel generelt, har man som regel også et sexliv, der fungerer. Har man derimod et fravær af sex, kan det nogle gange være et tegn på en mere generel mistrivsel.
Men hvad gør man så, når man befinder sig midt i det andet corona-lockdown og gerne vil være ansvarlig, men måske samtidig er ved at gå til i liderlighed? Eller bare gerne vil på en uskyldig date med en ny flamme?
Jo, det findes der faktisk råd for, hvis du spørger Jeppe Hald:
Gode råd til dating og sex under corona
- •
Sex-fri gåturs-date med afstand: - Gå på en sexfri date, hvor I for eksempel går en tur og holder afstand og spritter af. Så synes jeg godt, man kan ses til en kop kaffe. På den måde kan man måske holde sit datingliv i gang. Man kunne eventuelt starte sin date i køen til en quicktest og så se, hvad man har lyst til, når man begge to har fået et negativt svar. Det ville jo så også leve op til myndighedernes ønske om, at så mange som muligt bliver testet.
- •
Online-dating og webcam-sex: - Online-dating og sexting (udveksling af beskeder med seksuelt indhold) kan være en god løsning. Man kan sagtens skrive med folk på Tinder eller have sex på webcam med folk, man har tillid til. Det giver dog ikke den samme grad af tilfredsstillelse, når man ikke har hudkontakt, ikke kan kysse og ikke kan mærke den andens krop.
- •
Tilfredsstil dig selv: - For manges vedkommende kan det være en løsning at finde klør fem eller noget sexlegetøj frem og så se, hvad der er på de forskellige pornosites.
- •
Find en corona-bolleven: - Hvis man virkelig har et stort behov, kan en nødstrategi være at finde en sexpartner, hvor I bliver enige om, at I kun ser hinanden og passer på hinanden. Man kan også være i det samme rum med afstand og onanere sammen. Hvis man er lidt kreativ, kan man godt have nogle seksuelle oplevelser, som ikke indebærer alt for stor smitterisiko. Jo tættere I er, og jo længere tid I er sammen, jo større risiko er der – sådan er det.
Sundhedsstyrelsen har ikke ønsket at medvirke i denne artikel, men henviser til corona-sexrådene på deres hjemmeside: Dem kan du se her.