Den 26. august i år træder Sofie Linde ind på scenen i Operaen i København som vært for Zulu Comedy Galla.
Foran hende sidder nogle af landets største stjerner - komikere, skuespillere, musikere. De forventede et godt grin og god stemning. Det fik de da også.
Men de fik også en vært med en anden dagsorden. Sofie Linde, der ellers var mest kendt som vært på X Factor og andre underholdningsprogrammer, ville sætte gang i debatten om uligheden mellem mænd og kvinder.
Efter en åbning fyldt med store grin og klapsalver kom showet til den traditionelle værtstale. Da hun fortæller, at hun kun er den anden kvindelige vært i Zulu Comedy Gallas 14 år lange historier, begynder publikum at klappe.
- Jeg vidste godt, der ville komme en klapsalve, hvilket jeg jo synes er skørt i sig selv. I virkeligheden burde der sidde kvinder og buhe. Og så var der anslaget og præmissen for, hvad det nu skulle handle om, siger Sofie Linde i DR’s podcast Genstart.
Herefter afslører Sofie Linde, at hun er gravid ved at løfte op i kjolen og vise maven frem. Hun taler om ulige løn mellem kønnene, inden hun slutter af med at tale om sexisme.
Det gør hun blandt andet ved at fortælle om en episode for 12 år siden, der skulle vise sig at ændre danskernes billede af hende for altid.
- Jeg var lige startet i Danmarks Radio. Vi skulle til julefrokost, og jeg havde glædet mig. Så kommer der en store tv-kanon, tager fat i min arm og siger, hvis ikke du går med ud og sutter min pik, så fucking ødelægger jeg din karriere, så ødelægger jeg dig.
Hvem er han?
På scenen bliver hun mødt af klapsalver, og publikum rejser sig op. Men Sofie Linde lægger også mærke til, at nogle af komikerne og andre i publikum sidder med armene over kors.
Efter showet satte hun sig glad ud i bilen sammen med sin mand og Jacob Riising, som hun havde i øresneglen under showet.
- Der sagde Jacob, ”det kommer til at eksplodere med din graviditet. Det er jo det, de vil tale om”, husker Sofie Linde.
Da hun vågner næste dag, er mobilen fyldt med ubesvarede opkald fra hendes manager. Pressen vil først og fremmest vide, hvem den store tv-kanon er.
Men der bliver blandt andet også sået tvivl om Sofie Lindes troværdighed i forhold til hendes pointer om ligeløn. Hendes tale er på det her tidspunkt ikke ude i sin helhed, da showet først sendes på tv 12 dage senere.
Det er derfor kun de knap 400 tilskuere, der har hørt talen i sin fulde længe. Så kritikken bygger kun på enkelte citater og brudstykker fra talen, som offentligheden har hørt.
Fokus på bolden
Sofie Linde og manageren lægger en strategi.
- Det var drømmescenariet, for vi ville jo gerne skabe debat. Det måtte vi prøve på, men vi skulle også sørge for, at den løb i den rigtige retning, så det ikke kom til at handle om mig. Fokus på bolden – ulighed mellem mænd og kvinder.
Tv-værten var klar, men der gik ikke længe, før hun følte, at hun blev skudt ting i skoene.
- Jeg havde totalt lyst til at slå tilbage. Alt i mig skreg på at slå tilbage. Men nu er jeg så taknemmelig over, at jeg ikke gjorde det, siger Sofie Linde.
Hun har gjort det helt klart fra start, at hun ikke kommer til at nævne navnet på den store tv-kanon, men nogle medier forsøger alligevel at finde frem til ham.
Kollegaer, som hun arbejdede sammen med for 12 år siden, bliver opsøgt og spurgt om, hvem han er. Andre får af journalister at vide, at de ved, at det er dem, der er den store tv-kanon, at de skriver en artikel om det, og hvad de siger til det.
- Ikke nok med, at jeg får tæsk i pressen, føler jeg det, som at jeg også skal undskylde over for kammerater og tidligere kollegaer. Jeg synes, det var så vildt at opleve, hvordan det handlede om at jorde mig. Jeg oplevede det som benhårdt, fortæller Sofie Linde.
En hård start
Da Sofie Linde ikke får særlig mange henvendelser om selve sagen, udtaler hun sig egentlig ikke så meget i medierne.
Men efter showet begynder hun at få opkald fra alt fra Kvinfo, der siger, at de støtter hende, til kvindelige advokater, der ringer og siger, at det her godt kan blive vildt.
- De siger, ”vi har set det før, og du skal bare vide, at vi gerne vil hjælpe dig.” Det begynder at gå op for mig, at det her er større end som så, men at jeg også har en masse, der gerne vil mig, siger hun.
På trods af støtten er hun ved at få nok. Hun føler, at folk vil misforstå hende og tænke, at hun bare er ude efter opmærksomhed og en gratis tur i mediemøllen.
Tv-værten Adam Holm siger, at han finder hende opmærksomhedskrævende, og at han frygter, at hun gjorde mere skade end gavn for MeToo-sagen.
På den anden side er komikeren Uffe Holm skuffet over Zulu Comedy Galla, da han havde forventet flere jokes end debat om køn.
Da Aftenshowet på DR1 ringer og vil have Sofie Linde med sammen med Uffe Holm, får hun nok.
- Jeg var rasende. Jeg kan huske, at jeg sidder og råber, tårerne står ud af øjnene på mig. Hvad fanden skal han der? Hvorfor tror de, at jeg vil ind og høre på, at han synes, at jeg er en idiot? Hvad fanden skulle mit incitament være til det? Jeg var fuldstændig opkørt.
Samme aften har hun sagt ja til at være med i Debatten på DR2 med Clement Kjersgaard. Hun bestemmer sig for, at det bliver sidste gang, at hun udtaler sig.
- Jeg tænker, nu laver vi den her debat, og så lukker jeg. Jeg gider ikke mere. Der er jo ingen, der tager mig i hånden. Ingen der hjælper mig, siger hun.
Hovedet op, benene ned
Da hun kommer ind til studiet, får hun at vide, at hun skyder debatten i gang med Pia Kjærsgaard, der er en af dem, som hverken synes, at der er et problem med sexisme i Danmark og heller ikke mener, at et comedyshow var den rette scene til Sofie Lindes fortælling.
- Jeg tænker - det kan jeg ikke. Jeg havde det, som om at jeg skulle besvime, siger Sofie Linde.
Da hun kommer ud fra studiet, kan hun ikke huske, hvad der er sket, eller hvad hun har sagt. Men hun har en følelse af, at det ikke gik, som hun havde håbet. Hun går ud i bilen igen og ringer grædende til sin mor og far. Hun kan ikke mere.
Da hun kommer hjem, har hun besluttet sig for, at hun ikke vil se Debatten. I stedet skal hun se en svensk krimi med manden i sofaen. Der går dog ikke længe, inden sms’erne begynder at tikke ind på mobilen.
Hendes far skriver, at hun gør det godt, det samme gør alle mulige andre, og da hun slår over på debatten, går det op for hende, at hun slet ikke var så dårlig, som hun havde troet.
- Jeg er ikke debattør. Det er faktisk meget godt gået, at jeg står med hovedet op og benene ned i det selskab og er med i den debat, siger Sofie Linde.
Her kan du se Sofie Linde og Pia Kjærsgaard i Debatten:
Og herefter begynder stemningen at vende. Både i debatten om sexisme og hos hende.
Vendepunktet bliver for alvor, da seks kvinder fra TV 2 tager initiativ til en underskriftindsamling til støtte for Sofie Linde, som ender på forsiden af Politiken. De skriver også en støtteerklæring.
- Tak fordi du havde modet til at tale højt. Vi har set med fra sidelinjen længe nok. Nu taler vi sammen med dig, skrev de blandt andet.
Selvom det er flere måneder siden, kan Sofie Linde ikke undgå at blive rørt, når hun taler om øjeblikket, hvor hun ser forsiden af Politiken.
- Jeg var ikke alene. Rent personligt var det første gang, at jeg så sort på hvidt og følte, at de havde taget mig i hånden. Det betyder så meget, at jeg ikke kan lade være med at blive rørt, når jeg taler om det, fordi oppe i hovedet var jeg færdig. Selvom jeg godt vidste, at jeg ikke var alene, så følte jeg mig det, siger hun.
Hovederne ruller
Flere hundrede kvinder i mediebranchen underskriver støtteerklæringen til Sofie Linde. På en uge vokser det til 1.600. Herefter får MeToo-bølgen for alvor fart på.
Underskriftindsamlingerne breder sig til andre brancher. Alt fra arkitekter til læger har oplevet sexisme, men det er især, da debatten rammer Christiansborg, at der sker noget.
Det første hoved, der ruller er Morten Østergaards. Han træder af som politiske leder for Radikale Venstre, efter et mildest talt dramatisk forløb.
Ifølge Sofie Linde skete der for alvor et skred, da der blev trykket på det, som hun kalder en ”hykler-knap”.
- Da mediecheferne sagde, at sexisme ikke fandtes, så kom der et brev med en masse kvinder i mediebranchen, der understregede, at det findes. Der blev helt klart trykket på en hykler-knap. Du kan også trykke på en hykler-knap, når du i en og samme sætning erkender, at du har krænket i 30 år og gerne vil gå forrest for at få det til livs.
Her henviser hun til Frank Jensen, der stoppede både som overborgmester i København og næstformand i Socialdemokratiet, efter at hans partikollega Maria Gudme stod frem og fortalte, at han havde krænket hende tilbage i 2012. Én sag der har ført til initiativet #enblandtos.
MeToo-debatten har dog også ført til en debat om retssikkerhed for mænd i sådanne sager. For hvad hvis kvinderne lyver?
Ifølge Sofie Linde er løgn det store spørgsmål i et retssamfund generelt, hvorfor pilen kan pege begge veje. Hun tror dog ikke på, at kvinderne, der er stået frem, lyver.
- Jeg køber ikke det argument. Hvorfor skulle man gøre det? Jeg tror ikke på, at der er nogle, der gør det for at fælde andre. Det havde været meget lettere at lade være. Det havde været det letteste at lade være.
Hvorfor først nu?
Når Sofie Linde ser tilbage på tiden siden sin tale ved Zulu Comedy Galla, lægger hun ikke skjul på, at det til tider nærmest har været for meget.
Men hun mener også, at det har ført til en form for selvransagelse for kvinder.
- For ingen af os kan finde ud af at svare på, hvorfor vi ikke har gjort noget tidligere og sagt fra. Hvorfor kan vi alle sammen fortælle de her historier? Det er faktisk lidt af en mavepuster.
Hun mener i bund og grund, at det er pinligt. Hun er pinlig over, at hun har oplevet og set ting ske uden at gøre noget ved det.
- Tænk sig, at vi først taler om det her i 2020. Det her handler stadigvæk om, om vi kvinder har retten til selv at bestemme, hvad vi synes er sjovt og ikke sjovt. Har vi kvinder retten til at sige fra, hvis der er nogen, der behandler os uretfærdigt, siger hun.
Selvom det var hende, der satte gang i det, der skulle vise sig at være et sneskred i debatten om sexisme, mener hun ikke, at det havde noget med hende at gøre.
- Der er jo ingen manual til, hvordan man gør tingene, men jeg tror, at én ting står tydeligt for rigtig mange. Hvis vi er mange, så rykker det. Hvis man mener, at man har set noget, som ikke er fair, så har man en forpligtelse til at gøre noget ved det og bruge sin stemme.
- Det kan godt betale sig at gøre noget ved det. Det kan godt betale sig at ødelægge den gode stemning.