OBS! Læs i bunden af artiklen for den seneste udvikling i sagen.
I øjeblikket kan man købe en kopi af Arne Jacobsens berømte stol "Ægget" for cirka 7.000 kroner i stedet for 40.000 kroner, som originalen koster.
Men den tid er snart forbi, for den britiske regering strammer nu lovgivningen, så man først må kopiere møbler 70 år efter designerens død, hvilket svarer til lovgivningen i Danmark.
Det betyder eksempelvis, at Arne Jacobsens design først må kopieres igen om 30 år.
Originaler er for dyre
- Produkterne bliver næsten ubetalelige for den gennemsnitlige forbruger, siger Bob Brinklow, der er direktør for Voga.com, en af de største kopi-virksomheder på nettet, som mange danskere benytter sig af.
- Det kan potentielt blive enden for nogle virksomheder, siger Bob Brinklow.
Allerede fra oktober må billige kopier af populære Hans J. Wegner- og Arne Jacobsen-møbler ikke længere sælges.
Bedre beskyttelse af design end medicin
- Hvis du ser på prisen af det originale produkt, så bliver den uoverkommelig, siger Brinklow.
Og generelt forstår Bob Brinklow ikke, hvorfor møbeldesign skal beskyttes 70 år efter designerens død.
- Det er for lang tid. Det er mere end en menneskealder, og det er syv gange så lang tid som det samme princip inden for medicinindustrien. Hvorfor skal det være sådan med møbler, spørger Bob Brinklow.
Branchen: Kopierne har stjålet omsætning fra originalen
Men i den danske brancheforening Møbel og Interiør er man glade for, at briterne nu har strammet ophavsretten.
Direktør Keld Korsager har i flere år forsøgt at sætte en stopper for salget af billige engelske kopimøbler til Danmark.
- Det er meget lykkeligt, at man ikke må sælge kopier af klassisk dansk design. Jeg synes det er dybt kritisabelt, at man skal nasse på andres forretningside. De har stjålet omsætning fra originalen, siger Keld Korsager.
Stramning kan give lyst til lave nyt design
Lovstramningen er vigtig for den danske møbelbranche, mener Keld Korsager:
- Det vil jo i hvert fald nok give originalproducenterne lyst til investere i nyt design vel vidende, at det ikke blot kan plagieres.
Opdateret den 6. december 2013. I august måned 2013 kunne Radioavisen på P1 fortælle, at den britiske regering tøvede med at indføre den nye lov, og at det først ville ske efter en længere overgangsperiode, der endnu ikke var fastsat. Det betyder, at det altså stadig er muligt at købe billige kopier af danske designmøbler fra England.