Skuespilleren Lisbeth Movin er død, 94 år. Hendes svigersøn, Benny Fjeldsøe, oplyser til B.T., at hun døde mandag på sygehuset i Hillerød.
Lisbeth Movins status i dansk film vil for altid være knyttet til én bestemt rolle: I 1943 spillede hun den unge og underkuede præstefrue, der endte livet som heks, i Carl Th. Dreyers banebrydende mesterværk "Vredens dag".
Det var hendes femte spillefilm på en liste, der i alt kom til at omfatte 32 og sluttede med Oscar-vinderen "Babettes gæstebud".
Efter gennembruddet i "Vredens dag" havde hun også markante roller i film som "De røde enge" og "Støt står den danske sømand".
Instruerede film sammen med sin mand
Hun blev i 1945 gift med den store instruktør Lau Lauritzen, som hun fik tre børn med, og det betød, at hun i lange perioder nedprioriterede sin karriere.
Desuden aflastede hun indimellem sin syge mand bag kameraet og hjalp ham med at instruere nogle af hans senere film, bl.a. "Rikki og mændene".
I 1969 instruerede parret komedien "Mig og min lillebror og Bølle" med ét af deres tre børn, Lone Lau, på rollelisten.
- Lisbeth Movin havde muligheder i sig til at blive en stor tragedienne både på film og teater. Men hun brød af, fik mand og børn. Det var synd for både teatret og filmen, sagde Carl Th. Dreyer i et interview med Politiken i 1964.
Fire år som byrådsmedlem
Hun havde dog også nået at optræde i Morten Korch-film, og senere dukkede hun op på lærredet med flere års mellemrum.
Det skete bl.a. i "Den røde kappe", "Farlige kys" og "Babettes gæstebud", hvor Lisbeth Movin blev genforenet med sin kammerat fra Det Kongelige Teaters elevskole, Preben Lerdoff-Rye.
Efter elevtiden fik hun flere roller på nationalscenen, ligesom hun kunne ses på Det Ny Teater og mange år senere - efter sin mands død i 1977 - på Hvidovre Teater.
Lisbeth Movin sad i fire år som konservativt medlem af byrådet i Hørsholm Kommune.