De første gange, Mick Øgendahl talte om det, kunne han mærke, at publikum blev meget stille.
De grinte ikke, når komikeren fortalte om dengang, hvor han efter en periode med alt for meget fart på fik stress og selv bad om at blive indlagt på psykiatrisk afdeling.
Men efter at han har lavet over 30 generalprøver på sit nye show ’Fest’, er Mick Øgendahl nu blevet i stand til at tale om – og få publikum til at grine af - dengang han knækkede.
Det er tre år siden nu.
Den nu 43-årige komiker var i gang med optagelser til komedieserien ’Tomgang’, som han selv havde skrevet, spillede hovedrollen i og instruerede. Han var inde i alle detaljer af produktionen og engagerede sig i alt fra grafik til kameragange.
- Jeg slap ikke noget. Jeg var her, der og alle vegne, siger han.
- Måske var det indirekte et forsøg på at prøve at blive taget alvorligt, at jeg skulle have alle de roller.
Blandede virkelighed sammen med fiktion
Men det viste sig at være for stor en mundfuld – selv for Mick Øgendahl, der er vant til at arbejde på mange projekter på samme tid og skrive på et projekt, mens han optræder hver aften med et andet.
Det resulterede i, at han ikke kunne skelne mellem virkelighed og fiktion, fortæller han.
- I tv-serien spillede jeg Mathias, som er forelsket i en pige, der hedder Mie, og så søgte min hjerne derhen, fordi det var et rart sted at være. Jeg følte, at jeg var forelsket i en pige, der ikke eksisterede. Det ene øjeblik tænkte jeg ’nej, hvor er hun dejlig’, det næste øjeblik tænkte jeg ’nej, hun eksisterer jo ikke’. Det hele blev blandet sammen.
Andet varsel kom til et forproduktionsmøde, hvor Mick Øgendahl blev stillet en masse spørgsmål, som han selv mente, han svarede rigtig fint på. Men så trak hans producent ham til side, og spurgte, om han var okay.
- De spørger om noget i øst, og du svarer i vest, sagde producenten, men det mente Mick Øgendahl nu ikke, at han gjorde.
- Jeg syntes selvfølgelig, det var ham, der var tosset, for det var jo ikke mig, der var noget galt med, siger Mick Øgendahl, der på det tidspunkt ”ikke rigtig havde sovet i tre måneder”.
"Nu er der altså noget helt galt"
Men det var først, da han en dag i foråret 2013 skulle aflevere sin bil til sin far og ikke kunne finde ud af, hvordan den fungerede, selvom han har siddet i den ”en milliard gange før”. Det var der, nødvendigheden af at gøre noget gik op for ham.
- Der kunne jeg godt mærke, at nu er der altså noget helt galt. Så jeg bad min kollega om at køre mig af sted (til psykiatrisk afdeling, red.).
Han var indlagt i under en uge, og det var rigeligt til at give den travle komiker en påmindelse om at passe på sig selv. Oplevelsen har fået Mick Øgendahl til at "stoppe op" og værdsætte det, han har.
Komedie er tragedie plus tid
Derfor handler det nye show blandt andet om ytringsfrihed, som vi har i Danmark, og som vi ifølge Mick Øgendahl bør værdsætte ved at tænke over, hvad vi bruger den til. Og derfor handler det også om, at Mick Øgendahl selv skal værdsatte det, han har.
- Jeg prøver at have en fest med at være der, hvor jeg er, og være glad for det, jeg har.
Og så bruger Mick Øgendahl også en helt sektion af showet på humoristisk at gennemgå, hvad der skete dengang i 2013.
I begyndelsen var det svært at lave sjov med, men nu har han talt sig varm. I showet fortæller han for eksempel om dengang, en sygeplejerske kom ind til ham på psykiatrisk afdeling og spurgte, om han havde overvejet selvmord, hvortil han svarede nej. ’Nå okay, super’, sagde hun og gik igen.
- Det er jo et hampert spørgsmål at få, fordi man jo har tre børn derhjemme. Men det var slet ikke der, jeg var. Jeg var bare knækket. Det var ikke fordi, at det var sjovt at få sådan et spørgsmål, men nu kan jeg i hvert fald se det komiske i situationen og bruge det til noget progressivt fremadrettet, siger Mick Øgendahl og henviser til det gamle mundheld om, at komedie er tragedie plus tid.
Nu handler det kun om showet
Har det en terapeutisk virkning for dig at tale om den her episode i dit show?
- Ja, det har det haft. Hvis man skal være helt kynisk, betaler folk penge for at se mig, der behandler mig selv.
I løbet af de kommende knap otte måneder skal Mick Øgendahl optræde med sit show hele 122 gange over hele landet. Han er meget bevidst om at passe på sig selv for at undgå stress.
- Jeg har for eksempel en idé til en spillefilm, som jeg har skrevet ned i noteform og smidt i en mappe på computeren, som jeg først må åbne igen, når jeg er færdig med turnéen. Og den mappe havde jeg nok dobbeltklikket på lidt før, hvis det ikke var for alt det her, siger han.
- Nu koncentrerer jeg mig om showet og ikke andet.
Mick Øgendahl
- •
Stand-up-komiker, skuespiller og manuskriptforfatter.
- •
43 år, født i Silkeborg, opvokset på Østfalster.
- •
Søgte i 1993 ind på Statens Teaterskole men kom ikke ind og kastede sig over standuppen i stedet.
- •
Optrådte i 1999 i DR’s satireserie Intermezzo sammen med Anders Matthesen. I 2000 lavede han sit første onemanshow ’Micktrix’. ’Mick Øgendahls FEST’ er hans sjette show.
- •
Var i 2007 med til at skrive spillefilmen ’Blå Mænd’, som han selv spillede med i. Filmen fik ikke så gode anmeldelser, men blev den næstmest sete film i biograferne det år.
- •
Har lagt stemme til flere tegnefilm, blandt andet til zebraen Marty i ’Madagascar’ og pungrotten Crach i ’Ice Age’ 2 og 3.
- •
Står også bag det prisvindende sketchshow ’Tak for i aften’ (sammen med Rune Klan) og komedieserien ’Tomgang’.
- •
Fik i 2012 en Zulu Award som årets komiker.
- •
Bor i Greve med sin kone og deres tre børn.
’Mick Øgendahls fest’ havde premiere på Falster 15. september og tager frem mod slutningen af april 2017 på turné i hele landet.