Sara Bro fik et 'kæmpe chok', da telefonen ringede: Havde to uger til at forberede sig til at være Monopolet-vært

Efter Mads Steffensens 17 år som vært på det folkekære radioprogram tog Sara Bro lørdag over for første gang.

(Foto: © Emma Ishøy, (c) DR)

- Du lytter til 'Sara og Monopolet' på P4.

Ja, sådan lød det populære radioprogram 'Monopolet' i morges, da det blev sendt med en ny vært for første gang nogensinde.

Lillejuleaften gik Sara Bro på Nørrebrogade på vej hjem, da telefonen pludselig ringede: "Vil du være den nye vært på monopolet?", lød det i den anden ende af røret.

- Det var et kæmpe chok, fortæller radioværten, der også lige skulle have lidt tid til at overveje det.

Men 2. juledag, efter at hun i tre dage ikke måtte sige noget til nogen om det store skift, kom det på plads. Sara Bro skulle overtage Mads Steffensens folkekære P4-program og dermed blive den nye tovholder på radioprogrammet.

Hvad kan vi forvente?

'Mads og Monopolet' har næsten siden programmets start tiltrukket tonsvis af lyttere. Da programmet skiftede kanal fra P3 til P4 rundede det en million lyttere, og de mange par ører skal altså nu lytte til en ny vært. Og det bliver selvfølgelig noget, de skal vænne sig til, siger Sara Bro.

- Ligegyldigt hvem der var blevet vært, så vil det selvfølgelig blive noget andet. Det er jo en stor forandring for de faste lyttere - det kommer man ikke udenom. Men jeg vil gøre det med så meget respekt, jeg kan.

Programmet 'Hjerteflimmer' genopstod sidste år efter 14 års pause som podcast med titlen 'Hjerteflimmer for voksne'. Og netop det projekt stod Sara Bro fast på, at hun ville fortsætte med, selvom hun overtog værtsrollen på monopolet. (Foto: © Emma Ishøy, (c) DR)

Sara Bro er kendt for at være en kvinde, der ikke er bange for at stikke næsen frem og gå sine egne veje. Det gjorde hun blandt andet i sin deltagelse i underholdningsprogrammet 'Vild med dans', da hun valgte at bære brugte kjoler fra tidligere programmer i stedet for at få syet en ny. Med det in mente så erkender hun da også selv, at det måske bliver svært at holde sig tilbage, når dilemmaerne kommer på bordet.

- Jeg får selvfølgelig svært ved ikke at skulle blande mig i dilemmaerne, men nu må vi se - jeg ved jo ikke, hvordan det hele bliver endnu, siger Sara Bro, der dog garanterer, at det ikke er brugte t-shirts, der bliver delt ud til lytterne med det bedste dilemma.

Men hvis man er fast lytter og stor fan af programmet, skal man ikke være bange for, at det bliver lavet helt om. Det er i hvert fald vigtigt for Sara Bro.

- Jeg kommer ikke og sparker døren ind og laver programmet helt om. Det er meget følsomt bare det, at der kommer et skift i værten på et program, der har eksisteret så længe. Jeg har bestemt tænkt mig at følge programmets dna, siger hun.

Den erfarne Monopol-deltager Søren Pind har dog allerede været ude og sige, at han ikke ønsker at være med, og det respekterer Sara Bro fuldt ud.

Sara Bro har haft travlt de sidste par måneder med 'Vild med dans' og hendes andre projekter ved siden af. Men hun kan godt lide at have travlt, og nu glæder hun sig bare til at starte 'Sara og Monopolet' op. (Foto: © Emma Ishøy, (c) DR)

'Det er ikke noget, man gør, for at lave det i tre måneder'

Det første program er dog med en kendt gæst, nemlig Søren Rasted. Udover ham kan man høre to nye gæster, tidligere statsminister Lars Løkke Rasmussen og TV2-vært Cecilie Beck i radioprogrammet, der blev sendt tidligere i dag.

Sara Bro har brugt de sidste par dage begravet i brevkassens mail for at læse alle dilemmaerne og udvælge dem til årets første udsendelse.

- Jeg læser dem alle sammen, og jeg synes, jeg har en rigtig god mavefornemmelse for, hvad der er vigtigt og spændende, og hvad der bliver interessant at tale om i panelet og høre om for lytterne.

Hun er overvældet over, hvor mange vigtige dilemmaer, folk sender ind, og hun peger på, at det er tydeligt, at der er en grund til, at programmet har eksisteret i så mange år.

- Folk er hudløst ærlige i de dilemmaer, de sender - og der er mange af dem. Det er en ære at være så tæt forbundet med lytterne, siger radioværten og til spørgsmålet om, om hun har planer om at føre det videre i mange år, er svaret: "Ja, selvfølgelig."

- Det er jo ligesom sådan en stafet, der bliver givet videre. Selvfølgelig vil jeg meget gerne lave det i mange år. Jeg ved ikke, hvordan andre ville have det, men for mig er det ikke bare noget, man siger ja til for at lave i tre måneder.

Sara Bro har selv siddet med i Monopolet et par gange, og for mange år siden sendte hun endda et dilemma ind til 'Mads og Monopolet', der handlede om kærlighed. (Foto: © Emil Helms, Ritzau Scanpix)

Erfaring med brevkasser

Når man ser på Sara Bros cv, vil man opdage, at hun i forvejen har stor erfaring indenfor brevkasseprogrammer.

Hver mandag i 2006-2007 bød Sara Bro og et kærlighedspanel velkommen til tv-brevkassen 'Hjerteflimmer'. Unge mennesker sendte en video ind med deres kærlighedsdilemmaer. Her sad de i panelet og snakkede om unge menneskers små og store kærlighedsproblemer og gav dem gode råd med på vejen.

"Jeg er bange for, at min kæreste er mig utro, når han er til fest uden mig", "Jeg ved ikke, hvordan jeg får sagt til ham, at jeg bare gerne vil være venner og ikke kærester", og "Jeg er vild med en fyr, og han har en kæreste, men jeg vil ikke være sammen med ham, fordi det synes jeg er forkert" er blot nogle af de dilemmaer, som kærlighedspanelet har skullet tage stilling til i programmet.

Se eller gense Sara Bro og panelet i 'Hjerteflimmer'.

Sara Bro var også vært sammen med Adam Duvå Hall på 'Formiddag på P3, hvor de havde et fast indslag, de kaldte 'Verdens største brevkasse', hvor de forsøgte at svare på lytteres spørgsmål om alt mellem himmel og jord, mens hun også har været vært på 'Tværs' på P3.

Og tiden som radiovært på P3, hvor hun skulle forholde sig til livets store og små spørgsmål, føler hun, er lidt det samme som det, hun går ind til med 'Monopolet'.

- Jeg har en masse erfaringer, jeg kan trække på. Og mange af de lyttere, der er, har måske lyttet til DR i mange år og er vant til en særlig humor, tone og oprigtighed, som jeg føler, jeg kender rigtig godt, siger radioværten, der samtidig lægger vægt på, at hun går ind til opgaven med stor ydmyghed.

Sara Bro fortæller, at der selvfølgelig ligger meget ærefrygt i at overtage programmet fra sin gode ven og kollega Mads Steffensen. Men med det sagt, kan hun mærke, at det er det helt rigtige for hende. (Foto: © PETER HAUERBACH, (c) Ritzau Scanpix)

To ugers forberedelse

Men selvom Sara Bro har stor erfaring fra 'Hjerteflimmer', 'Verdens største brevkasse' og 'Tværs', så har der været rigeligt at se til den sidste tid. Præcis to uger havde hun til at forberede sig på at byde 'Monopolet' og lytterne velkommen til 2021's første udgave af 'Sara og Monopolet'.

Sara Bro har forsøgt at rydde kalenderen så meget som muligt for at have tid til at sætte sig ind i programmet. Hun har måttet aflyse nogle ting mellem jul og nytår med begrundelsen, at hun havde fået noget andet arbejde.

- Det virker jo total utjekket at aflyse ting med så kort varsel - og særligt med en undskyldning om, at jeg var i gang med noget nyt arbejde, jeg jo ikke kunne sige noget om - det lyder jo åndssvagt. Men da nyheden var ude den 30. december, så kunne folk jo sagtens forstå det.

Men trods aflyste aftaler har Sara Bro glædet sig meget til at starte. Særligt fordi, hun synes, den slags programmer er vigtige at lave.

- Det er jo et fantastisk program. Vi snakker sammen om, hvordan vi opfører os overfor hinanden, så vi forhåbentlig sammen kan føle, at vi er okay, fordi vi kan spejle os i de dilemmaer, der bliver sat op, siger Sara Bro, som håber, at programmet også er med til at bryde nogle tabuer, der er i samfundet.

Lyt til 'Sara og Monopolet' her: