- On the count of three. Take three steps back. One two three. Step back. One two. Step back. Please.
Pearl Jams forsanger Eddie Vedder har opdaget, hvad der er sket. Musikken er stoppet, og han forsøger desperat at få folk til at gå tilbage, så trykket på den forreste del af publikum bliver mindre.
Men det er for sent. På det tidspunkt er det 20 minutter siden, en gruppe på omkring 40 mennesker er væltet foran Orange Scene på Roskilde Festival i år 2000.
- De, der stod forrest, var dem, der elskede musik og elskede livet. Alle ni mennesker, siger Tor Nygård Kolding til P1 eftermiddag, der fortæller om hans nye dokumentarfilm om ulykken.
Hul i publikum
- Det var det band, vi alle havde ventet på. Pearl Jam på Roskilde. Det kunne ikke være bedre.
Men allerede da Tor Nygård Kolding og kammeraterne nåede frem til Orange Scene, kunne de godt mærke, at der var rigtig, rigtig mange mennesker.
Også for mange, skulle det vise sig.
- Jeg er ikke helt sikker på, hvad det skete, men jeg har kunnet læse fra andres vidneudsagn, at der kommer en stor bølge gennem publikum, og jeg falder i hvert fald – sammen med rigtig mange andre. Vi får ligesom skabt det her hul i publikum, hvor vi ligger og er faldet, og er faktisk ude af stand til at komme op igen.
Han betegner sig selv som en rutineret Roskilde-gænger, der tidligere havde prøvet at falde foran Orange scene.
- Jeg var faktisk ikke så nervøs for det til at starte med.
Men det begynder hurtigt at gå op for de omkring 40 mennesker i bunken, at de er i en meget farlig situation.
Rejste sig oven på de andre
- På et tidspunkt ligger jeg rigtig dybt i denne her bunke, med en masse folk oven på mig. Og under mig ligger en, som er stort set livløs. På det tidspunkt der begynder man at få tanken om bare at ligge sig ned og sove – og falde i søvn. Det ville egentlig være ret nemt, fortæller Tor Nygård Kolding, der alligevel får rejst sig op.
Dog ikke uden, at det måske havde konsekvenser for andre i bunken.
- Med en kraft, som jeg ikke selv ved hvor kom fra, får jeg rejst mig op – og kommer længere op i bunken. Og det kan selvfølgelig ikke have været særlig rart for ham der lå under mig. Det siger sig selv.
Frygtede folks reaktion
Først efter 20 minutter stopper musikken, og Eddie Vedder begynder sin messen: ”One two three, one two three. Step back”.
- Helt ærligt. Jeg var faktisk i tvivl om, hvad folk ville synes om mig som menneske, hvis jeg fortalte hele historien.
- Jeg kan jo godt rationelt, hvis man skulle analysere det her – er det jo ikke sådan, at jeg har gjort noget forkert. Jeg handlede som et menneske, der prøver at redde sig selv. Men det er følelsen, og følelser er ikke rationelle.
”Hvorfor mig?”
Tor Nygård Kolding har ofte spurgt sig selv, hvorfor det var ham der overlevede og ikke de ni andre.
- Især når man får børn, begynder man at tænke de tanker. Hvorfor er det mig der har fået lov til at sætte børn i verden og opleve det kapitel i livet. Hvor ligger retfærdigheden i det?
Tor Nygård Kolding, der blandt andet har lavet filmen for at bearbejde ulykken, skal på Roskilde i år.
- Jeg glæder mig til at stå foran Orange Scene, siger han.
Ulykken gjorde stort indtryk på Pearl Jam, som i sangen ‘Love boat captain’ refererer til ulykken med teksten “Lost nine friends we'll never know. Two years ago today.” Når sangen fremføres ændres antallet af år, så det passer med tiden siden ulykken.