Rørt modtager om kongelig pris: Den største gave vi nogensinde har modtaget

Det har været en gamechanger for organisationen ’Børn, Unge & Sorg’ at modtage Kronprinsparrets Sociale Pris i 2016.

(© DR)

- Man kan slet ikke forestille sig, hvor vildt det faktisk er at modtage sådan en pris.

Ordene kommer fra direktør i organisationen ’Børn, Unge & Sorg’ Preben Engelbrekt. Og han er stadig tydeligt rørt og stolt af prismodtagelsen.

Det er der også god grund til, for sidste års modtagelse af den sociale pris ved Kronprinsparrets Priser betød ikke blot anerkendelser og en check på 500.000 kroner.

- Det er dén største gave, vi har modtaget i hele organisationen historie, siger Preben Engelbrekt.

For organisationen, der er sat i verden for at hjælpe sorgramte danske børn og unge, har formået at drage fuld nytte af den opmærksomhed og de muligheder, der fulgte i kølvandet på prisen.

Kronprinsparrets Priser 2016 (© DR)

- Det har været én af vores store udfordringer, at folk ikke kendte til os på trods af vores 17 års eksistens, forklarer Preben Engelbrekt.

- Men der skal jeg da godt nok love for, at vi kom på landkortet efter Kronprinsparrets Priser, ler Preben Engelbrekt, der stadig er overrasket over den massive opmærksomhed, der pludseligt ramte organisationen.

Langt flere henvendelser fra børn og unge

En opmærksomhed og ikke mindst blåstempling af ’Børn, Unge & Sorg’, han som direktør særligt mærker, når han i sit arbejde med at skaffe penge til organisationen, mødes med fonde og søger offentlige midler.

- Det har været nemmere at få åbnet nogle døre, og vi har kunnet skaffe nogle flere penge.

Men mindst ligeså vigtigt er det, at organisationen er blevet kontaktet af langt flere børn og unge efter ’Børn, Unge & Sorg’ modtog prisen sidste år.

- Nu ved langt flere børn og unge i sorg, at der er et sted, hvor de kan henvende sig. Det så vi ret hurtigt i kraft af langt flere henvendelser end normalt. Vi har faktisk oplevet en stigning på 20 procent i henvendelser fra børn og unge, fortæller Preben Engelbrekt.

Men Preben Engelbrekt lægger også særligt vægt på, hvor vigtig prisen har været for ’Børn, Unge & Sorg’s unge frivillige.

- Internt har det også betydet en kæmpe anerkendelse af vores frivillige unge, som jo også selv har mistet forældre og som gør en kæmpe indsats i organisationen.

Når der ikke er en voksen

Selvom Preben Engelbrekt kalder prismodtagelsen for den største i organisationen historie, er det langt fra den største økonomiske donation.

Alligevel har pengene givet mulighed for at sætte særligt fokus på en målgruppe, de i organisation ikke tidligere vidste, hvad de skulle stille op med; Børn helt uden voksenkontakt.

- Vi er som organisation et behandlingssted, der tilbyder sorgterapi. Men terapi kan ikke stå alene i forhold til den del af målgruppen, som ikke har nogen voksne i deres liv. For når de slutter et behandlingsforløb hos os, mangler de jo stadig en voksenkontakt. Og uden en voksenkontakt kan det gå så grueligt galt, forklarer Preben Engelbrekt.

Pengene er derfor gået til udarbejdelse af en undersøgelse, interviews og samtaler med de børn og unge uden voksenkontakt, der er tilknyttet organisationen.

Undersøgelsen har blandt andet vist et behov for at oprette et sted eller kollegium, hvor unge, der har mistet, kan være sammen og derigennem hjælpe hinanden igennem eksempelvis et studieforløb.

- Målgruppen har desuden peget på, at vi skal udvide vores frivillige-koncept, så vi også har voksenfrivillige, så man kan få en fortrolig voksen, som man kan drikke en kop kaffe med. En man kan dele glæder med – men også en man kan dele tvivl om eksempelvis studievalg og problemer med.

Håbet er, at finansieringen til deres frivillige-koncept allerede bliver en realitet i løbet af 2017.