Priden er meget mere end glimmer og parade

Det vigtigste i Copenhagen Pride Week er debatten om menneskerettigheder og ikke festerne, mener festivalens forperson, Lars Henriksen.

I dag kulminerede Copenhagen Pride Week i den populære parade, hvor titusindvis af danskere mødte op for at fejre fremskridtet for LGBT-personer, som homoseksuelle, biseksuelle og transkønnede i Danmark.

Priden i København blev afholdt for første gang 1996, hvor der var tale om én dag med parade. Men nutidens Copenhagen Pride er meget mere end bare en dag med glimmer og gang i gaden. Det er en uges festival med daglige debatter og oplæg, fortæller Copenhagen Prides forperson, Lars Henriksen.

- Det væsentligste i vores festival er den menneskerettighedssamtale, som vi fører over mange, mange timer med hundredvis af mennesker og beslutningstagere, siger han.

100 arrangementer på fem dage

Rådhuspladsen i København, der i ugens løb har været omdøbt til Pride Square, har hver aften siden tirsdag været rammen om koncerter, fester og dragshows, men også et utal af telte, hvor organisationer har informeret om forskellige tiltag på LGBT-området. Og på Regnbuepladsen 100 meter derfra har der været mange daglige debatter om LGBT-personers udfordringer og rettigheder.

- Vi har arbejdet meget strategisk de seneste fire år med at øge opmærksomheden på menneskerettighedsprogrammet i Copenhagen Pride. I år har vi over 100 programpunkter på fem dage, der alle sammen tæller vigtige, stærke og alvorlige emner, siger Lars Henriksen, der er i gang med sit fjerde år som forperson for Copenhagen Pride.

- Og så fester vi også en gang imellem om aftenen, for det må man gerne, når man skal fejre, at man også har vundet nogle slag.

Politikerne har rykket sig

Copenhagen Pride er blevet mere populær gennem årene, også blandt politikerne. Men selvom de fleste politiske partier aktivt støtter op om årets Pride, frygter Lars Henriksen ikke, at festivalen er ved at blive politisk korrekt.

- Det er ikke os, der har flyttet os. Det er politikerne. Og gudskelov for det, siger han og understreger, at Danmark langt fra er i mål på LGBT-området, hvor mange stadig ikke har de samme rettigheder som alle andre.

- I samme øjeblik, man læner sig tilbage i stolen og tror, at menneskerettighederne er umistelige, så begynder stenen at rulle ned i hovedet på én.

Priden bag paraden

Radioprogrammet Orientering på P1 har hver dag i ugen op til Pride-paraden haft indslag og gæster med fra årets Copenhagen Pride med fokus på de dele af festivalen, der ellers sjældent når mediernes dagsorden.

Det hele er blevet samlet i podcastserien "Priden bag paraden", hvor du blandt andet kan høre, hvorfor mange LGBT-personer rammes af ”minoritets-stress”, hvordan tre homoseksuelle fra Uganda endte med at komme Copenhagen Pride trods afslag på visum, og hvorfor bøsser er hurtigere end heteroseksuelle til at finde sex og kærlighed gennem apps.