Ny kulturminister: Alle hovedstadens børn skal en tur med færgen til Als

Mette Bock er ny kulturminister, men hvad vil hun egentlig? DR har givet hende syv påstande om dansk kultur, som hun her forholder sig til.

Mette Bock (LA) overtog i mandags Bertel Haarders (V) kontor i Kulturministeriet. (Foto: © KELD NAVNTOFT, Scanpix)

DR skal på slankekur. Licensen skal ned, og TV 2 skal sælges.

Kulturminister Mette Bock (LA) har med regeringsgrundlaget i ryggen allerede meldt ud, i hvilken retning særligt medierne skal hen.

Men hvad mener hun egentlig om alt det andet?

Får kunstnerne for meget støtte? Skal alle 18-årige have en kulturcheck, som de får i Italien, og vil hun lave endnu en kulturkanon – eller er den en død sild?

DR Kultur har bedt Mette Bock forholde sig til disse syv påstande:

Hører ’X Factor’ hjemme på DR?

Påstand 1: ’X Factor’ og ’Prinsesser fra blokken’ hører hjemme på en kommerciel tv-kanal, og DR bør stoppe med at sende sådanne programmer.

- Politikere skal ikke detailstyre på programniveau. Men der er - som der står i regeringsgrundlaget - behov for en fokusering af DR.

- Smørret, som der ellers er meget af, er blevet smurt for tyndt ud i forhold til DR’s grundlæggende opgaver som public ser­vice-institution. Hertil kommer, at private medier kan levere rigtig meget godt indhold i dag. Indhold som DR, dengang man havde monopol, var alene om at tilbyde danskerne.

- Regeringen vil fremlægge et konkret forslag til fokusering af DR og en nedsættelse af licensen. Det er noget, der skal laves en langsigtet plan for. Jeg vil i den kommende tid drøfte opgaven med de andre partier bag medieaftalen og selvfølgelig med både DR og de private udbydere.

Skal DR kun til at sende kedeligt tv?

Påstand 2: DR skal som public service-medie kun sende dokumentarprogrammer, nyheder og kulturprogrammer – også selvom mange af dem, som betaler licens, helst vil se noget andet.

- Der er jo et kæmpe medieudbud i dag, så borgerne har talrige mulige for at hente et rigt varieret udbud fra rigtig mange udbydere.

- En institution som DR kan vælge to strategiske retninger. Man kan lægge sig så tæt op af markedet som muligt. Eller man kan differentiere sig fra markedet. Jeg ser gerne en drejning i den sidste retning.

- Kvalitet skal være nøgleordet. Uanset, om vi taler dokumentarprogrammer, børne-tv, nyheds- og debatprogrammer, dramaserier om bl.a. vores historie, diskussioner om de grundlæggende spørgsmål i menneskelivet og de aktuelle udfordringer, som verden står over for – eller om vi taler underholdning.

- Jeg er overbevist om, at danskerne efterspørger kvalitet.

Hvornår skal TV 2 sælges?

Påstand 3: TV 2 vil blive privatiseret inden 2019.

- Jeg kan love - som der står i regeringsgrundlaget - at regeringen vil påbegynde forberedelsen af salget af TV 2 i 2017, så privatiseringen kan ske, efter at den gældende medieaftale udløber med udgangen af 2018.

- Hvor lang tid selve salgsprocessen vil tage, tror jeg, man skal være meget varsom med at udtale sig om. Der ligger blandt andet en række retssager og spøger i kulissen.

Skal kunstnerne tjene deres egne penge?

Påstand 4: De danske kunstnere får for meget støtte og skal være mere selvforsørgende.

- Mange kunstnere har svært ved at leve af deres kunst. Det gælder uanset, at der i Danmark er en ganske generøs kunststøtte sammenlignet med andre lande.

- Løsningen på kunstnernes generelt vanskelige situation er ikke mere støtte, da der ikke kommer flere penge. Til gengæld vil jeg meget gerne åbne en diskussion om prioriteringen, der måske skal nytænkes.

Kulturcheck til 18-årige

Påstand 5: Danmark skal lige som Italien give en kulturcheck i fødselsdagsgave til alle 18-årige på cirka 3500 kroner, som de kan købe bøger, museumsbilletter og andre kulturgoder for.

- I dag giver vi alle unge et eksemplar af grundloven i 18 års-fødselsdagsgave. Det er en langt bedre ide.

- Så kan de på et par timer læse hele om fundamentet for hele vores samfund. Og om de frihedsrettigheder, der giver os så mange muligheder for at prioritere i vores eget liv.

Skal alle betale, så et mindretal kan se opera?

Påstand 6: Billetter til teater og opera må godt være dyrere, end de er i dag. Statsstøtten til sådanne forestillinger er for høj, og det giver ikke mening, at vi alle skal betale til det mindretal af danskere, som ser opera og som går i teater.

- Der kan være god grund til at se nærmere på støttestrukturerne på alle kulturens områder og især på, om det er de rigtige, der har gavn af den støtte, der gives.

- Jeg er desuden meget opmærksom på, om der er en rimelig fordeling af støttemidler mellem hovedstad og provins. Og så har jeg en drøm om, at alle danske skolebørn udenfor København skal på en tur til København og møde de store kulturinstitutioner: DR's Musikarium (musikalske aktiviteter for børn og unge, som DR Koncerthuset laver, red.), Det Kgl. Teater, Statens Museum for Kunst, osv.

- Omvendt skal alle hovedstadens børn på en tur over Fyn og med færgen til Als, ned i grænselandet, op langs den jyske vestkyst og måske forbi Nationalpark Thy. De skal kende deres eget land.

Endnu en kulturkanon?

Påstand 7: At lave en kanon for dansk kultur er ikke statens opgave. Jeg kommer ikke til at lancere endnu en kanon.

- Bertel Haarder lancerer den 12. december sin Danmarkskanon med de ti værdier, der har fået flest stemmer i et meget spændende forløb.

- Efter nytår vil jeg gerne udskrive en konkurrence, hvor skolelever skal 'oversætte' de ti værdier til det sprog, de unge taler og forstår. Måske bliver værdien ’andelstanken’ til ’deleøkonomi’ og ’fællesskab’ til ’netværk’ osv.

- Værdier kan udtrykkes på mange måder og i forskelligt sprog – afhængigt af, hvor gammel du er.