Skuespilleren Morten Grunwald er død, 83 år gammel efter længere tids kræftsygdom.
Han prægede dansk film og teater i seks årtier, hvor han igennem alle årene løbende indtog roller foran kameraet, på scenen, i instruktørstolen og som kunstnerisk leder.
En vidtfavnende karriere i skuespilkunstens navn, der hele vejen igennem var præget af en vekslen mellem folkekomedie og finkultur.
Målt alene på popularitet kulminerede Morten Grunwalds karriere med rollen som Benny i Olsen Banden.
-Skide godt, Egon! udbrød han igen og igen, når Egon Olsen endnu en gang havde udtænkt en plan, der på forhånd var dømt til at fejle.
Med sit hoppende chassé, iklædt ternet jakke og gule sokker var han som Benny Frandsen mellemlægget, der holdt sammen på Egon og Keld med sin evige tro på, at det hele nok skulle lykkes til sidst.
DDR jublede over Olsen Banden
De 14 film i serien, som han indspillede med Ove Sprogøe og Poul Bundgaard fra 1968 til punktummet i 1998, da banden tog sit sidste stik, bragte ham også berømmelse ud over landets grænser.
Særligt i det tidligere Østtyskland, DDR, opnåede filmene stor popularitet, men også i resten af Skandinavien og i Polen tog man den kriminelle trio til sig.
Allerede inden Olsen Banden blev en realitet, havde Morten Grunwald opnået en position som folkekær skuespiller med hovedrollen i folkekomedierne om agenten Frede, der skulle slå først og senere slappe af.
Sideløbende med indspilningen af nogle af de største succeser i dansk film formåede han samtidig at sætte sit aftryk på den danske teaterscene.
For Morten Grunwald optrådte ligeså ubesværet med et manuskript af Samuel Beckett i hånden, som når Erik Balling stod bag kameraet.
- Balling var en stor kunstner. Ligesom Beckett. For mig var der ingen forskel på at arbejde for en af de to, har han sagt i et interview med Berlingske.
Vals med folkekomedie og finkultur
De to udgjorde en konstant igennem Morten Grunwalds liv. Den britiske dramatiker med sine skuespil og Erik Balling som instruktør på filmene om Olsen Banden.
I 1970’erne stod han i spidsen for Bristol Teatret på Strøget i København, hvor der blev spillet eksperimenterende og moderne dramatik.
Hør Morten Grunwald fortælle om, hvad der drev ham som skuespiller i DR2's Deadline i 2005
Men han var ikke for fin til at trække på Olsen Bandens folkelige gennemslagskraft, da han satte Samuel Becketts ’Mens vi venter på Godot’ op på teatret med Ove Sprogøe, Poul Bundgaard og sig selv i hovedrollerne. Et skuespillerensemble, der uden problemer lokkede folk til i stimer og sørgede for, at de røde lygter lyste i billetsalget.
Morten Grunwald fortsatte med at lave film, men arbejdet med kunsten på de skrå brædder begyndte efterhånden at indtage en større og større plads i hans liv.
Han stod i spidsen for Betty Nansen Teatret i 12 år, og han var initiativtager til omdannelsen af Østre Gasværk fra gastank til et af landets største teatre.
I den store runde bygning på Østerbro skulle han igen sætte et aftryk på dansk kulturliv, der til stadighed er så dybt, at man kan snuble i det.
Morten Grunwald så potentialet i de 800 sæder, som Østre Gasværk kan rumme, og muligheden for at opføre spektakulære og storslåede produktioner.
Under hans ledelse hængte instruktøren Peter Langdal i 1986 Tommy Kenter op i det store kuppelloft i ’En Skærsommernatsdrøm’, og han fik opført den otte timer lange ’Mahabharata’ på teatret i 1988.
Leverede overskud på tocifret millionbeløb
Men det var de store musicals, han kastede sig over, der ændrede teaterlandskabet.
’Miss Saigon’, ’Atlantis’ og ikke mindst ’Les Miserables’ blev stormende succeser, og sidstnævnte leverede et overskud på et tocifret millionbeløb.
En succes og nogle tal, der var helt nye i den danske teaterverden, og som nutidens succeser står på skuldrene af.
- En blivende indsats for dansk teater, formentlig hans mest imponerende indsats, har Politikens Bettina Heltberg skrevet.
Walter Morten Grunwald blev født den 9. december 1934. Faderen var tysk tilflytter, og i årene under besættelsen medvirkede det til at isolere familien.
En tid han i sine erindringer fra 2005 ’Kort tid. Blå mærker og gyldne øjeblikke’, beskriver som svær og medvirkende til, at han i et forsøg på at hævde sig søgte ind på Odense Teaters elevskole efter realeksamen. En uddannelse, som han fuldendte på Det Kongelige Teaters elevskole.
I sine første år som skuespiller havde han både roller på teater, i tv og radio, men det egentlige gennembrud kom i filmen ’5 mand og Rosa’ fra 1964, som indbragte ham en Bodil-statuette for bedste mandlige hovedrolle.
En lykkens pamifilius
I 1965 flyttede han sammen med skuespilleren Lily Weiding. De blev gift i 1980 i New York.
-Jeg har været en lykkens pamfilius. Jeg har ikke haft et ledigt øjeblik, siden jeg kom på elevskolen, og jeg har været så utrolig heldig i mit kærlighedsliv, at jeg har fået den pige, jeg elsker, og som jeg har haft et pragtfuldt liv med, sagde han i 2014 til Berlingske.
Han spillede rollen som den dameglade kunstmaler Ernst Nyborg i tv-serien Matador, og han var kongen, der risikerede at måtte gifte sin datter, Miamaja, bort i julekalenderen ’Jul på Slottet’ fra 1986.
I 1991 var han et varmt bud til stillingen som skuespilchef på Det Kongelige Teater, men den gik i stedet til Litten Hansen.
I 2004 var han en af medstifterne af den liberale tænketank Cepos.
Han vandt yderligere en Bodil i 2008 for sin rolle i filmen ’Hvid Nat’. Denne gang for bedste birolle.
Med sin rolle i Bille Augusts ’Stille Hjerte’, hvor han spillede over for Ghita Nørby, sagde han i en alder af 80 år farvel til filmen.
Tre år senere lukkede han endegyldigt ned for karrieren. Som en refleksion af hans seks årtier lange karriere skete det i et møde mellem det folkelige og det finkulturelle.
På Østre Gasværk, hvor Morten Grunwald gjorde musicalbølgen til folkelig virkelighed, var han både på scenen og instruerede, da tre tekster af Samuel Beckett blev sat i scene.
Morten Grunwald efterlader sig sin datter, Tanja Grunwald, samt sine to steddøtre, Xenia og Julie Wieth.
Blå bog
- •
Walter Morten Grunwald.
- •
Skuespiller, instruktør og teaterchef.
- •
Født 9. december i 1934 i Odense.
- •
Blev uddannet på Uddannet på Odense Teaters elevskole og Det Kongelige Teaters elevskole i København.
- •
Har siden 1965 dannet par med skuespillerinden Lily Weiding. Parret blev gift i 1980.
- •
Fik sit gennembrud som Billy i teaterstykket "Billy Løgneren" i 1962.
- •
Slog for alvor igennem hos den brede befolkning i ’Fem mand og Rosa’ fra 1964 og ’Slå først Frede’ fra 1965.
- •
Spillede i 1968 med i den første af de 14 Olsen Banden-film som Benny.
- •
Var i 1971-1980 direktør for Bristol Teatret.
- •
Var fra 1980-1992 direktør for Betty Nansen Teatret.
- •
Var fra 1989-1998 øverste chef for Østre Gasværk.
- •
Afsluttede skuespilkarrieren som 80-årig med filmen ’Stille Hjerte’.
- •
Har medvirket i en lang serie af film og teaterstykker og vundet flere priser for sit arbejde.