Nanna er holdt op med at købe nyt tøj - her er 6 tips, så du kan gøre det samme

Har du dårlig samvittighed over dit tøjforbrug? Vi hjælper dig til at shoppe genbrug i stedet.

Nanna Henneberg deler sine bedste tips og genveje til et mere bæredygtigt klædeskab på Instagram-profilen NannasNarnia. (Foto: © Nanna Henneberg, Nanna Henneberg)

Denne artikel blev publiceret første gang i juli 2020.

- Jeg købte engang en kjole i H&M og tog til en fest, hvor der var en, der havde præcis den samme kjole på. Jeg hadede det og tænkte "aldrig mere H&M!".

Det er Nanna Henneberg, der med et grin fortæller om én af grundene til, at hun nu for flere år siden besluttede sig for at købe brugt frem for nyt tøj.

I dag deler hun sine bedste genbrugstips og -outfits på Instagram-profilen NannasNarnia.

Men genbrugsglæden begyndte allerede, da hun var omkring 14 år.

Dengang var det overvejende af økonomiske årsager, at genbrugsbutikker vandt over de almindelige tøjbutikker. Siden blev motivationen moderelateret. Det var her, hun kunne finde de kjoler, hun med sikkerhed ville være den eneste, der havde på til festerne.

I dag er det særligt de klimamæssige hensyn, der får Nanna Henneberg til at vælge nyt tøj fra.

- Jeg er meget tiltrukket af tøj som en udtryksform. Derfor er der enormt meget udskiftning i min garderobe. Og det ville jeg ikke kunne gøre med god samvittighed, hvis jeg købte nyt tøj. Det ville fandeme være mange liter vand, der så skulle gå til mit ego, tilføjer hun med et grin.

Og det har hun helt ret i.

Ifølge Miljøstyrelsen køber en dansker hvert år i gennemsnit 13,2 kilo nyt tøj og boligtekstiler. Og til at producere bare én enkelt t-shirt kræver det 1.400 liter vand, viste en rapport fra 2014.

Det store vandforbrug samt brugen af giftige kemikalier er blandt de faktorer, der gør produktionen af tøj til en af de største klima- og miljøsyndere overhovedet.

Det er derfor ikke kun Nanna Henneberg, der har fået øjnene op for de klima- såvel som modemæssige fordele ved at skifte H&M ud med Kirkens Korshær.

Tvillingesøstrene Maria Grube Andersen og Stina Grube Roy tog i 2017 nemlig også beslutningen om ikke at købe nyt tøj i et helt år.

For at holde hinanden til ilden skulle de dokumentere deres køb på Instagram. Det blev til kontoen OneYearOfSecondhand.

- I starten handlede det i lige så høj grad om at have et projekt sammen, som det handlede om bæredygtighed. Men da vi efter et år skulle evaluere projektet, var vi enige om at fortsætte, fortæller Maria Grube Andersen.

Hvis du overvejer at tage samme spring som Maria, Stina og Nanna, men helt ærligt ikke kan overskue, hvordan du skal komme i gang, så fortvivl ej.

Her er Maria Grube Andersens og Nanna Hennebergs bedste tips og tricks til at gøre et kup, uden at det koster hverken dig eller miljøet dyrt.

1

Skab overblik – hvad mangler jeg?

(Foto: © Nanna Henneberg, Nanna Henneberg)

Er du ikke vant til at bevæge dig rundt blandt kaffestel, gulnede bøger og oceaner af brugt tøj i landets mange genbrugsbutikker, kan det måske virke lidt uoverskueligt. For hvor skal man starte og slutte?

- Man kan starte med at kigge i sit eget garderobeskab og tænke: "Det kunne være superfedt med en grøn kjole til min lyserøde jakke". Så ved du, at du skal lede efter en grøn kjole, hvilket gør genbrugsjagten langt mere overskuelig, siger Nanna Henneberg.

Den taktik har Maria Grube Andersen også gjort brug af.

- Det kan være en stor hjælp at have en mental liste over ting, man gerne vil have i sin garderobe. Jeg er eksempelvis altid selv på jagt efter flotte, sorte blondetoppe.

Og du skal ikke holde din mentale indkøbsliste hemmelig, tilføjer Maria Grube Andersen:

- Er du ude at shoppe med en ven, så sig, hvad du leder efter. Det ender ofte med, at de finder det, før du gør, griner hun.

Nanna Henneberg har også en liste over ting, hun er på udkig efter. For tiden er det en kort, lyserød fake fur-jakke. For ti år siden var det et par sko fra designeren Stine Goya:

- Jeg ville vildt gerne have dét par sko. Men fordi jeg har et princip om ikke at købe nyt, var jeg nødt til at finde dem brugt. Jeg ledte altid efter dem på loppemarkeder. Efter tre år stod de der pludseligt. I min størrelse. Stort set ubrugte. Og til 150 kroner, mindes Nanna Henneberg, mens man tydeligt kan mærke, hvor uendeligt heldig hun følte sig den dag.

- Man holder bare mere af de ting, man har tænkt på og ledt efter i lang tid, når man så endelig ejer dem, forklarer hun.

2

Tænk kreativt – hvordan pifter jeg det nemt op?

(Foto: © Nanna Henneberg, Nanna Henneberg)

Det gælder om at kunne tænke ud af boksen, hvis du vil gøre nogle gode køb, råder Maria Grube Andersen:

- Noget af det allervigtigste er, at man er kreativ i tanke i butikken og kreativ i handling, når man kommer hjem: Hvordan kunne det styles? Er den flotte skjorte eksempelvis to numre for stor, hvordan vil den så se ud, hvis jeg stoppede den ned i bukserne? Eller kom et bælte i taljen? Eller satte nye knapper i?

- Man kommer også langt med en ombukning på ærmerne af en herre t-shirt og en hurtig stikning, tipper hun.

Samme kreative tilgang benytter Nanna Henneberg sig af og tilføjer desuden, at det sagtens kan betale sig at lappe et lille hul med nål og tråd, hvis tøjet ellers er af god kvalitet.

- Man kan virkelig få noget god kvalitet til billige penge, så hvis der er et lillebitte hul, så fiks det.

3

Grav dybt – hvor orker de andre ikke at lede?

(Foto: © Nanna Henneberg, Nanna Henneberg)

Men hvor i genbrugsbutikkerne eller på loppemarkederne er det så, at de gør alle deres kup? Er der en hemmelig afdeling, som kun de særligt indviede får lov til at gå på jagt i? Nej. Selvfølgelig er der ikke det. Hemmeligheden er vedholdenhed.

- Det bedste tip er også det sværeste tip: Gå i krig med de laaaange stativer af tøj på bøjle. Det virker uoverskueligt, men der er virkelig meget guld gemt på de stativer, lover Maria Grube Andersen, der fortæller, at hun har gjort langt de fleste at sine kup ved tålmodigt at gennemgå stativerne.

Et andet hack til din genbrugsshopping er de kasser og kurve med strømper, bælter og undertøj, der ofte er forvist til et hjørne på en reol.

- Her kan du ofte finde billige, ubrugte nylonstrømper i deres origniale emballage til fem eller ti kroner, tipper Marie Grube Andersen.

Nanna Henneberg er også fan af kurvenes skjulte skatte:

- Her kan du også finde virkelig fine silkeundertrøjer eller måske en flot, næsten ubrugt kvalitets-bh. Og nej, det er ikke ulækkert at købe en brugt bh, slår hun fast.

- Husk også at tjekke den måske oversete disk i genbrugsbutikkerne ud. Den er ofte fyldt med flotte smykker, hvis du er på jagt efter det, tilføjer Maria Grube Andersen.

4

Rettidig omhu – hvad kommer jeg til at mangle?

(Foto: © Nanna Henneberg, Nanna Henneberg)

Husk at være forudseende, når du går på jagt. Hvad kunne du løbe tør for i dit klædeskab, eller hvad får du brug for?

- For mig er det altid sorte jeans, der sidder ordenligt. Dem tjekker jeg altid. Også når solen skinner, og det er 30 grader varmt, fortæller Maria Grube Andersen, der også længe har været på udkig efter et par Sorell-vinterstøvler.

At være fremadsynet og dermed kunne købe uden for sæson er en nem vej til gode genbrugshandler. Så ved du allerede nu, at du kommer til at mangle en vinterjakke i år, så brug sommerferien på at finde den brugt.

5

Personlig stil – hvordan kan jeg følge moden uden nyt tøj?

(Foto: © Nanna Henneberg, Nanna Henneberg)

Bare fordi du ikke går i splinternyt tøj, kan du sagtens være med på moden, mener genbrugseksperterne:

- Jeg laver selv inspirationsboards på Pinterest med outfits, jeg synes er flotte. Så ser jeg på dem samlet for at undersøge, hvad der gør, at jeg synes et look er flot. Den viden tager jeg så med mig, når jeg går ind i en genbrugsbutik, fortæller Maria Grube Andersen.

Nanna Henneberg er særligt glad for at finde tøj, der tydeligt stammer fra tidligere tiders modetendenser:

- For mig har det stor værdi at have et suit på fra 80'erne i kombinationen med en paillettop fra 00'erne, en taske fra 60'erne og er par plateausko fra 70'erne.

- Jeg glædes og forundres over, hvad tøjet har oplevet, før jeg forelskede mig i det, og det er havnet på min krop.

6

Alternativerne – hvordan undgår jeg genbrugsbutikken?

(Foto: © Nanna Henneberg, Nanna Henneberg)

Kan du stadig ikke se dig selv rode rundt i tøjbunkerne i en Røde Kors-butik, er der heldigvis mange andre shoppealternativer.

- Der er online markedspladser som Trendsales og Den Blå Avis, hvor du kan gøre nogle virkelig gode kup. Her er standen på tøj for det meste virkelig god, da det ofte er folks ubrugte fejlkøb, du køber, fortæller Nanna Henneberg, der også nævner genbrugskoncepterne 'Det kollektive klædeskab' og 'Veras Vintage'.

Maria Grube Andersen anbefaler også at invitere venner, naboer, studiekammerater eller kolleger til en "bytteaften", hvor alle tager klædeskabets oversete skatte med:

- Kvaliteten af det, folk tager med til en bytteaften, er ofte højere, end det tøj, man vil give til genbrug - for det er jo folk, man kender, der potentielt skal gå med tøjet.

- Det er lidt nemmere at give slip på den der flotte kjole i skabet, som du aldrig går med, men som alligevel er "lidt for god" til at ryge til genbrug, mener Maria Grube Andersen.