SELVPORTRÆT Ung britisk musiker: Jeg bliver hele tiden sammenlignet med store soul-stjerner

Michael Kiwanuka, der har varmet op for Adele og samarbejdet med Kanye West, er på turne i Europa. DR Kultur fangede sangeren før hans koncert i Danmark.

Inde i en lille afkrog af DR Koncerthuset sidder den engelske soul-musiker Michael Kiwanuka afslappet i en stol.

Han nyder den sidste ro, inden han om kort tid skal ud og lave lydprøver.

Michael Kiwanuka ankom til København aftenen før sin koncert i starten af november, og trods en stram tour-plan, hvor han typisk spiller to-tre koncerter og derefter holder en dag fri, fik han tid til at gå ud med sine bandmedlemmer.

- Jeg elsker København. I går tog vi ud for at spise i byen og fik et par drinks på et par barer. Jeg kan ikke huske, hvad stederne hed, men det lignede en form for parkeringsplads, siger soul-musikeren med en varm og forsigtig stemme.

Michael Kiwanuka, der er blevet sammenlignet med flere store sangere som Marvin Gaye, Bill Withers og Otis Redding, henviser til Kødbyen i København. Han kunne godt lide atmosfæren i området, selvom han ikke forstod, hvorfor så mange folk rendte rundt med blå nissehuer på. Det var den årlige 'J-dag'.

http://mu.net.dr.dk/admin/ProgramCard/Get/urn%3adr%3amu%3aprogramcard%3a58381737a11f9f1590ed6d35

Musikken startede i skolen

Til daglig bor musikeren stadig i Kentish Town i det nordlige London, hvor han voksede op. Hverken Michael Kiwanukas mor eller far, der begge har ugandiske rødder, spillede musik i hjemmet. Det var først, da han kom i skole, at han begyndte at spille på et instrument.

- I min folkeskole var der masser af guitarer og masser af rockbands. Skolen fik mig ind i det, og hurtigt startede mine venner og jeg et band sammen, siger den 29-årige brite.

I sommers optrådte Michael Kiwanuka også på den spritnye Heartland festival på Fyn. (Foto: © Shirlaine Forrest, 2016 Shirlaine Forrest)

Michael Kiwanukas første band, der spillede covernumre af blandt andet Nirvana og The Offspring, nåede kun at spille to koncerter. I løbet af skoletiden var han også med i adskillige andre bands, hvoraf han særligt husker navnet på et:

- ’The Fews’ hed et af mine bands, da jeg var teenager. Det var et ret mærkeligt navn, men det var sjovt. Det var sådan jeg kom ind i musikken, siger han.

Droppede ud af universitetet

Som teenager vidste Kiwanuka, at han ville være musiker. Han fortæller, at han ikke havde ret mange andre interesser end musik, og derfor fandt han det naturligt at studere netop musik på universitetet.

- Jeg læste først musik på et universitet et stykke tid. Men det var et meget posh sted, siger han.

Han brød sig ikke om det første universitet, så han valgte at fortsætte sin uddannelse på University of Westminster, der havde mere fokus på popmusik.

- Jeg endte aldrig med at få en universitetsgrad nogen af stederne, men det var gode livserfaringer, siger han.

Michael Kiwanuka fortæller at idéer til sange typisk opstår når han sidder og spiller på sin guitar. (Foto: © Steven Dewall, 2013 Steven Dewall)

Under sit andet universitetsophold var Michael Kiwanuka også begyndt at skrive sin egen musik. Som singer-songwriter begyndte nogle døre at åbne sig for den unge musiker.

- Jeg besluttede at følge musikken, hvilket universitetet alligevel rådede os til at gøre. Jeg tænkte, det her er, hvad hele pointen med universitetet er. Så kan jeg ligeså godt bare fortsætte med at gøre det og holde op med at studere, siger han.

- Alt, hvad jeg drømte om

I 2011 underskrev han en kontrakt med det britiske pladeselskab Polydor Records, og i januar 2012 vandt han BBC’s ’Sound of 2012’ - en årlig musikpris for nye talenter. Anerkendelsen blev startskuddet på karrieren for soul-musikeren, der tydeligt kan huske, første gang han hørte et af sine egne numre i radioen i hjembyen Kentish Town tilbage i 2012.

- En dag efter jeg lige fået BBC-prisen, og mit første album var ude, var jeg på vej ned til undergrundsbanen. Her gik jeg forbi en hvid varevogn med vinduerne rullet ned, der spillede ’Home Again’ højlydt. Der følte jeg ’hey, det var da meget cool’, siger en smilende Michael Kiwanuka.

Michael Kiwanuka har på sit nye album fået hjælp af produceren ’Danger Mouse’, der blandt andet står bag bands som 'Gnarls Barkley' og 'Broken Bells'. (Foto: © Rob Ball, 2015 Rob Ball)

Michael Kiwanuka føler stadig en ydmyghed, når han bliver klappet på scenen af begejstrede fans, og han er dybt taknemmelig over at fået lov til at leve af musikken.

- I starten håbede jeg, at musikervejen ville være svaret på alle mine drømme. Jeg håbede, at jeg ville elske det - og det gør jeg virkelig! Det er alt, hvad jeg drømte om. Jeg føler mig så taknemmelig hele tiden, siger han og fortsætter:

- At møde sine helte som 'Danger Mouse' og være i studiet i Los Angeles og rejse rundt i USA og Europa, mens man spiller på gamle guitarer, man har drømt om at have, siden man var helt lille - det er så fedt. Jeg vil nyde det, så længe det varer, siger han.

Stor Tottenham-fan

Michael Kiwanukas tour fortsætter dagen efter koncerten i DR Koncerthuset i Oslo. Samme dag hvor de to nordlondonske fodboldklubber Arsenal og Tottenham Hotspur tørner sammen i et lokalopgør. Det er den vigtigste kamp på året for Michael Kiwanuka, der har holdt med Tottenham siden barndommen.

Han regner med at se kampen med sine bandmedlemmer inden koncerten.

- Vi finder en bærbar computer frem i morgen. To af fyrene i bandet er Arsenalfans, men vi hader ikke hinanden, så det er okay.

- Jeg er nervøs for kampen, men hvad kan man gøre. Man kan kun håbe for det bedste. Jeg elsker Christian Eriksen, jeg er en stor fan af ham, siger Michael Kiwanuka, og rejser sig og tager sin guitar op og slår et par toner an, inden han skal ind og lave lydprøve.