Radiohead-forsanger sælger nyt album på netpiraternes hjemmebane

Radioheads forsanger, Thom Yorke, har sat sit nye album til salg via Bittorrent, som er en af de største platforme til ulovlig kopiering på nettet. Målet er at tjene penge på musikken.

Thom Yorke, der er forsanger i bandet Radiohead, forsøger nu igen at ændre den måde, musikalbums bliver udgivet på. (Foto: © Sylvain Thomas, Scanpix)

For syv år siden satte Thom Yorke og resten af Radiohead deres album til salg på nettet, hvor fansene selv kunne bestemme, hvor meget de ville betale. Nu forsøger forsangeren endnu engang at ændre den måde, vi køber musik på.

Denne gang har han allieret sig med netpiraternes fortrukne platform, Bittorrent, for at sælge sit nye album 'Tomorrow's Modern Boxes'.

Det skriver New York Times.

Salget foregår ved, at man for 35 kroner køber en fil, som bliver downloadet til ens computer. Derefter åbner man filen i et såkaldt Bittorrent-program, hvor den downloadede fil fungerer som en slags nøgle. Ved hjælp af nøglen får man adgang til andre computere, som allerede har downloadet albummet. Dermed kan man hurtigt downloade albummet til sin egen computer.

Håber på at kunne tjene penge på album

I en beskrivelse til albummet skriver Thom Yorke og hans producer, Nigel Godrich, at de håber, metoden kan være med til at skabe indtjening for de udøvende kunstnere.

Bittorrent-metoden er yderst populær blandt netpiraterne, hvor de ulovligt deler musik, film, serie og software mellem sig. Metoden er også brugt af den svenske pirattjeneste The Pirate Bay.

Bittorrent er brugt af omkring 170 millioner mennesker. Undersøgelser viser, at hele 6,7 petabyte af indholdet, der bliver hentet via Bittorrents, er ulovligt indhold (en petabyte svarer til en million gigabyte).

Musikadvokat er kritisk

Flere andre kunstnere som Moby og Madonna har tidligere brugt Bittorrent som distributionsform, men det er første gang en kunstner kræver betaling for et helt album, siger Matt Mason, der er indholdschef i selskabet bag Bittorrent.

Selv om netpiraterne er storforbrugere af Bittorrent, så fortæller Matt Mason til den amerikanske avis, at de gerne vil hjælpe kunstnerne med at tjene penge på salg af musik. Dog siger han, at de ikke vil blande sig i, hvad programmet bliver benyttet til.

Andre dele af musikbranchen giver dog ikke meget for Bittorrents samarbejde med Thom Yorke. Chris Castle, der er advokat for musikbranchen i USA, siger, at det mest ligner et forsøg på at få musikbranchen til at vende det blinde øje til, at Bittorrent tjener stort på, at netpiraterne bruger deres software.

Måske er fidusen heller ikke stor for Thom Yorke. Netpirater har allerede kopieret den fil, som Thom Yorke sælger for 35 kroner. Dermed kan man ulovligt hente albummet gratis via Bittorrent.